Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Fotoğraf Makinesinin Tarihçesi

Fotoğraf Hayatımıza Nasıl Girdi? – Fotoğraf Makinesinin Tarihi

Fotoğraf nispeten kısa sayılabilecek tarihinde uzun bir yol kat etti. Fotoğraf makinesinin tarihçesi ve gelişimine baktığımızda yaklaşık 200 yıl içerisinde, bulanık fotoğraflar çeken düz bir kutudan günümüzün DSLR makinelerinde ve akıllı telefonlarında bulunan yüksek teknoloji ürünü mini bilgisayarlara dönüştü.

Hiç kuşkusuz fotoğrafın ortaya çıkışı ve fotoğraf makinesinin geçmişten günümüze değişimi ile ilgili bir hikaye yazmak istediğinizde büyüleyici birçok detaya inmek mümkün. Ancak, bu bilimsel sanat formunun öne çıkan noktalarına ve önemli gelişmelerine kısaca bir göz atalım.

Camera Obscura İfadesini Hiç Duydunuz Mu? – Fotoğraf Makinesinin İcadı

Fotoğrafın temel konsepti MÖ 5. yüzyıldan beri var. Iraklı bir bilim adamı 11. yüzyılda camera obscura adlı bir şey geliştirdiğinde ise bugün fotoğrafçılık dediğimiz sanata oldukça benzer bir teknik ortaya çıktı. Yine de o zamanlar bu makine görüntüleri kaydetmiyor, sadece onları başka bir yüzeye yansıtıyordu. Ayrıca görüntüler de baş aşağıydı, ancak binalar gibi gerçek nesnelerin doğru çizimlerini oluşturmak için kullanılmaları faydalıydı.

İlk camera obscura, çadırın dışından karanlık alana bir görüntü yansıtmak için bir çadırdaki iğne deliğini kullanılıyordu. 17. yüzyıla kadar camera obscura taşınabilir olacak kadar küçülmedi. Ancak hayatımızda hala önemli bir yeri olan lensler fotoğraf makinesinin tarihçesi açısından büyük bir değişimi beraberinde getirdi.

Dünyanın İlk Fotoğraf Makinesi

Bugün bildiğimiz anlamda fotoğrafçılık, 1830'ların sonlarında Fransa'da başladı. Joseph Nicéphore Niépce, kalaylı bir levhayı ışığa maruz bırakmak için taşınabilir bir makine kullandı. Niépce'in başarısı bir dizi başka deneye yol açtı ve bu noktadan sonra işler fotoğraf makinesinin tarihi açısından oldukça hızlı ilerledi.

Niépce'in deneyi, Louis Daguerre ile bir işbirliğini beraberinde getirdi ve bunun sonucu modern filmin öncüsü olan dagerotiplerin üretilmesiydi. Plakadaki görüntüyü oluşturmak için, erken dagerotiplerin 15 dakikaya kadar ışığa maruz bırakılması gerekiyordu. Bu da çok uzun bir pozlama süresi demekti. Dagerotipler 1850'lerin sonlarında emülsiyon plakaları ile değiştirilene kadar çok popülerdi.

Emülsiyon plakaları veya ıslak plakalar, dagerotiplerden daha ucuzdu ve sadece iki veya üç saniyelik pozlama süresi gerektiriyordu. Bu onları, o zamanlar fotoğrafın en yaygın kullanımı olan portre fotoğrafları için çok daha uygun hale getirdi. Fotoğraf makinesinin tarihi açısından baktığımızda Amerikan iç savaşından birçok fotoğraf bu ıslak plakalarda üretildi.

1870’lerde fotoğraf makinesinin tarihçesi itibariyle son derece önemli bir gelişme ortaya çıktı. Richard Maddox, hız ve kalite açısından ıslak plakalara neredeyse eşit olan kuru jelatin plakalar yapabiliyordu. Bu kuru plakalar, gerektiğinde kullanılmak yerine kolaylıkla saklanabiliyordu. İşlem ayrıca elde tutulabilen daha küçük kameralara da fırsat veriyordu. Pozlama süreleri azaldıkça, mekanik deklanşörlü ilk kamera geliştirildi.

