- Konu Başlıkları
- Analog Fotoğraflara Merakı Olanlar Toplanın! Yeni Başlayanlar İçin Bir Rehber
- Analog Fotoğrafçılık Nedir?
- Analog Fotoğrafçılığa Başlarken Bilmeniz Gerekenler
- Kamera Seçimi Oldukça Önemli
- Film Nasıl Saklanır?
- Analog Fotoğrafçılık Yaparken Dikkat Edeceğiniz Kriterler
- ISO – Çekimlerinize Uygun Olmalı
- Çekim Değerlerini Her Zaman Kaydedin
- Kompozisyon Oldukça Önemlidir
- Sunny – 16 Kuralını Unutmayın!
Analog Fotoğraflara Merakı Olanlar Toplanın! Yeni Başlayanlar İçin Bir Rehber
Analog fotoğrafçılık yapmak özellikle son dönemde oldukça popüler hale geldi. Bu nedenle analog fotoğrafçılığın ne olduğu da merak konusu. Vintage modasıyla eskilere dönüşümün yaşandığı bu günlerde analog fotoğraf makineleri de oldukça revaçta. Dolayısıyla analog fotoğrafçılık nedir, nasıl yapılır oldukça merak ediliyor.
Fotoğraf sanatının en önemli alanlarından bir tanesi olan analog fotoğraf, yeni başlayanlar arasında teknikleri merak edilen ve zevk almak için fotoğraf makinenizin iyi tanımanız gereken bir alan. Bu nedenle analog fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için analog fotoğrafçılık nedir, yeni başlayanlar için analog çekimde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sizin için bir rehber hazırladık!
Analog Fotoğrafçılık Nedir?
Yeni başlayanlar için analog fotoğrafçılığın detaylarını ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatmaya başlamadan önce analog fotoğrafçılığın tam olarak ne olduğunu anlatalım. Fotoğraf kelimesi, “Işık” anlamına gelen Photos ile “Çizmek” anlamına gelen Graphos kelimelerinin birleşiminden meydana gelen, latince kökenli bir kelimedir. Bu tanımdan yola çıkarak fotoğraf için ışıkla çizmek diyebiliriz. Analog fotoğraf ise pozlu makineler kullanılarak elde edilen, sanal olmayan fotoğraflara verilen isimdir.
Analog fotoğrafçılık; analog bir filmli kamera ile fotoğrafçılık yapan kişileri tanımlamak için kullandığımız bir terim. Analog fotoğrafçılık ile dijitalin bir farkı olarak, deklanşöre basıldığında film üzerine düşen ışığın çizimleri ile oluşan bir yöntemin kullanılmasıdır. Dijital fotoğrafçılıkta da pikseller vardır.
Analog Fotoğrafçılığa Başlarken Bilmeniz Gerekenler
Analog fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için en önemli ve dikkat edilmesi gereken kriterlerden bir tanesi Analog fotoğrafçılık yapmaya başlamak için hangi kamerayı tercih edeceğiniz. Ancak her şey bununla da bitmiyor.
Filmleri tanımak, filmlerin yapısını bilmek ISO dengesi hakkında bilinçlenmek, sizin iyi fotoğraflar çekmenize kapıları aralayan kriterlerdendir. Analog fotoğrafçılığa yeni başlamış hevesli fotoğrafçının dikkat etmesi gereken bazı maddeleri detaylandıralım.
Kamera Seçimi Oldukça Önemli
Dijital kameralara oranla çok daha uygun fiyatlı olan analog kameralar, son yıllarda eski popülerliğini geri kazanmaya başladı. Ancak yine de fiyat farkı açısından analog kameralar çok daha uygun. Yeni başlayanlar için analog kültürüne giriş yapmadan önce söyleyebiliriz ki, her şeyden önce kamera türlerini tanımalı ve nasıl çalıştıklarını bilmelisiniz. Her bir kamera modelinin kullanacağı film farklıdır. Örneğin bazı kameralar 35 mm film, bazıları 110 mm film ve 120 mm film kullanır. Bir de bambaşka bir tekniği olan ve baskı alabildiğiniz polaroid kameralar bulunmaktadır.
Analog fotoğrafçılık yapmak isteyenler öncelikle ilk kameralarına karar vermelidir. Ancak, söylemeliyiz ki ilk kameranız için fazla profesyonel bir ürüne ihtiyacınız olmayacak. Ayrıca, kameranız ne kadar eski olursa, filmlerden çıkan sonuçlar sizi o kadar şaşırtacaktır.
Hafif bir analog kamera tercih etmek kullanımınızı kolaylaştıracaktır. Bu kameranın özellikleri öğrenerek analog fotoğrafçılık serüvenine başlayabilirsiniz. Unutmayın, öncelik her zaman kamerayı doğru tanımak ve bilinçli kullanmaktır.
Film Nasıl Saklanır?
Analog fotoğrafçılıktan bahsederken filmlerden ve saklama yöntemlerinden bahsetmemek olmaz. Filmler bayat da kullanılabiliyor ancak sürpriz ile karşılaşmak istemeyen analog fotoğrafçılar filmlerini doğru saklamalılar.
Bunun için en uygun yöntemlerden bir tanesi ise filmleri buzdolabında saklamaktır. Uzun süre boyunca filmlerini korumak isteyen analog fotoğrafçılar serin ve nemsiz bir ortamda filmlerini muhafaza etmelilerdir.
Analog Fotoğrafçılık Yaparken Dikkat Edeceğiniz Kriterler
Analog fotoğrafçı olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken kriterlerden bazıları, onların analog fotoğraf çekimi serüvenlerine etki eder. Başarılı fotoğraflar elde edebileceğiniz bir serüven yaşamak için çekimleriniz sırasında ayarlarınızda nelere dikkat edeceksiniz bir bakalım.
ISO – Çekimlerinize Uygun Olmalı
Farklı ışık hassasiyetlerine sahip olan fotoğraf filmleri yüksek ISO değerine sahip filmler, az ışıkta fotoğraf çekme imkanı sağlar. İç mekan ve dış mekan çekimleri için ISO değerleri farklılık göstermektedir. Hareketli nesnelerin net çekilmek istenmesi ya da iç mekan çekimleri yapılması durumunda ISO farklılık gösterir. Bu durumlarda ISO 400 ve üstü filmler sizing için uygun olacaktır.
Çekim Değerlerini Her Zaman Kaydedin
Enstantane ve diyafram değerlerini not almak, analog fotoğraf çekimlerinizde yaptığınız yanlışları ya da farklılıkları görümenize imkan sağlayacaktır. Bu nedenle, kayıtlarınızı manuel olarak kaydetmek size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Kompozisyon Oldukça Önemlidir
Kompozisyon yeteneklerinizi gün geçtikçe iyi bir seviyeye çekmelisiniz. Işık ne kadar iyi olursa olsun, netliği ne kadar iyi ayarlarsanız ayarlayın iyi bir fotoğrafın kilit noktalarından bir tanesi iyi bir kadraja sahip olmaktır.
Sunny – 16 Kuralını Unutmayın!
Güneşin tepede olduğu günlerde fotoğraf çekmek için sunny-16 kuralına iyi çalışın. Profesyonel bir fotoğraf makineniz olmasa da fotoğraf çekmenin altın kuralı, bu kriteri profesyonelce uygulamaktır.
F16 olarak ayarladığınız diyaframın yanında enstantane hızını ISO’ya yakın bir şekilde ayarlayın. Daha sonra çekim yapabilirsiniz.
[widget-44]