Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Gece Fotoğraf Çekimi Tavsiyeleri

Gece Fotoğraf Nasıl Çekilir? Az Işıkta Fotoğraf Çekmenin Yollarını mı Arıyorsunuz?

Gece fotoğraf çekmek gün ışığında fotoğraf çekmek kadar kolay değildir. Diyafram özelliklerinden yararlanarak ve manuel ayarlar kullanarak fotoğraf çekmek daha önemli hale gelir. Gündüz fotoğrafçılığından bir tık daha zor olan gece fotoğrafçılığı için teknik bilgi bu nedenle şarttır. Fotoğrafçıyım diye geçinen birçok kişinin gece fotoğraf çekimi konusunda ne kadar kötü olduğuna siz de şahit olmuşsunuzdur.

Gece fotoğrafçılığında öncelikle otomatik modlar kullanmaktan kaçınılmalıdır. Fotoğrafta teknik bilgiye sahip değilseniz, havanın karardığı vakitlerde oluşan büyülü manzaraları en iyi şekilde fotoğraflamak için fotoğrafçılık kurslarından destek almanızda yarar var. Şimdi sizlere gece fotoğraf çekimi teknikleri hakkında birkaç püf noktasından bahsedeceğiz. Gece fotoğraf çekmek isteyenler buraya...

   

[widget-8]

 

Gece Fotoğrafçılığı İçin Ne Tür Ekipmanlar Gerekir?

Gece fotoğrafı çekmek için öncelikli olarak fotoğraf makinenizi doğru belirlemelisiniz. DSLR makine kullanma şartınız yok ancak manuel ayarı olan bir makine gereklidir. Gece fotoğraf çekimini kompakt fotoğraf makineleri, manuel ayarların bulunduğu aynasız fotoğraf makineleri ve cebimizde bulunan telefonlarla dahi yapabiliriz. Bizim için önemli olan manuel olarak ISO ve Enstantane değerlerini ayarlayabileceğimiz bir cihaz olmasıdır.

Gece fotoğraf çekimi için belirttiğimiz gibi manuel ayarlara sahip DSLR, Aynasız veya kompakt bir fotoğraf makineniz olması yeterli. Bunun dışında bir diğer ekipman da lens. Gece kaliteli fotoğraflar elde etmek için kompozisyona, bulunulan mekan ve kullanılan makineye göre lens tercihlerini iyi yapmalısınız. Bu koşulların değişimine göre lens tercihlerinde de farklılık olacaktır. Gece fotoğraf çekimi sırasında kullanacağınız lensler; manzara çekimi için geniş açılı lens, kadrajı doldurmak istiyorsanız tele-zoom lens, portre çekecekseniz açık diyaframlı lens olmalıdır.

Gece fotoğrafçılığı için başka hangi ekipmanlar gerekiyor dediğinizde, eğer cep telefonu ile çekim yapacaksanız flaş kullanmanızı öneriyoruz. Böylece görüntüler daha net çıkacaktır.

Son olarak gece fotoğrafı çekimi için makinenizi sabitleyecek bir tripod kullanmalısınız. Özellikle uzun pozlama yaparken tripod kullanmanın farkını göreceksiniz. Dilerseniz titreşim engellemek için de uzaktan kumanda veya kablo deklanşör kullanabilirsiniz. Gece ışığını yakalamak ve bunu görüntü kirliliği olmadan aktarmak zordur.

Gece Fotoğrafı İçin En Uygun Zaman Dilimi Nedir?

Gece fotoğraf çekimi için en uygun zaman gün batımının ardından 30 dakika içerisinde ortaya çıkan atmosferdir. Ayrıca şehrin ışıklarının yanmaya başladığı ve kızıl tonların mavi-siyaha dönüştüğü saatler de gece fotoğrafı çekmek için idealdir. Havanın karanlığa dönerken geçirdiği değişimi pozlamak da ortaya muhteşem kareler çıkaracaktır. Kapkaranlık bir gökyüzünde yıldızlar ve ayı da kompozisyonunuza katarak da gece fotoğrafı çekebilirsiniz.

