- Konu Başlıkları
- F Stop - T Stop Terimleri Ne İfade Ediyor? F Stop ve T Stop Arasındaki Farklar
- F Stop Nedir? Diyafram Açıklığı Ne İşe Yarar?
- T Stop Nedir?
- F Stop ve T Stop Lenslerden Hangisini Tercih Edilmeli? Amacınıza Uygun Lensi Alın!
F Stop - T Stop Terimleri Ne İfade Ediyor? F Stop ve T Stop Arasındaki Farklar
Fotoğraf makinesi terimlerinden olan F değeri nedir? T stop nedir? Sorularına yanıt arıyorsanız bu yazımız F stop ve T Stop ile ilgili tüm sorularınıza yanıt verecek.
Fotoğraf makinesi lenslerinde birtakım değerler yer alır ve bunlardan en sık duyduklarınızdan biri diyafram değeridir. Sensöre düşecek ışık miktarını belirleyen diyafram değeri, konuya ve istenen görüntüye göre belirlenir. F değeri olarak ifade edilen diyafram değerinin yanında son zamanlarda T değeri de karşımıza çıkmaya başladı. Peki F Stop ve T Stop Nedir? Aralarındaki farklar nelerdir? Yakından bakalım…
[widget-8]
F Stop Nedir? Diyafram Açıklığı Ne İşe Yarar?
Lensler üzerinde birçok değer hesaplanır ve bulunur. Bu bulunan değerler arasında lens içerisinde sensöre yansıyan ışık miktarını belirleyen değer olan diyafram değeri de yer almaktadır. Bu faktör alan derinliğini de etkilemektedir. Yaklaşık 11 yıldır diyafram değeri f değeri ile ifade edilir. Fotoğrafçılar uzun yıllardır diyafram değerleri için f 2.8- f5.6 ifadeleri kullanırken son zamanlarda bu değerlerin yerini t stop ifadeleri almaktadır. F stop ışığın lens içerisindeki kayıplarını çok göz önüne almamakla birlikte son zamanlarda sinema, lens ve kameraların ucuzlamasıyla ışığın kayıplarını dikkate alan diyafram değeri olan t stop kullanılmaya başlandı.
F-stop, fotoğraf makineleri ya da kameralarda diyafram açıklığı değeri olarak özetlenebilir. Film veya ışığa duyarlı ortam üzerine düşen ışık miktarının ayarlanması için kullanılır. Diyafram çapı ile objektifin odak uzunluğunun birbirine oranını gösterir. Stop sayısı büyüdükçe – f harfinin yanındaki sayı – diyafram açıklığı küçülür.
Fotoğraf makinesi terimleri arasında yer alan F stop sayıları merceğin odak uzunluğunun diyaframının çapına bölünmesine dayanarak matematiksel işlemlerle bulunur. Örnek verecek olursak; 50 mm’lik lenslerin diyafram çapı 25mm ise bu lensin en açık diyafram çapı F 2 olarak hesaplanır.
T Stop Nedir?
Fotoğraf makinesi terimleri arasında T stop da bulunmaktadır. Işık gücünün odak düzleminde elektronik olarak ölçülmesidir.
T stop genellikle sinema alanında çekim yapan kişiler için önemlilik arz ediyor. Fotoğrafçılar için daha maliyetli olan t stop kullanımı çok da gerekli değildir. T stop çekim anında farklı lenslerden yararlanarak film çekimi yapanlar için oldukça önemlidir stop genellikle çekim sırasında lense düşen ışığın lens içerisindeki kayıpları da hesaplayarak oluşturduğu diyafram değeri olarak açıklanabilir. T stopla F stopu ayıran şey işte budur t stop ışığın kırılmasını da hesaplayarak değer döndürür fakat f stop bunu dikkate almaz.
F Stop ve T Stop Lenslerden Hangisini Tercih Edilmeli? Amacınıza Uygun Lensi Alın!
F stop ve T stop lens farkları olarak; lens içinden geçecek ışık miktarı F-stop değeri ile belirlenirken ışığın tamamı sensöre ulaşamayabilir. T-stop’ta ise ışığın ne kadarının sensöre ulaşacağı belirlenmiş oluyor. Peki f-stop mu t-stop mu lens almak gerekiyor?
Lens almadan önce ilk olarak ne çekeceğinize karar verin. Karar verdikten sonra almayı düşündüğünüz lensin odak uzaklığına, diyafram ve kalitesine baktıktan sonra T stop mu yoksa F stop mu olduğuna karar verin. Peki, T stop yâda F Stop olacağına nasıl karar vereceksiniz? Eğer lensi sadece film çekimleri sırasında kullanacaksanız T değerine sahip olan bir lens tercih etmenizde yarar var. Fakat hem fotoğraf hem de video çekmeyi düşünüyorsanız F değerine sahip olan lensler sizin işinize yarayacaktır.
Aslında F stoplar ve T stoplar arasında değişmez bir oran yoktur. Aralarında cam yüzeyden gelen yansımalar ve ışık emilimi nedeniyle oluşan ışık kaybı farkı vardır. Zoom objektifler için T stop kullanmak daha mantıklıdır. Işık kaybı böylece minimuma indirilebilir.
F stop için de pozlama ayarlarında ISO’yu dengeleyici faktör olarak düşünebilirsiniz. ISO arttırılarak poz dengesine yardımcı olup gereken stop kadar fotoğrafınıza avantaj kazandırabilirsiniz.
En doğru lensi seçerek insanların beğenilerini toplayacak fotoğrafları çekeceksiniz. İnsanlarda fotoğraflarınıza bakınca hayranlık uyandırmak istiyorsanız fotoğraf çekim tekniklerine, lens tercihlerine, makine ve ekipmanlarınıza tam olarak hakim olmalısınız. Bu konularda eksiğiniz varsa iyi bir fotoğrafçılık kursundan yardım alarak profesyonel fotoğrafçılık alanında adımlarınızı sağlam atabilirsiniz.
[widget-7]