Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Az Işıkta Yemek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Yetersiz Işık Yoktur, Doğru Yöntem Vardır!

Yetersiz ışık sadece yemek fotoğrafçılığı için değil tüm fotoğrafçılık dalları için karşılaşılmak istenmeyen durumlardan biridir. Hiçbir fotoğrafçı yetersiz ışık kaynaklarıyla ya da karanlık ortamda fotoğraf çekmek istemez. Bu nedenle fotoğrafın net ve aydınlık gözükmesi için kameralarında bulunan flaşlardan ya da harici kaynaklardan yararlanırlar.

Bundan 10 – 15 yıl önce fotoğraf çekmek için yeterli ışık olmaması büyük sorun iken günümüzdeki makine ve lens teknolojisiyle ortamdaki ışığın az olması artık problem değil. Az ışıkla da harika yemek fotoğrafı çekmek mümkün. Nasıl mı? İşte püf noktaları…

1.Az da olsa ışığı yakalayın.

Az ışıkta yemek fotoğrafı çekmek istiyorsanız öncelikle ışığı yakalamakla işe başlayın. Mekanda ışığın en çok olduğu yere geçin, bulutlu havalarda çekim yapmaktansa güneşli havaları tercih edin. Çünkü güneşli bir günde kapalı mekanda olsanız dahi ışığı yakalarsınız. Işığın pencereden geldiğini düşündüğümüzde de yemeğimizi pencere kenarında bir masaya konumlandırmamız daha iyi olacaktır. Restoran ya da kafede çekim yapıyorsanız doğal ya da yapay ışık kaynaklarınızı reflektörle yansıtmayı deneyin, yemeği direkt ışık kaynağının altına yerleştirmeyin. Dış mekanda çekim yaptığınızda ise ışığı emmesi için siyah bir mat board kullanın.

2.Gölgeleri karanlıkla birleştirin.

Yemek fotoğrafçılığı için ışık önemli bir unsurdur ve fotoğraftaki gölgeler çok sevilmez. İyi ışıklandırdığınız bir karede bile gölgeler karşınıza çıkabilir. Gölgelerin kompozisyonunuzu bozmasına izin vermek istemiyorsanız beyaz köpük levhalar kullanarak blacklighting denilen arkadan ışıklandırma yapabilirsiniz. Böylece gölgelerinizi kadrajınızın ışıksız bölümüyle birleştirerek ortadan kaldırabilirsiniz. Işığınız doğrusal ve keskinse gölge oluşumunun daha az olacağını unutmayın. Ancak az ışıkta çekim yaptığınız zaman ışığı yansıttığınız alana uygun olarak gölgeleri koyu kısımlarla bütünleştirin ya da karanlık tarafa göre gölgeyi yönlendirin

3.Beyaz dengesini ayarlayın.

Yemek fotoğraflarında ışık kullanırken beyaz dengesini es geçmemelisiniz. Az ışıkta beyaz dengesini ayarlarken Kelvin (derecesi) kullanmalısınız. Düşük ışığın fotoğraftaki renkleri ve dekoru doğru anlatmasını sağlamak istiyorsanız çoğunlukla bütün fotoğraf makinelerinde bulunan AWB (Automatic White Balance)  ve ön tanımlı beyaz denge ayar seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Beyaz dengesini kendiniz ayarlamak istiyorsanız beyaz ve %18 gri referans kartları kullanarak yemeğinize 30 derecelik bir açıyla yerleştirin ve ışık kaynağına bakmasını sağlayın. Ardından pozlama yaparak makinenin doğru ayarı bulmasını bekleyin.

4.Fotoğrafı düzenleyin.

Az ışıkta yemek fotoğrafı çektikten sonra asıl işiniz başlıyor. Düşük ışıkta çekim yaptığınız için yemeğinizin renkleri ya da fotoğrafın parlaklığı size yeterli gelmeyebilir. Işık ve karanlık arasında güçlü bir kontrast yakalamak istiyorsanız ya da amacınız gölgeleri vurgulamaksa çekim sonrası fotoğraf düzenlemeyi de bu amaçlara uygun şekilde yapmalısınız. Çevredeki ışığı arttırabilir ya da parlaklığı düşürebilirsiniz, objeyi ön plana çıkarmak için siyahı ve kontrastı arttırabilirsiniz. Photoshop ya da Lightroom kullanarak aydınlıkta ve karanlıkta olmasını istediğiniz yerleri düzenleyebilirsiniz. Az ışıkta fotoğraf çekmenin en kötü yanı detaylı editleme yapmanızı gerektirmesidir.

5.Tripod kullanın.

Yemek fotoğraflarına ışık az ise yardımcı ekipmanlara daha çok ihtiyacınız olur. Bu ekipmanlardan biri de tripoddur. Işığın az olduğu ve enstantane değerinizin 1/125’in altında olduğu her çekimde tripod kullanmalısınız. Böylece hem ışığı daha iyi değerlendirmiş olur hem de fotoğraftaki hata ve noise oluşumunu minimuma indirgersiniz.

Az ışıkta yemek fotoğrafı çekmek zor olsa da kendinizi geliştirmenizi sağlayan bir tekniktir. Kendinizi geliştirmek ve farklı teknikler öğrenmek istiyorsanız ışığın az olduğu ortamlarda yemek fotoğrafı çekmeyi deneyebilirsiniz. Yemek fotoğrafı nasıl çekilir ve yemek fotoğrafçılığı mesleği nasıl yapılır, merak ediyorsanız bu alanda eğitim alabilirsiniz.

[widget-28]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30