Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

HDR Çekim İçin Fotoğraf Makinesi Ayarları

Mükemmel HDR Fotoğraflar Elde Etmek İçin Mutlaka Bu Ayarları Yapın!

HDR nedir? HDR (high dynamic range) faklı değerlerde pozlandırılmış vede standart olan 3 kare fotoğrafın üst üste birleştirilmesinden oluşan bir görüntüdür. Aydınlık yüzey ile karanlık yüzey arasındaki ışık şiddetinin farkı olarak açıklayabileceğimiz HDR fotoğraflar, çok ışıklı veya gölgeli yerlerde tercih edilmektedir. Temel mantık koyu ve açık alanlar arasındaki dengeyi sağlamaktır. Fotoğrafçılığın tüm alanlarında olduğu gibi HDR fotoğraf çekmek için de fotoğraf makinesinin ayarlarına hâkim olmalısınız. Bu yazıda HDR çekim için fotoğraf makinesi ayarlarınızı nasıl yapmanız gerektiği konusunda sizi aydınlatacağız.

HDR Fotoğraf Çekmek İçin Fotoğraf Makinesi Ayarları

HDR çekim için yapmanız gereken temel kamera ayarları var. Manuel ya da basamaklama özellikleri ile HDR çekim yapabileceğiniz gibi bu çekim sırasında enstantaneden ışığa kadar pek çok unsura dikkat etmelisiniz. HDR çekim için önerilerimiz:

Fotoğraf Makinenizi Manuel Moda Geçirin

İyi bir fotoğrafçı makinesini iyi tanır ve tüm özelliklerini iyi bilir. HDR çekim için otomatik modlardansa manuel modu aktif ederek o an ki konuyu en doğru ve güzel şekilde fotoğraflamak için ilgili ayarları fotoğrafçılar el ile yapmalıdır. Işığı okumayı bilen fotoğrafçı, HDR için gerekli olan ayarları bilecektir.

Otomatik Basamak Ayarları Yapın

HDR çekim için önemli etkenlerden biri de otomatik basamak ayarlarıdır. Bu ayar ile poz çekim türünü belirleyerek 3 görüntü dizini kaydedip daha sonra içlerinden en uygun görüntüyü seçebilme imkânını size sunmaktadır. Işığın sürekli değiştiği, ışık ölçümü konusunda emin olunamadığı zamanlarda bu ayardan yararlanmanızda fayda var. 

Pozlama Ayarlarını Bilin.

HDR çekim yaparken 2Ev 0Ev +2Ev üç farklı pozda çekim yapın. HDR fotoğraf elde etmek için pozlamayı göstermeyen makinalarda ise pozlama süresiyle oynayarak açık, orta ve koyu parlaklık elde ettikten sonra Photoshop ya da Lightroom gibi uygulamalarla parlaklık ve kontrast ayarlarını yapmalısınız. Eğer pozlama hakkında fazla bir bilginiz yoksa Autobracete seçeneğini kullanın. Diyaframı 7.1-10, pozlama telafisini de -3 +3 değişen aralıkta yapabilirsiniz.

Diyafram Ayarını Belirleyin

HDR çekim için başlangıç ayarlarından ilk yapılacak olanlardan biri ise diyafram değerini değiştirmenize imkân sağlayan A modunu seçmek olacaktır. Diyafram alan derinliği veya sahnenin odak noktasının ne olacağını belirler. Diyafram değeri her karede aynı olmalıdır. Her karede farklı değere sahip olan bu fotoğraflar daha sonradan birleştirilemez ve HDR işlemi uygulanamaz.

ISO Ayarlarını Belirleyin

Kamerada ışık hassasiyetini gösteren değer ISO değeri olarak isimlendirilir. ISO değerinin yükselmesi durumunda ışık hassasiyetinin de arttığı görülür. HDR fotoğraf çekmek için ışığın yetersiz olduğu zamanlarda ISO değerini yükselterek ışığın makinenize daha çok yansımasını sağlayabilirsiniz. Işık yetersiz diye ISO değerini çok fazla kullanmak da doğru değildir. Çünkü ISO değeri yükseldikçe fotoğrafta gürültü oluşumu artacak ve görüntü kalitesinin düşmesine neden olacaktır. Bu nedenle HDR fotoğraflar için fotoğrafınıza en uygun İSO değerini seçmenizde yarar var.

Beyazlık Dengesini Ayarlayın

Fotoğrafın kaliteli görünmesi ve renklerin doğru şekilde yansıması için beyazlık dengesinin önemi yüksektir. Beyazlık dengesini doğru şekilde ayarlayarak güzel çekilen HDR fotoğraflar elde edebilirsiniz. Beyazlık ayarlarını otomatik modlarla elde edebileceğiniz gibi manuel ayarlarla da daha doğru ve istediğiniz gibi tonlar yapabilirsiniz. Fotoğraf makinenizde görüntü istediğiniz gibi oluşmuyorsa beyazlık dengesini değiştirmek için sizin için en kolay olan manuel ayarlamalardan makinenizin beyazlık dengesini ayarlamaktır. HDR fotoğraf çekmek için ışığın dengesi iyi ayarlanmalıdır.

SELF- Timer Kullanın

Deklanşöre basıldığında oluşan titremeden kaynaklı görüntünün bozulmasını önlemek için self timer kullanmanızda fayda var. Bu ayarla çekeceğiniz HDR fotoğrafların daha kaliteli olmasını sağlayacaksınız. HDR çekim doğru yapıldığında ortaya muhteşem fotoğraflar çıkaracaktır.

HDR Çekim Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

HDR fotoğraf çekimi yapılırken manuel ya da basamakla çekim yapabilirsiniz. Nasıl mı?

Manuel HDR çekimleri: Fotoğraf makinenizi sabit tutmak için tripoda ihtiyacınız olacak. Parlak ve koyu alanı ortalayan bir çekim yapın. Ardından en parlak alanı çekin, sonrasında en karanlık alanı çekin. Böylece konunun 3 farklı renkte ve aydınlıkta fotoğrafını elde edeceksiniz.

Basamaklama ile otomatik HDR çekimleri: Pek çok fotoğraf makinesinde otomatik olarak 3 ya da daha fazla çekim yapmak için basamaklama işlevi yer alır. Kamera işlevine göre açık, orta ve koyu HDR çekimi yapabilirsiniz.

HDR fotoğraf çekimi yaparken 3 pozlamada her şeyi tutarlı bir şekilde fotoğrafınıza yansıtmak istersiniz ancak iyi bir HDR fotoğraf elde etmek için karede hareket olmamasına, gölgeleme yapacak unsurlardan soyutlanmaya, enstantane hızını doğru ayarlamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca fotoğraflarınızı RAW modunda çekmeli ve düzenlemelisiniz.

Sizinle HDR çekim için fotoğraf makinesi ayarları hakkında dikkat etmeniz gereken konulardan bahsettik bu noktalara kulak vermeniz beğeni kazanacak görüntüler elde etmenizi sağlayacaktır. HDR fotoğraf çekimi ve fotoğraf makinesi ayarları konusunda daha ayrıntılı bilgi için iyi bir fotoğrafçılık kursundan yardım almanızda yarar var. Fotoğrafçılık alanında uzmanlardan alacağınız tavsiyeleri dinleyerek bolca pratik yapmalısınız. Unutmayın her iş emek ister tıpkı fotoğrafçılık gibi.

Yorum Yap