Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Yemek Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır?

Yemek Fotoğrafçılığına Giriş – Tadı Görünen Yemekler!

Yemek fotoğrafçılığı, fotoğrafçılık sanatının belki de en keyifli dallarından biridir. Birbirinden lezzetli yemekler ve çeşitli gıdalar, yemek fotoğrafçılarının kadrajına girer. Tabii kamera ve telefonla yemek fotoğrafçılığı keyifli olduğu kadar zordur da diyebiliriz. 

Yemek fotoğrafçılığı tekniklerinin uygulanması, yemek çekiminde lezzetin karşı tarafa yansıtılması ve tüm renklerin canlılığını ve dokusunu koruması gerekir. Yani yemek fotoğrafçılığı, yalnızca ışığın önüne alınmış bir tabağı çekmekle sınırlandırılamaz. Peki, yemek fotoğrafçılığı nasıl yapılır? Yemek fotoğrafçılığı hileleri var mıdır? Gelin, merak ettiğiniz tüm sorulara yazımızda yanıt verelim...

[widget-8]

Yemek Fotoğrafçılığı Teknikleri

Yemek fotoğrafçılığı, yemeğin lezzetini, dokusunu ve sunumunu kusursuz bir şekilde yakalayarak izleyiciye sunmayı amaçlayan bir sanattır. Bir yemeğin fotoğrafını çekerken, lezzetin görsel olarak aktarılması, doğru ışık, kompozisyon ve detaylara özen göstermeyi gerektirir. Dolayısıyla yemek fotoğrafçılığı nasıl yapılır sorusu için görünenden daha fazla detay vardır diyebiliriz...

Işık Kullanımı

Yemek fotoğrafçılığı tekniklerinden en önemlisi ışığı doğru kullanmaktır. Işık kullanımı her fotoğrafçılık alanında olduğu gibi yemek fotoğrafçılığı içinde olmazsa olmazlardandır. Yemek fotoğrafçılığında da ışığın hangi açıyla nereden, nasıl geldiği, ne kadar şiddetle geldiği, kompozisyonda yarattığı ışık ve gölgeler çok önemlidir. Çok sert ışıklar veya yetersiz ışıklar, yemeğinizi kötü gösterir. Size tavsiyemiz yemek fotoğrafçılığı tekniklerinden biri olarak gün ışığını kullanmanız ve bunu direkt değil de belli bir açıdan yapmanız. Örneğin; bir pencerenin yanı, duvardan yansıyan kuvvetli bir gün ışığı yemeğinizin daha güzel görünmesini sağlar. Eğer yemek fotoğrafçılığında yapay ışık kaynakları kullanmak zorunda kalırsanız, yumuşak ve doğal görünümlü bir ışık elde etmek için difüzörler veya yumuşak ışık kaynakları kullanabilirsiniz.

Çekim Ayarları

Fotoğraf makinesi veya telefonla yemek fotoğrafçılığı yaparken önemli olanlardan biri de çekim ayarlarıdır. Çekim ayarlarında ışığı kontrol edebildiğiniz sürece çok rahat çekim gerçekleştirebilirsiniz. Bu yüzden çekim yaptığınız yerde yeterli ışık olmasına özen göstermelisiniz. Böylelikle ISO’yu yeteri kadar düşürmüş olup fotoğraflarınızda deformasyon oluşmasını engellemiş olursunuz. Yemek fotoğrafçılığı hilelerinden biri olan alan derinliği ile ilgili de şunu söyleyebiliriz: Masada gözükmesini istediğiniz veya yemeği daha ön plana çıkarmak size kalmıştır. Ancak şunu bilmelisiniz ki bir nesneye yaklaştıkça, diyaframı kıstıkça alan derinliği azalır. Eğer, alan derinliğini fazla azaltırsanız, yemekten sadece bir parça görebileceksiniz. Bu da çok tercih edilen bir durum değildir.

