Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Uzun Pozlamada Kamera Ayarlarının Önemi Nedir?

Uzun pozlama nedir sorunuza yanıt vermeden önce pozlamanın tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekir. Pozlama, bir fotoğrafı çekerken kadraja ne kadar ışık düştüğünü ifade eder. Yani fotoğrafın karanlık veya aydınlık çıkması pozlamanın anlamıdır.

Uzun pozlama ise birkaç saniye ile birkaç saat arasında enstantane hızlarıyla fotoğraf çekmeyi ifade eder.  Genelde manzara fotoğrafçılığında kullanılan harika bir tekniktir. Uzun Pozlama (long expousure) ışığın az olduğu ortamlarda fotoğrafta hareket hissi yaratmak için kullanılır. Peki uzun pozlama nasıl yapılır, makine ayarları ne olmalıdır? Gelin birlikte göz atalım.

[widget-8]

Uzun Pozlama İle Fotoğraflarınıza Hareket Katın!

Uzun pozlama, yetersiz ışık olan ortamda, nesnenin ya da konunun oluşturduğu hareket hissini fotoğrafta dondurmaktır. Diyafram, enstantane ve ISO ayarı doğru pozlama yapmayı sağladığı için uzun pozlama eskiden bir hata olarak görülse de günümüzde çokça tercih edilen bir fotoğrafçılık tekniğidir.

Uzun pozlama tekniği ile çekim yapacaksanız önceliğiniz ekipmanlarınız olmalıdır. Doğru kamera ayarları size uzun pozlamada harika fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Bu konuda size yardımcı olabilmek için uzun pozlama tekniğinde yapılan kamera ayarlarından bahsedeceğiz.

  • Uzun pozlama yapmak için F değeri yüksek ve kısık diyaframda çalışmalısınız.
  • Uzun pozlama tekniğinden biri de ISO değeridir. Çekim yapmak için ISO değerini düşük tutmalısınız.
  • Uzun pozlama tekniğinin en önemlisi RAW formatta çekim yapmaktır. Eğer fotoğraflarınızda gürültüyü en aza indirmek istiyorsanız RAW formatta çekim yapmalısınız.
  • Uzun pozlamada kullanılan bir diğer yöntemde bulb modunu kullanmaktır. Uzun pozlama yapmak için bulb modunu kullanırsanız istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz. 30 saniyeden daha uzun pozlama yapabilmek için kameranızdaki manuel deklanşör seçeneği olan bulb modundan yararlanabilirsiniz.
  • Enstantane değerleri genellikle 1/8000sn- 30sn arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süre aralığında 1/15 saniye değerini uzun pozlama başlangıcı olarak belirleyebiliriz. 1/15 saniyenin altında ki 1/10, 1/4, 1/2 , 1’’, 2’’, 4’’ …. 30’’ gibi her değer bize uzun pozlanmış fotoğraf etkisini verecektir.
  • Uzun pozlama için ışığın az olduğu zamanlarda çekim yapacaksanız doğal yoğunluk (ND) filtresi kullanmanızda fayda vardır.
  • Uzun pozlama yaparken netlik kaybı yaşamamak için titreşim azaltma özelliğinde çekim yapmalısınız.

Doğru yapılan kamera ayarlarıyla uygulayacağınız uzun pozlama tekniği ile harika manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Uzun pozlama yaparken ayrıca makinenizi sabit tutmak için tripod kullanabilirsiniz. Böylece daha keskin fotoğraflar elde edersiniz.

Uzun Pozlama Çekimlerinde İpuçlarını Dikkate Alın!

Teknik bilgilerin dışında uzun pozlama ipuçları uygulamanız çekimlerinizi kolaylaştırmada önemli rol oynar. Uzun pozlama ipuçlarından biri çekimlerinde tripod kullanmaktır. Her çekimin olmazsa olmazı olan tripodu uzun pozlama yapmak için mutlaka kullanmalısınız. Uzun pozlamalarda fotoğraf makineniz en ufak sarsıntıdan etkilenirse görüntülerinizde bozulma yaşarsınız. Bunu önlemek için mutlaka tripod kullanmalısınız. Ayrıca tripodun yanında çekimi kolaylaştırmak için uzaktan kumandada kullanabilirsiniz.

Uzun pozlama yapabilmek için ince detaylar içeren tüm teknikleri bilmelisiniz. Doğal bir fotoğraf için uzun pozlama yapmak istiyorsanız kamera ayarlarında kontrollü olmalısınız. İyi ve kaliteli fotoğraflar ancak doğru çekim tekniği ile ortaya çıkar.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30