Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Kızılötesi Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Kızılötesi Filtrenin Avantajları ve Dezavantajları

Işınlara duyarlı olan filmlerle çekilen fotoğraflara kızılötesi fotoğraf denir. Kızılötesi fotoğraf nasıl çekilir sorunuzun yanıtının iki yöntem kullanılarak olduğunu söyleyebiliriz. Biraz daha açmak gerekirse, kızılötesi fotoğraflar sensörüne müdahale edilmiş fotoğraf makineleri ile ya da kızılötesi filtre kullanılarak çekilir.

Biz size bu yazımızda kızılötesi filtre kullanılarak yapılan çekimlerden ve bu filtrenin avantajları ile dezavantajlarından bahsedeceğiz. Kızılötesi filtre ile yapılan çekimler  ND filtreler, UV filtreler ve polarize filtreler gibi lensin önüne takılarak çekilir. Kızılötesi filtresi ile yapılan çekimler, pozlamada ND filtre ile yapılan çekimler gibidir. Şimdi size bu filtre ile yapılan çekimlerin avantajları ve dezavantajlarını yazacağız.

[widget-8]

Infrared (Kızıl Ötesi) Filtre Nedir?

Kızılötesi ışın ya da infrared ışın (IR) insan gözü ile doğrudan görülemeyecek ışınlardan biridir. Kızılötesi ışık ise düşük frekanslı ışık türüdür ve insan gözü ile görülemez. Doğal olarak görünmese de fotoğraf makinelerinde kızıl ötesi filtre olarak kullanılarak görülür hale gelir. Lensin önüne dairesel şekilde vidalanma ile takılan kızıl ötesi filtreler, fotoğraflarına farklı renkler katmak isteyenler için idealdir.

Kızılötesi Filtrenin Avantajları

Kızılötesi filtrenin avantajlarının başında maliyetinin az olması gelir. Bütçe olarak zorlamayacak bir tutarda olduğu için kullanım açısından daha çok tercih edilir. Ayrıca çok fazla yer kaplamaması da tercih edilme nedenlerinden biridir. Kızılötesi filtrenin avantajlarından biri de farklı bir makineye ihtiyaç duymamanızı sağlamasıdır. Kızılötesi filtresi lensin önüne takıldığı için kullanmakta olduğunuz makine ile hem normal hem de kızılötesi fotoğraflar çekmenizi sağlar.

Kızılötesi Filtrenin Dezavantajları

Kızılötesi filtrenin dezavantajlarının başında pozlama tekniği gelir. Kızılötesi fotoğraflar için uzun pozlama yapmanız gerekir. Gün ışığında ISO 100 ve f/8 iken yaklaşık 30 saniyeye yakın pozlama gerektirir. Bu da yanınızda sürekli tripod taşımanızı gerektirir. Kızılötesi filtrenin dezavantajlarından bir diğeri ise lensin değiştirilmemesidir. Eğer kızılötesi fotoğraf çekerken kullandığınız lensi değiştirirseniz, filtreyi de değiştirmeniz gereklidir. Ek olarak:

  • Kızıl ötesi filtre dezavantajlarından biri de filtre takılınca vizörden bakarak kadrajlama olanağının olmamasıdır.
  • Ayrıca batarya şarjı daha çabuk bitmektedir.
  • Netleme mekanizması doğru çalışmamaktadır.
  • Manuel modda çekim yapılması zorunluluğu vardır.
  • Kızıl ötesi filtre ile birlikte ışık ölçüm mekanizması doğru çalışmamaktadır.

Kızılötesi Filtrelerle Açınızı Değiştirin!

Kızılötesi fotoğraf çekmeyi merak ediyorsanız kızılötesi filtre alarak ilk adımı atabilirsiniz. Fotoğrafçılıkta kendinizi geliştirmek istiyorsanız her çekim tekniğini ve fotoğraf makinesi ekipmanını denemelisiniz.

Kızılötesi filtrenin avantajları size fotoğraf çekiminde oldukça kolaylık sağlayacaktır. Ancak bu çekime başlamadan önce kızılötesi filtrenin dezavantajlarını da dikkate almalısınız. Çünkü kızılötesi filtresi ile hareketli nesneleri çekemezsiniz. Bu da sizin kızılötesi fotoğraflarınız için bir dezavantaj yaratır.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30