Gece Fotoğraf Nasıl Çekilir? Birkaç Püf Nokta ile Gece Fotoğraf Çekimi

Gece fotoğraf çekimi yapmak isteyenler için gerekli ekipmanlardan bahsettik, en ideal çekim saatlerini söyledik. Şimdi de gece fotoğraf çekmek isteyenlerin yapması gereken ISO ve enstantane ayarlarından, netleme ve diyaframdan, fotoğraf formatı ve kompozisyondan bahsedelim…

ISO Ayarı ve Enstantane

Gece fotoğraf çekim teknikleri arasında ilk olarak doğru ISO ve enstantane ayarı gelir. Gece fotoğraf çekmek istiyorsanız öncelikle nasıl bir çekim yapacağınıza karar verin. Herhangi bir hareket içermeyen gece fotoğrafları için ISO ayarını düşük ayarda tutmanız gerekir. Eğer hareketli bir konu çekiyorsanız en açık diyaframda ve yüksek ISO değerlerini kullanmalısınız.

Beyaz Ayarı

Gece fotoğraf çekimi yaparken beyaz ayarını konunun ışık sıcaklığına göre ayarlamalısınız. Kelvin ayarında sayısal olarak düşmeniz (4000 3700 3500 3200 2700) size soğuk mavi renkler, sayısal olarak yükselmeniz (4500 5000 5300 5700) sıcak sarı tonlar elde etmenizi sağlayacaktır. Mimari çekim yapıyorsanız RAW çekip bilgisayarda düzenleyebilirsiniz.

AF Netleme

Gece fotoğrafı çekmek için netliğinizi manuel olarak ayarlamalı ve AF’ı manuele getirmelisiniz. DSLR ya da aynasız fotoğraf makineleri için 5x, 10x yakınlaştırma AF ayarınızı yapmanızı sağlar. AF’yi her konu için manuel olarak tekrar ayarlamanız gerekecek, dilerseniz AF’yi otomatik kullanabilirsiniz ancak düşük ışıkta çekim yapmanız zor olacaktır.

Diyafram Ayarı

Gece fotoğraf çekim teknikleri arasında diyafram ayarı da var. Gece fotoğraf çekimi yaparken şehir ışıklarını ve yıldızları net bir şekilde çekmek istiyorsanız diyaframı kısabilirsiniz. Işığı daha fazla kullanmak, arka planı flu yapmak istiyorsanız da diyaframı en açık seviyeye getirmelisiniz.

Titreşim Engelleme

Gece fotoğrafı çekmek kullanacağınız ekipmanlar arasında titreşimi engelleyecek bir tripod olması gerektiğini söyledik. Uzun pozlama çekimlerinde makinenizi tripoda yerleştirdikten sonra titreşim engelleme modlarını kullanırken deklanşöre basılı tutun. Basılı tutmazsanız titreşim engelleme özelliği durur ve fotoğrafların netliği bozulur.

Fotoğraf Formatı

Gece fotoğraf çekimi RAW formatta olmalıdır. Dilerseniz bilgisayarınızda HDR yaparak ya da işleyerek fotoğraflarınızı farklı platformlara uygun hale getirebilirsiniz. RAW fotoğraf çekmek, fotoğraf düzenleme aşamasında daha esnek seçenekler sunar size.

Pozlama gecikme modu

Gece fotoğraf çekimi yaparken pozlama gecikme modu olan bir makine de kullanabilirsiniz. Bu size belirli bir süre bekleyip fotoğrafı çekmek için deklanşörü aktif etme fırsatı sunar. Uzaktan kumandalı tetikleyicileri taşımanıza gerek kalmıyor haliyle. Düşük ışık koşullarında ya da çok yavaş enstantane hızlarında fotoğraf çekerken avantajlı olur.

Daha İyi Gece Çekimleri Yapmak İçin Bunlara da Dikkat Edin!

Gece fotoğraf çekimi yapmak isteyenler için önerilerde bulunduk. Son olarak gece fotoğraf çekimi yapmadan önce UV / Polarize filtrelerini çıkardığınızdan emin olun. Ardından ayna kilitleme (Mirror-up) modu mevcutsa kullanın; bu durum uzun pozlamadaki sarsıntıyı engelleyecektir.

Gece fotoğraf çekmek için seçtiğiniz lokasyonu önceden görün. Ayrıca gökyüzünün ve Ay’ın evrelerini takip ederek arka planınızın daha güzel olmasını sağlayın. Hava durumunu kontrol etmeniz gerektiğini de biliyorsunuz. İşte şimdi gece fotoğrafı çekmek için hazırsınız. Haydi yola çıkın!

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30