Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Güzel Manzara Fotoğrafı Çekmek İçin 10 Tavsiye

Etkileyici Manzara Fotoğrafları Çekmek İsteyenler, Bu Önerilerimize Kulak Verin!

Günümüzde yoğun iş hayatının stresinden uzaklaşmak için edinilen popüler hobiler arasında olan manzara fotoğrafçılığı çoğu fotoğrafçının fotoğrafçılığa başlama sebebi oldu. Manzara fotoğrafçılığı ile hafta sonunuzda, yoğun tempodan uzaklaşıp temiz hava eşliğinde yapacağınız yürüyüş esnasında en sevdiğiniz işlerden biri ve size terapi olacak olan fotoğraf makineniz ile muhteşem manzaraları fotoğraflayın. Çektiğiniz fotoğrafları eve gidince inceleyin ve fotoğrafların istediğiniz gibi olup olmadığını analiz edin. Manzara fotoğrafı çekmek ilk başlayanlar için mükemmel sonuçlar oluşturmaya bilir. Fakat hiç üzülmeyin size vereceğimiz tavsiyelerden yararlanarak istediğiniz çekimlere ulaşabileceksiniz. Güzel manzara fotoğrafı çekmek ve tekniğinizi geliştirmek istiyorsanız önerilerimiz:

1.Manzara Fotoğrafı Çekmek İçin Doğru Zamanı Seçin

Manzara fotoğrafı çekmek için en önemli unsurlardan biride ışıktır. Işığın en doğru şekilde yakalanması için gün içinde doğru zaman dilimini seçip çekim yapmanız gerekecektir. Doğru zaman dilimi için mevsim, güneşin doğuş ve batış saatleri gibi unsurları dikkate almalısınız. Düşen ışığın fotoğrafa doğru şekilde yansıması fotoğrafınızda etkileyici bir özellik uyandıracaktır.

Fotoğraf çekimi için en uygun saat güneşin doğuşu ve batışının gerçekleştiği saatlerdir. En güzel tonları bu saatlerde yakalayabilirsiniz. 

2.Doğru Diyafram Değeri Kullanın

İyi manzara fotoğrafı çekmek için diyafram değerini yüksek kullanmanız gerekir. Manzara resimlerinde konumuz geniş bir alanı kapladığı için geniş yüksek diyafram değerlerini kullanmanız sizin için doğru bir seçim olacaktır.

Güzel fotoğraf çekmek için özellikle manzara fotoğraflarında lensin performansına göre değişiklik gösteren diyafram değerleri genellikle f/9, f/10, f/11 arasında kullanılabilir.

3.ISO Değerinizi Düşük Tutun

Manzara fotoğrafı çekmek oldukça keyiflidir fakat oluşacak titremeler, gürültüler birazcık canınızı sıkabilir. İso değerini yüksek tutmanız halinde sensöre giden voltaj yükseleceğinden dolayı görüntülerinizde noiseler olacaktır.

Bu nedenle manzara fotoğrafı çekerken mutlaka İSO değerini İSO 100 veya İSO 200 olarak kullanmanız doğru olacaktır. Pozlama için bu değer yetersiz gelirse çekimlerinizde tripod kullanmaya özen gösterin.

4.Bakış Açınız Önemli

Manzara fotoğrafı çekmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri insanların göremedikleri bakış açılarını yakalamaktır. Güzel manzara karşısında makinenizi çıkarıp fotoğraf çekmeniz sizin güzel fotoğraf çektiğiniz anlamına gelmez.

İnternetti bu gibi fotoğraflara çokça rastlıyoruz zaten. Kendini tekrarlayan fotoğraflar elde etmek yerine kendinize özgü farklı açılardan ve farklı teknikler kullanarak çekimlerinizi özgünleştirmeniz çektiğiniz manzara fotoğraflarına olan

5.Çiçek Çekimlerini Yere Uzanarak Yapın

İnsanlar çiçekleri yukarıdan gördükleri için yukarıdan çekilen çiçek fotoğrafları insanların çok fazla dikkatini çekmeyecektir. Çünkü insanlar zaten çiçekleri tepeden gördüklerinden bu görsel çokta anlamlı gelmeyecektir.

