Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

RAW Fotoğraf Çekmenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Fotoğrafların En Ham Hali!

RAW formatı, dijital fotoğraf makinelerinin negatifi olarak tanımlanır. Çekilen ham veriyi hiçbir görsel işleme tabi tutmadan hafızasına alır. RAW fotoğrafın başka bir cihazda yazdırılmaya, paylaşılmaya ve gösterilmeye hazır olmadan önce mutlaka yazılımda işlenmesi gerekir. Bu nedenle yazılımın RAW dosyasıyla çalışabilmesi için RAW fotoğrafın çekilen makineyle uyumlu olması gerekir.

yle uyumlu olması gerekir.

RAW formatı birçok fotoğrafçının işini kolaylaştıran bazen de yazılımı sayesinde fotoğrafları kurtarmayı sağlayan bir özelliktir. Peki RAW fotoğraf çekmenin avantajları ve dezavantajları nelerdir birlikte bakalım.

[widget-8]

RAW Fotoğraf Çekmenin Avantajları

RAW fotoğraf çekmenin avantajları ile fotoğraflarınızda istediğiniz renk ve parlaklık ayarlarını yapabilirsiniz. RAW formatı ile sağlayacağınız avantajlar şunlardır:

  • RAW fotoğraf çekmenin avantajlarından biri yüksek kalite ve renk derinliği sunmasıdır.
  • RAW fotoğraf çekimi ile görüntü yakaladıktan sonra istediğiniz renk uzayını ayarlayabilirsiniz.
  • RAW görüntülerde görüntü netleştirme yapılmadığı için görüntüleriniz daha iyi keskinlik sağlar.
  • RAW formatı ile çekim yaptığınız görüntüler kayıpsızdır, resim sıkıştırma sürecinden etkilenmezler.
  • RAW fotoğraf çekmenin avantajlarından en iyisi daha hassas kontrol ve ayar potansiyeli olmasıdır.
  • RAW formatı ile çektiğiniz fotoğraflarda renk, keskinlik ve parlaklık gibi ayarlarda bozulma olmaz.

RAW Fotoğraf Çekmenin Dezavantajları

RAW fotoğraf çekmenin dezavantajları, RAW fotoğraf avantajlarına göre daha azdır. RAW formatı ile fotoğraf çekmenin dezavantajlarına birlikte bakalım:

  • RAW formatı çok fazla alan kaplar. Bu da kartınızın ve depolama alanlarınızın hızlı dolmasına sebep olur.
  • RAW fotoğraf çekmenin dezavantajları arasında en can sıkıcı olan RAW dosyaları normal görüntülenmeden önce mutlaka işlenmesi gerektiğidir.
  • RAW fotoğraf çekiminde her marka kendi RAW formatını oluşturduğu için, fotoğrafları farklı yazılımlarda açtığınız zaman sorun yaşayabilirsiniz.
  • RAW fotoğraf çekmenin dezavantajlarından biri de, RAW fotoğrafların büyük dosya boyutları olması nedeniyle yedekleme işleminde çok fazla zaman almasıdır.

Neden RAW Fotoğraf Çekmeliyiz?

Neden RAW fotoğraf çekmeliyiz sorusu kafanızı karıştırabilir. Fakat fotoğraflarınızda ileriye yönelik düzenlemeler yapmak ve fotoğraflarınızı geliştirmek için RAW fotoğraf çekmelisiniz. Görüntünün ham hali olan RAW fotoğrafı neden çekmeliyiz sizin için sıraladık.

  • Fotoğraflarınızı ileriye dönük saklamak için RAW fotoğraf formatı ile çekim yapmalısınız. RAW formatta çektiğimiz fotoğrafları yıllar sonra bile belirli uygulamalarla yeniden düzenleyebiliriz. Böylelikle fotoğraflarımızda bir kayıp yaşamayız.
  • RAW formatı şekil bozulması ve renk kaybı gibi hataları rahatlıkla düzeltebildiği için, fotoğraflarınıza daha geniş bir yelpazede renk düzenlemesi yapabilirsiniz. Ayrıca bu formatla fotoğraflarda renk düzenlemesi, parlaklık ve kontrast gibi değişiklerde herhangi bir kayıp yaşamazsınız.
  • RAW fotoğraf tekniği ile çekim yaptığınızda tüm beyaz ayarı değerleri fotoğraf dosyasına ayrı elementler halinde kaydedilir. Böylelikle fotoğraf kalitesini ve keskinliğini bozmadan tüm beyaz ayarları bilgisayar başından yapabilirsiniz.
  • RAW fotoğraf formatının en büyük avantajlarından biri de fotoğrafta gürültü oranını azaltma işleminin yapılmasıdır. Gürültüyü azaltırken çekilen fotoğraf pozlama değerini düzelterek daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
  • RAW dosyalarını düzenlemek için güzel araçlar vardır. Bu araçlar renksel bozulma, şekil bozulması ve lens yumuşaklığı gibi konuları düzenler.
  • RAW fotoğraf tekniği ile fotoğraflarınızı bastırmak istediğinizde çekim seçenekleri arasından kesinlikle RAW formatı seçmelisiniz. Bu sayede fotoğrafınızın iyi görünmesi için yaptığınız düzenlemelerde fotoğrafınızın kalitesinde düşüş yaşamayacaksınız.

Fotoğrafları İleriye Dönük Saklamak İçin RAW Formatı İle Çekim Yapın

RAW formatı, değişkenlik gösteren ayarların çoğunu ayrı elementler halinde RAW dosyası içinde kaydeder. Yani RAW fotoğraf tekniği ile fotoğrafların en saf halini elde etmiş olursunuz. Ayrıca yüksek İSO kullanacağınız gece çekimlerinde ya da fotoğraflarınızda düzenlemeler yapacağınız zaman bu formatı kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Sonuç olarak; RAW fotoğraf formatı fotoğrafçıların işine yaradığı gibi, yazılımı sayesinde sizinde birçok fotoğrafınızı kurtarmanızı sağlar. Eğer RAW fotoğraf çekimini sürekli hale getirmek isterseniz, yazılım ve depolama ile uğraşma gibi bir derdiniz yoksa her fotoğrafı RAW çekmek sizin yararınıza olacaktır.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30