Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Fotoğrafçılıkta Diyafram Açıklığı Nedir?

Açık Diyafram Daha İyi Pozlama Mı Demek?

Diyafram, lensin kamera sensörüne ne kadar ve hangi yoğunlukta ışık gireceğini ayarlayan bir mekaniktir. Fotoğrafçılıkta diyafram açıklığı, pozlamayı dengeli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlar. Diyafram açıklığı doğru ayarlandığında alan derinliği oluşturduğu için pozlama istenilen ölçüde gerçekleşir. Lense fazla ışık gitmesi fotoğrafta diyafram açıklığı olduğunu temsil eder.

Fotoğraf çekimlerinde konuyu ön plana çıkarmak ve asıl vurgu yapmak istenilen yeri göstermek için diyafram açıklığı kullanılır. Fotoğrafçılıkta diyafram açıklığı, konunun daha net arka planın ise daha flu gözükmesini sağlamak için kullanılabilir. Diyaframa göre alan derinliği belirlendiği için deklanşör hızını da ayarlamak oldukça önemlidir.İstediğiniz görüntüleri elde etmek için hem diyafram açıklığını hem de deklanşör hızını kontrol etmeniz gerekir.

[widget-8]

Fotoğrafçılıkta Diyafram Değerleri

Fotoğrafçılıkta diyafram değerleri f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32 şeklinde ifade edilir. Bu değerler fotoğrafta ışığın artmasını yani bir önceki fotoğrafa göre iki katına çıkacağını gösterir. Diyafram açıklığı veya diyaframın kısalması sonucu bu değerler ortaya çıkar. Bir fotoğrafta açık diyafram büyük rakamları, kısa diyafram ise küçük rakamları ifade eder. Fotoğrafta alan derinliğini net bir şekilde vurgulamak istiyorsanız kısık diyafram, sadece nesneyi ön plana çıkararak net gözükmesini sağlamak istiyorsanız açık diyafram kullanmanız gerekir.

Açık Diyaframın Kullanım Alanları

Diyafram ayarı fotoğrafı doğrudan etkilediği için her fotoğraf çekiminde kullanılmaz. Diyafram açıklığı kullanılabilecek fotoğrafçılık türleri ise şöyledir:

  • Portre fotoğraflarda genellikle arka plan flu yapılarak çekim yapılır. Bu şekilde yapılacak olan çekimde açık diyafram kullanılır.
  • Makro fotoğraflar da portre fotoğrafla benzerdir. Konuyu öne çıkarmak için arka plan geride bırakılır. Bu yüzden makro fotoğraflar çekiminde de açık diyafram tercih edilir.
  • Gece fotoğraflarında ışık genellikle yetersiz olduğu için alan derinliği arka plana atılır. Fotoğrafı dengelemek adına açık diyaframda çalışılır.

Açık diyafram fotoğrafçılık türlerinde kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterir. Portre, makro ve gece fotoğraflarında çekim yapılacak konuya göre diyafram açıklığı belirlemeniz gerekir.

Açık Diyaframın Fotoğrafa Etkisi

Açık diyafram, alan derinliğini yani fotoğrafta netleme yapılan noktanın, önünde ve arkasında net olarak görülen alanın miktarını etkileyen en önemli bileşendir. Diyafram ayarı kısıldıkça aynı mesafeden yapılan çekimlerde alan derinliği artmaktadır. Diyafram açıklığı arttıkça derinlik azalır. Derinlik arttığı zaman öndeki ve arkadaki obje arasındaki netlik farkı değişir. Bir bakıma göze hoş gelen arka planı objeden ayırma işlemi gerçekleşmiş olur. Bu sayede kompozisyonu ve etkisi güçlü fotoğraflar elde edilir.

Fotoğrafta Diyafram Ayarını Işığa Göre Ayarlayın

Fotoğrafta diyafram ayarı, kullanılacak ışığa göre belirlenmelidir. Fotoğrafta diyafram ayarı, fotoğrafa derinliği verdiği ve aynı zamanda konunun etkisini de belirlediği için en ideal şekilde ayarlanmalıdır. Doğru ayarlanan diyafram ayarı konunun kalitesiyle ön plana çıkmasını sağlar.

Fotoğrafta diyafram ayarı çekilecek nesnelerin hangisinin daha net olacağını belirlemek için kullanılır. Yani fotoğrafta diyafram açıklığı büyüdükçe netlik azalır. Bunu göre fotoğraf çekimlerinde ışığa göre diyafram açıklığı belirlenmelidir. Daha net ve daha kaliteli fotoğraflar çekmek istiyorsanız ışığın kontrolü altında doğru diyafram değerini girmeli, anlatılacak konuyu en doğru şekilde anlatmaya çalışmalısınız.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30