Çiçekleri etkileyici ve orijinal olarak çekmek istiyorsanız tamamen yere uzanarak çiçeği karşıdan çekmeyi deneyin. Bu açı insanların görmediği bir açı olduğundan fotoğrafınıza daha dikkat çekici bir boyut kazandıracaktır.

6.Manzara Fotoğrafı Çekmek İçin Oranların Gücünden Yararlanın

Manzara fotoğrafı çekmek için görüntüyü yatay olarak üçe bölmeniz gerekiyor. Her bölüm 1/3’lük orana sahiptir olmalıdır. Bu oranı bir örnekle anlatacak olursak çekeceğiniz fotoğrafta gökyüzüne dikkat çekmek istiyorsanız gökyüzüne 2/3 oranında yer vermelisiniz.

Yer odaklı olacaksanız yeri en alttan 2/3 orana dâhil edip gökyüzünü üst kısımda 1/3 oraanındaki yere dahil etmelisiniz.

7.Doğru Odak Noktasını Seçin

Manzara fotoğrafı çekmek için matriks ölçüm modunu kullanmalısınız. Bu mod doğru pozlamayı yakalamak için makineye giren ışığı bölümlere ayırır ve doğru pozlama için her bölgeyi ayrı şekilde hesaplar.

Sonuç olarak en uygun pozmetre makineye gösterilir. Bu mod manzara fotoğrafı çekimlerinde muhteşem sonuçları beraberinde getiriyor.

8.Tripod Kullanın

Güneşin yetersiz olduğu durumlarda yeterli enstantane hızını yakalamak için tripod kullanın ve makinenizi sabitleyin. Çekim esnasında oluşan en ufak bir titreme çekeceğiniz olağan üstü manzara fotoğraflarının bozulmasına neden olabilir.

Fotoğrafların daha kaliteli ve net olması için tripod kullanımını göz ardı etmemeniz gerekir.

 

9.Lens Seçiminizi Doğru Yapın

Güzel manzara fotoğrafları çekmek için en önemli fotoğraf makinesi ekipmanlarından biride lenstir. Doğru lensin seçilmediği durumlarda olağan üstü manzaralar karşısında beklemediğiniz kadar kötü çekimler gerçekleştirebilirseniz. Nikon’un kit lenslerini manzara fotoğrafları çekmek için rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bunun yanında Nikon’un geniş açılı ve Zoom lenslerinden de yararlanabilirsiniz.

 

10.Persfektif ve Derinlik Kullanın

Fotoğrafçılar için en zor olan şey 3 boyutlu olarak gördükleri güzellikleri 2 boyutlu karelere sığdırmak zorunda olmalarıdır.

Bu durumda perspektif, derinlik, uzaklığın gücünden yararlanıp fotoğraflara 3 boyutluluk kazandırırlar. Uzayıp giden yollar, şehir, tren rayları gibi objeleri konu alacaksanız perspektif ve derinlik algısını iyi bir şekilde yaratmanız gerekir.

 

 Ön plana çıkan ve dikkat çeken, çektiği manzara fotoğrafları, güzel fotoğraflarla adından söz edilen fotoğrafçı olmak istiyorsanız size olan tavsiyelerimize kulak vermeniz gerekir. Manzara fotoğrafı çekmek için sadece makineniz olması yeterli değildir. Teknik bilgilere ve çekim yöntemlerine hakim olmanız gerekir. Bu bilgilere hâkim değilseniz güzel fotoğraflar elde etmeniz çokta olağan bir durum değildir. Unutmayın fotoğraf çekmek sadece deklanşöre basmak değildir. Fotoğraf çekmek anın ruhunu izleyiciye yaşatma sanatıdır. Güzel fotoğraflar çekmek için fotoğrafçılık kursundan yararlanıp eksiklerinizi gidermenizde yarar var. Kendi kadrajınızla hayat vereceğiniz kareleri yakalamak için geç kalmayın!

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30