Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Analog Fotoğraf Makinesi Nasıl Çalışır?

Analog Merakı Olanlara… Analog Fotoğraf Makinesi Çalışma Prensibi

Analog fotoğrafçılık, özellikle son yıllarda oldukça dikkat çeken fotoğrafçılık konularının başında geliyor. Analog fotoğraf makineleri, vintage görüntüleri ve çektiğiniz fotoğraflara kattığı farklı duygular ile özellikle gençler arasında oldukça sevilen bir fotoğraf aracı.

Peki analog fotoğraf makinesi nasıl çalışır? Analog fotoğraf makinesini iyi tanımak, iyi fotoğraflara sahip olmanıza da yarar sağlayacaktır. Bu nedenle öncelikle, analog fotoğraf makinesi nedir, ne işe yarar ve çalışma prensibi nasıl işler bilmelisiniz.

Analog fotoğraf makinesi nedir, kadrajdan gördüklerinizi nasıl çeker siz de merak ediyorsanız gelin, analog fotoğraf makinesi nasıl çalışır biraz daha yakından bakalım ve analog fotoğraf makineleri hakkında bilgi sahibi olmanız için temel noktalara bir değinelim…

Analog Fotoğraf Makinesi Nasıl Çalışır?

Farklı hobilere ait her ekipman gibi, analog fotoğraf makinelerinin de kendine has bir düzeneği ve çalışma prensibi bulunmaktadır. Her teknolojik ürün gibi analog fotoğraf makinesi özellikleri de kendine has unsurlar taşır. Çalışma prensipleri dijital makinelerden çok daha farklıdır. Analog fotoğraf makinesi kullanmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de analog kamera nasıl kullanılır sorusudur.

Analog fotoğraf makinesi hakkında bilgi sahibi olmak ve kendilerine uygun analog filmli fotoğraf makinesi seçenekleri ile fotoğrafçılık hobisini geliştirmek isteyenler, hemen fotoğraf çekimine başlamayı arzulasalar bile analog kameraların çalışma prensibini bilmek, herhangi bir sorunda bilinçli bir şekilde davranmanıza fayda sağlar. Bu nedenle analog fotoğraf makineleri nasıl kullanılır sorusu kadar önemli bir soru da analog kamera nasıl çalışır olmalıdır.

Analog fotoğraf makinesi nasıl çalışır merak edenler için kısaca anlatalım, öncelikle dijital kameralar ve analog kameraların birbirinden oldukça farklı çalışma prensipleri olduğunu söyleyebiliriz. Analog filmli makinesi, içerisindeki filmin anlık bir güneş ışığı alması ve o sahneyi filmin üzerine resmetmesi ile fotoğraf çekimi yapar. Analog fotoğraf makinesi özellikleri arasında en bilinen ve çalışma prensibini oluşturan unsur budur. Deklanşöre bastığınız anda anlık güneş ışığına maruz kalan film o sahneyi üzerine kaydeder. Daha sonra fotoğraflar banyo edilerek işlem tamamlanmış olur.

Her ne kadar analog fotoğraf makinesi nasıl çalışır bilmek çekimleriniz için işinize yarasa da analog kameraların mantığını kavramak için bu yeterli değildir. Nitekim, analog filmli fotoğraf makineleri size fotoğraflarınızı hazır bir şekilde vermeyecektir.

Bu nedenle analog kameralar hakkında bilgi sahibi olduğunuz kadar, analog filmlerin nasıl banyo edileceği konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu nedenle yazımızın devamında, analog filmli kameralar ile çektiğiniz fotoğrafların

Karanlık Oda, Mükemmel Sonuçlar

Dijitaldeki gibi bir tuşa bastığınızda ve dijital fotoğraf makinenizin içerisine kaydettiğiniz fotoğrafları bilgisayar ortamına attığınızda fotoğraf serüveniniz analog fotoğrafçılıkta bitmiyor. Filmlerinizi yakmadan ve doğru kullanarak, karanlık bir odada banyo yaptırmalı ya da ilgili yerlere götürerek resimlerinizin negatiflerine işlem uygulamalısınız.

Peki karanlık odada ne oluyor?

Karanlık oda, analog kamera ile çektiğiniz filmlerin yanmaması ve sağlıklı bir biçimde basılması için kullanılan bir mekandır. Güneş ışığı almaması gereken filmler, özel ışıklar altında kimyasallar ve birtakım yöntemle ile “banyo edilir” ancak nedir bu banyo etmek? Gelin, yakından inceleyelim…

Siyah beyaz filmler için banyo süresi ile renkli filmler için banyo aşamaları birbirinden farklıdır. Kullanılan kimyasallar da birbirinden farklı olsa da temel mantık, her filmin yıkanması için aynı işlemektedir.

Karanlık bir odada rulodan filmler çıkarılır ve ardından ilk aşama için kimyasalların bulunduğu bir kaba/tanka atılır. Burada önemli ve dikkat edilmesi gereken püf nokta olarak söyleyebiliriz ki, tüm filme mutlaka solüsyon temas etmelidir. Bu nedenle, filmler karıştırılır. Renkli filmler, bu noktada c41 solüsyonu ile yıkanmaktadır. İkinci aşamaya geçmeden önce ise filmin temiz suyla iyice yıkanması, üzerinden solüsyonun temizlenmesi gerekmektedir. Ardından ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşamada blix (kimyasal madde) karıştırılır. Burada blix, belirli bir sıcaklıkta olmalıdır; filmin üzerinde verilen talimatlarda bahsedilen sıcaklık, uymanız gereken sıcaklık derecesidir.

Banyo süreci devam ederken son aşamada fixer (sabitleyici) kullanılır. Bu işlemin ardından film durulanır ve negatif olan film temiz suyla yıkanır. Film daha sonra kurumaya bırakılır. Tüm aşamalar siyah beyaz filmler için de geçerlidir ancak temel farklılık; solüsyon düzeyleri ve kullanım sıklığının değişmesidir.

[widget-44]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30