Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Spor Fotoğrafçılığı İçin 7 İpucu

Sporcuların Heyecanlarına Ortak Olun!

Fotoğrafçılığın en zor alanlarından birdir spor fotoğrafçılığı. Duran bir nesneyi bile hangi açıdan çekeceğinize karar veremediğiniz anlar oluyorken, sürekli hareketin olduğu spor anlarını fotoğraflamak gerçekten çaba istiyor. Sizde spor fotoğrafçılığı ile ilgileniyor ya da spor fotoğrafçıysanız önereceğimiz tavsiyelerden yararlanmanızda fayda var.

Etkili spor fotoğrafı çekimleri için tavsiyeler:

1.Kamera Kullanmayı İyi Öğrenin

Fotoğrafçılık alanına yeni adım attıysanız öncelik olarak kullanacağınız araçları öğrenmelisiniz. Araba kullanmayı bilmeden yol alamazsınız. Makinenize ne kadar hâkimseniz o kadar güzel sonuçlar ortaya çıkarırsınız. Spor fotoğrafçılığına yeni başlayan kişiler genellikle tam otomatik mod ile çekim yaparlar. İlk olarak kabul edilebilir bir durumdur fakat makinenize alışmaya başladığınızda manuel modlara geçiş yapmalısınız. Diyafram öncelikli mod gibi modları kullanarak pratikler yapın.

2.Çekeceğiniz Spor Dalının Kurallarına Hakim Olun!

Spor fotoğrafçılığı sadece deklanşöre basıp sadece fotoğraf çekmiyor. En iyi pozisyonları yakalamak için oyunun kurallarına hâkim olmalısınız. Spor esnasında yapılan bir hatanın fotoğraflanması, mükemmel bir atış anını ya da kırmızı kart alma nedenini içeren fotoğrafın çekilmesi gibi temelinde kuralları oluşturan fotoğraf kareleri sporseverlerin daha çok dikkatini çekiyor.

3.Çekim Pozisyonlarını Önceden Planlayın

Çekim yapacağınız spor dalına göre çekim pozisyonlarını önceden planlamanızda yarar var. Örnek olarak spor fotoğrafçıları fotoğraf çekeceği sporcunun yüzünün kendine dönük olmasını ister. Buna göre hangi bölgede çekim yapacağınızı planlarsanız açınızı da ayarlamış olursunuz. Spor fotoğrafçılığı yaparken doğru pozisyonu almak çok önemlidir.

4.Hızlı Bir Perde Hızı Kulanın

Spor fotoğrafçılığı için hızlı bir perde hızı kullanmak ani değişen anları dondurmak konusunda etkilidir. Spor fotoğrafı çekeceğiniz sırada perde hızınız 1/500 saniye ile 1/2000 saniye arasında olmalıdır. Hızı yüksek olan anları çekiyorsanız perde hızınızı yüksek tutmanız gerekir.

Örnek olarak yüzme ve koşu sporunu verebiliriz. Yüzme için daha yavaş perde hızı kullanırken koşu için yüksek perde hızı kullanmanız gerekir.

5.Spor Türlerine Göre Çekim Yapın

Özellikle Futbol, basketbol, masa tenisi, gibi top kullanılarak gerçekleşen müsabakalarda kurgulayacağınız kompozisyonda müsabaka anında kullanılan topu ve oyuncunun yüz ifadelerini dâhil etmek çok önemlidir. Bu kompozisyonu oluşturmak biraz spor fotoğrafçılarını zorlayacak olsa da bu ve buna benzer kompozisyonlar en çok ilgi çeken ve en etkileyici fotoğraflardır. Çekeceğiniz spor dalının önemli unsurlarını çekimlerinizde soyutlamaya çalışın.

6.Işık Faktörünü Göz Önünde Bulundurun!

Spor fotoğrafçılığında diğer fotoğrafçılık alanlarında olduğu gibi ışığın kalitesi çok önemlidir. Seçeceğiniz spor fotoğrafı karmaşık bir yapıya sahipse ışığı tam karşı taraftan verilmesi daha iyi görüntüler oluşturmanızı sağlayacaktır. Çekeceğiniz bölgede parlak alan fazla ise direkt ışık vermek çok doğru olmayacaktır. 

7.Lens Seçimlerini Geniş Açılı Kullanın

Spor fotoğrafçılığı yaparken her zaman lens seçimlerini telefoto lenslerden kullanmayın. Spor anlarında geniş açılı lensler fotoğrafa ilginç etki verip güzel kareler yakalamanızı sağlayacaktır. Geniş açılı lensleri kullanarak izleyicilere oradaymış hissini verebilirsiniz.

Spor fotoğrafçıları bu tavsiyelerden yararlanarak istedikleri anları doğru şekilde yakalayabilirler. Spor fotoğrafçılığı için fotoğrafçılık bilgisi ve yüksek oranda pratiklik gerekiyor. Spor fotoğrafçılığı yapmak istiyorsanız öncelik olarak fotoğrafçılık alanında fotoğrafçılık alanıyla ilgili temel bilinmesi gereken bilgileri öğrenmeli ve bu bilgileri pratiklik yaparak desteklemelisiniz. Spor fotoğrafçıları için bilgileri bilmek tek başına faydası olmayacaktır. Spor fotoğrafçılarının refleksleri gelişmiş olması gerekiyor. Bunun içinde sürekli elini ve reflekslerini hızlandırmak için çekimler fotoğraf çekimleri yapılması gerekiyor. Fotoğrafçılık ile ilgili eğitimler alarak spor fotoğrafçılığında daha sağlam ve hızlı adımlarla ilerleyebilirsiniz.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30