- Konu Başlıkları
- HDR Çekim Nedir? Fotoğrafta HDR Nasıl Oluşturulur? Bu Sorulara Cevap Arıyorsanız Yazımızı Okumanızda Yarar Var!
- HDR Fotoğraf Çekimleri İçin Tripod Kullanın!
- HDR Fotoğraf Çekiminde Ustalaşmak İçin Bol Pratik Şart!
- Ayrıcalıklı Bir Hobiniz Olsun!
HDR Çekim Nedir? Fotoğrafta HDR Nasıl Oluşturulur? Bu Sorulara Cevap Arıyorsanız Yazımızı Okumanızda Yarar Var!
Fotoğrafın en aydınlık ve karanlık anlarını yakalama yollarından biri olan HDR yüksek dinamik aralık anlamına gelir. Bu teknik özellik aynı karenin birden fazla görüntüsünü alarak her görüntünün en iyi bölümlerini alıp sonucunda en iyi görseli oluşturur. Bu tekniğin her kadraj için uygulanmayacağını bilmenizde yarar var. HDR fotoğraf hangi durumlarda çekilir diyorsanız buna cevap olarak ışığın eşit şekilde dağılmadığı aydınlık ve karanlık bölgelerin yoğun olduğu, genellikle iç mekânlarda, ters ışığa yakın kadrajlarda kullanılması verilebilir.
HDR fotoğraf çekimini hareketsiz nesnelerden ve modellerden yana kullanmanız doğru olacaktır. Hareketli olan nesnelerde HDR kullanmak çok doğru olmayacaktır çünkü HDR fotoğraf çekimi gerçekleşirken aynı karenin birçok görüntüsü alınacağından dolayı hareketli görsellerde kaliteli sonuçlar elde edemezsiniz.
[widget-8]
HDR Fotoğraf Çekimleri İçin Tripod Kullanın!
HDR Fotoğraf çekerken makinenizin sabit durması çok önemlidir. Deklanşöre bastığınız andaki titreme bile fotoğrafınızda kalitenin bozulmasına neden olacaktır. HDR fotoğraflar için titremenin önüne geçmek amacıyla tripod kullanmanız önemlidir. Kullanılan tripod makinenizin sabit durmasını ve titrememesini sağlayacaktır. HDR fotoğraf çekimlerinde bir kareyi aynı açıdan birden çok kez fotoğraflayıp en iyi görüntüyü yakalayın.
Compact bir makine kullanıyorsanız makinenizin manuel ayarlara izin verip vermediğini ya da pozlama telafisi özelliğinin olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var. Bu özelliklerden birinin olması işinize yarayacaktır. Kendi HDR fotoğraf görüntünüzü oluşturabilirsiniz. Bunun için birazcık pozlama kontrolü bilgisine ihtiyacınız vardır.
HDR fotoğrafı oluşturmak için bu adımları izleyin:
- Diyafram öncelikli modu seçtikten sonra İSO ve diyafram ayarlarınızı yapın.
- Pozlama ölçümü modunu ortalama ya da değerlendirmeli olarak ayarlayabilirsiniz. Bu ayar fotoğraf makinenizin hedef aldığınız karede bulunan tüm renk tonlarını dikkate alarak ortalama bir pozlama seçer.
- Hedef aldığınız karede pozlama yüksek ya da alçak ise bu durumu dengelemek için pozlama kadrajını kullanın.
- Pozlamanızı 1 kademelik adımlarla değiştirin. Pozlama telafisi kadranını -1, sonrasında -2’ye ve -3’e getirip çekimler yapın. Daha sonra +1, +2 ve +3 ‘e kandarı kaydırarak çekim yapın. En son hdr’de bu görüntülerin hepsini kullanamazsınız ama bu değerlerdeki görüntülerin elinizde olmasında yarar var.
- Bunlardan alternatif olarak otomatik pozlama basamaklamasını (AEB) kullanabilirsiniz. Bu işlemi yaparak düşük ve fazla pozlama değerlerine karar vermeniz halinde tek seferde tüm fotoğrafları çeker.
HDR Fotoğraf Çekiminde Ustalaşmak İçin Bol Pratik Şart!
HDR fotoğraflarını doğru şekilde elde etmek istiyorsanız fotoğrafı çekeceğiniz saat de önemlidir. Gökyüzü, manzara, doğa gibi HDR kullanımının fazla olduğu alanlarda çekim denemeleri yapın. HDR görüntüleri üretmek için pratik ve teknik bilgi çok önemlidir. Bolca pratik yapın ve fotoğraf çekimi konusunda teknik bilgiler açısında kendinizi geliştirin.
Doğru fotoğraf çekmeyi öğrendiğinizde hem HDR’nin etkisini daha iyi gözlemler hem de tarzınızı daha kolay yaratmış olursunuz. Fotoğraf çekimi konusunda kendinizi geliştirmek için fotoğrafçılık kurslarından yardım almanız da sizin yararınıza olacaktır. İyi eğitmenlerle tüm çekim tekniklerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Ayrıcalıklı Bir Hobiniz Olsun!
Günlük hayatın koşuşturmasından ve işlerinizin yoğunluğundan bıktınız mı? Kendinize vakit ayırmak ve yıllardır ertelediğiniz fotoğrafçılık tutkunuza kulak vermek mi istiyorsunuz? Cevabınız evetse fotoğrafçılık kursu Foto Life Akademi’nin sizler için hazırladığı amatörden profesyonele her seviyede, her yaşa uygun eğitimlerle ile tanışın!
[widget-7]