Çekim Açısı

Yemek çekimi yaparken yemeğinizin türüne ve göstermek istediğiniz özelliklerine göre fotoğraf çekmeniz gereken açı çok önemlidir. Yandan çekilen fotoğraflarda arka plana ve alan derinliğine dikkat etmeniz gereklidir. Eğer kompozisyonunuz çok renksiz ve kirliyse alan derinliğini en aza indirip yemeğinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Alın size yemek fotoğrafçılığı hilelerinden biri daha...

[widget-19]

Lens Kullanımı

Yemek fotoğrafçılığı nasıl yapılır sorusuna vereceğimiz bir yanıt da doğru lens kullanımıdır. Yemekler detaylarla öne çıkar, dolayısıyla çekimlerde kullandığınız nane yapraklarından soslara kadar olan tüm malzemeler fotoğraf için önemlidir. Bu yüzden yemek fotoğrafçılığı her zaman yakın planlı çekimlerle yapılır. Çekimlerde 50mm-150mm arasındaki makro lensler en çok tercih edilen lens çeşitleridir. Ayrıca fotoğraflarınızda özel kompozisyonlar yaratmak istiyorsanız yemek çekimi yaparken 90mm’lik tilt shift lensler de kullanabilirsiniz.

Kompozisyon

Fotoğraflayacağınız bir yemeği ön plana çıkarmak için hazırladığınız kompozisyon oldukça önemlidir. Yemek fotoğrafçılığı tekniklerinden biri olan kendi kompozisyonunuzu kullanacağınız masa örtüsü ile, ağırlık vereceğiniz renkler ile, fotoğrafa ekleyeceğiniz bardak veya çiçek gibi diğer objeler ile veya özel bir fon ile oluşturabilirsiniz. Eğer fotoğraflarınıza derinlik katmak istiyorsanız da fon yerine evinizi arka plan olarak kullanmanızı tavsiye ederiz.

Renkler ve Kontrast

Yemek fotoğrafçılığı nasıl yapılır sorusunda önemli olan bir diğer unsur da renk ve kontrasttır. Canlı renkler, yemeğin çekiciliğini artırabilir. Bu yüzden yemek fotoğrafı çekerken renk paletini dengelemeye özen göstermenizi tavsiye ederiz. Yemek fotoğrafçılığı hilelerinden biri olarak fotoğraf düzenleme yazılımlarıyla kontrast ve tonlamayı ayarlayarak fotoğrafın derinliğini de artırabilirsiniz. 

Yemek Fotoğrafını Kaç Dakika İçinde Çekmek Gerekir?

Yemek fotoğrafçılığı ile ilgili en dikkat etmeniz gereken nokta yemeğin taze bir şekilde önünüze gelmesidir. Yemek çekimi maksimum 30 saniye olmalıdır. Ancak yemeğin içeriğine göre bu süre 2-3 dakikaya kadar çıkabilir. Unutmayın yemek fotoğrafı çekmenin en önemli püf noktası yemeklerinizin ne kadar taze gözüktüğüdür. Taze olan yemek fotoğrafta daha iyi çıkar.

Yemeğin Kimyasını Bilerek Daha İyi Fotoğraflar Çekin!

Yemek fotoğrafçılığı, yemeklerin lezzetini ve görsel çekiciliğini yansıtarak izleyiciyi etkilemeyi amaçlar. Doğru ışık, kompozisyon ve detaylara odaklanarak, yemeklerinizi sanatsal bir şekilde ifade edebilirsiniz. Makine veya telefonla yemek fotoğrafçılığı yaparken yemeğin hangi malzemelerden oluştuğunu ve hangi şartlarda nasıl gözükeceğini bilmeniz sizi bir adım önde tutar. Fotoğrafını çekeceğiniz yemek ile alakalı bilgi edinmeyi ihmal etmeyin. Ne kadar sürede taze görüntüsünü kaybettiğini, hangi objelerle daha çok belirginleşeceğini bilmek fotoğraflarınızı istediğiniz boyutta çekmenizi sağlar.

Eğer yemek fotoğrafçılığına giriş yapmak istiyorsanız yemek fotoğrafçılığı nasıl yapılır, yemek fotoğrafçılığının teknikleri nelerdir mutlaka öğrenin. Ancak bu yöntemlerle fotoğraflarınızda başarıya ulaşabilirsiniz.

[widget-28]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30