Fotoğrafçılığı Herkesin Hobisi Haline Getiren Firma: Kodak – Fotoğraf Makinesinin Tarihçesi

George Eastman 1880'lerde Kodak adlı bir şirket kurana kadar fotoğrafçılık yalnızca profesyoneller ve çok zenginler içindi. Eastman, katı plakaların sürekli değiştirilmesini gerektirmeyen esnek bir rulo film yarattı. Bu, 100 film pozu tutan bağımsız bir kutu kamera geliştirilmesini sağladı. Dönemin fotoğraf makineleri odaklama ayarı olmayan küçük bir tek lense sahipti.

Tüketici, modern tek kullanımlık makineler gibi, filmin geliştirilmesi ve baskıların yapılması için fotoğraf çeker ve kamerayı fabrikaya geri gönderirdi. Bu, ortalama bir insanın karşılayabileceği kadar ucuz olan ilk kameraydı.

Savaş Fotoğrafçılığı ile Anı Yakalamak Önem Kazanıyor! – Fotoğraf Makinesinin Tarihi

1930 civarında, Henri-Cartier Bresson ve diğer fotoğrafçılar, sahnelenmiş portreler yerine hayatın görüntülerini olduğu gibi yakalamak için küçük 35 mm kameralar kullanmaya başladılar. İkinci Dünya Savaşı 1939'da başladığında, birçok foto muhabiri bu tarzı benimsedi. Birinci Dünya Savaşı askerlerinin pozlanmış portreleri yerini savaşın görsellerine bıraktı. 

Fotoğraf makinesinin tarihçesi açısından önemli bir durak da 1960’lardı. Polaroid, 35 mm makinelerin popüler hale geldiği sırada, Model 95'i tanıttı. Model 95, kameranın içinde bir dakikadan daha kısa sürede film geliştirmek için gizli bir kimyasal işlem kullandı. Bu yeni kamera oldukça pahalıydı ancak anlık görüntülerin yeniliği halkın dikkatini çekti. 1960'ların ortalarına gelindiğinde, Polaroid'in piyasada birçok modeli vardı ve fiyatı düştü, böylece daha da fazla insan bunu karşılayabilecekti.

Buna karşılık fotoğraf makinesinin tarihi açısından Fransızlar kalıcı görüntüyü tanıtırken, Japonlar fotoğrafçılara daha gelişmiş bir kontrol sunmaya odaklanmıştı. 1950'lerde, Asahi (daha sonra Pentax oldu) Asahiflex'i tanıttı ve Nikon, Nikon F kamerasını tanıttı. Bunlar hem SLR tipi kameralardı hem de Nikon F, değiştirilebilir lensler ve diğer aksesuarlara izin veriyordu. Sonraki 30 yıl boyunca, SLR tarzı kameralar tercih edilen kamera olarak kaldı. Hem kameralarda hem de filmin kendisinde birçok iyileştirme yapıldı.

Dijital Dönüşüm Fotoğraf Makinelerini De Etkiledi! – Fotoğraf Makinesinin Tarihçesi

Fotoğraf makinesinin icadı sonrasında kullanılan teknoloji aslında bir görüntüyü farklı bir yüzeye yansıtmaktan ibaretti. Ancak dijital dönüşümle birlikte bunun yerini tamamen farklı bir sistemin almaya başladığını söyleyebiliriz. 1980'lerde ve 1990'larda çok sayıda üretici, görüntüleri elektronik olarak depolayan kameralar üzerinde çalıştı. Bunlardan ilki, film yerine dijital medyayı kullanan bas-çek kameralardı.

1991'de Kodak, profesyoneller tarafından başarıyla kullanılabilecek kadar gelişmiş ilk dijital kamerayı üretmişti. Diğer üreticiler hızla Kodak’ı takip etti ve bugün Canon, Nikon, Pentax ve diğer üreticiler gelişmiş dijital SLR (DSLR) kameralar sunuyor.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30