- Konu Başlıkları
- Fotoğraf Çekme Tekniklerinin En İlginçlerinden Olan Ritim İle Çarpıcı Fotoğraflar Oluşturun!
- Fotoğrafta Ritim Nedir? Ritmi Nasıl Ayarlayacaksınız?
- Ritim Dengesini Bozacak Herhangi Bir Başka Nesne Karenizde Olmasın!
Fotoğraf Çekme Tekniklerinin En İlginçlerinden Olan Ritim İle Çarpıcı Fotoğraflar Oluşturun!
Ritim denince ilk olarak aklımıza müzik yaparken çıkarılan tempolu sesler geliyor. Müzikte olduğu gibi fotoğraflarda da bir birini tekrarlayan objelerin ya da görüntülerin bir tempoyu andırması ile ritim oluşturulabiliyor. Hatta bu yöntemle gerçekten farklı ve çarpıcı fotoğraflar elde etmek mümkün.
Peki fotoğrafta ritim tam olarak nedir, fotoğrafta hareket gerekli mi? Ritim yaratmak istediğimiz fotoğraflar için hangi çekim tekniklerini kullanmalıyız? Gelin, yakından bakalım…
[widget-8]
Fotoğrafta Ritim Nedir? Ritmi Nasıl Ayarlayacaksınız?
Fotoğraf karelerinde sıralı bir şekilde sayıları üçten fazla olacak biçimde aynı renk, boyutta olan nesnelerin çekilen objelerin kadrajlaması ile fotoğrafta ritim oluşturulur. Sıralı fotoğraflar, fotoğrafta ritim konusunun temelini oluştururlar. Fotoğraf çekme teknikleri arasında farklılık uyandıran fotoğrafta ritim uygulama işleminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken kurallardan biri kompozisyon çeşitlerinden sadelik türünde kullanılan açık diyafram yerine kısık diyafram ile çekimler gerçekleştirmelidir.
Ritim fotoğraflarında aynı renk, aynı boyut ve aynı şekillerdeki nesnelerin sıralı şekilde çekilmesi esastır. Fotoğrafta ritim yaratmak için kısık diyafram seçmek avantajlı olacaktır. Açık diyafram kullanılması görselde flu etki yaratacağından dolayı fotoğrafta ritim uygulamak isteyenlerin işine yaramayacaktır. Fotoğrafta ritmi doğru şekilde uygulamak için tüm objenin aynı netliğe sahip olması gerekir. Bunun için diyaframı f16, f22 gibi değerlerde kullanmanız doğru olacaktır. Fotoğraf çekme tekniğinizi geliştirdikçe bu modlara daha fazla hakim olacaksınız.
Elektrik direkleri, bahçe demirleri gibi hep ayni öğenin belirli ve düzenli bir şekilde sıralanmasıyla düzenli bir ritim oluşturabilirsiniz. Dairesel hareketler içeren görüntülerle dönüşümlü ritim yakalayabilirsiniz. Deniz dalgaları, fıskiyeler, havai fişekler ise akıcı ritim duygusunu içeren fotoğraflar sunarlar.
Ritim Dengesini Bozacak Herhangi Bir Başka Nesne Karenizde Olmasın!
Fotoğraf çekime teknikleri arasında nesnelerin bir birini tekrarlayarak vurgu oluşturma temeline dayanan fotoğrafta ritim tekniğini kullanmak istiyorsanız çektiğiniz karede temel olarak tekrarlanacak görüntü, nesne haricinde farklı bir görüntü ya da nesnenin bulunmaması gerekir. Ritim fotoğrafın seyir zevkini arttırır fakat tekrar eden nesne haricinde kadraja dâhil olan görsel seyir zekini tamamen bozacaktır. Örnek verecek olursak bir birini tekrarlayan kırmızı levhaları çekerken arkada bir köpek görüntüsü olması ritmi bozacaktır. Fotoğraf çekme taktikleriniz arasında bu noktayı gözden kaçırmamanızda yarar var.
Ritim fotoğrafları konusunda kendinizi geliştirmek ve daha iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız bu konuda bolca pratik yapmanızda ve fotoğraf çekme taktiklerinden yararlanmanızda yarar var. Fotoğrafçılık kursuna başvurmanız fotoğraf çekmeyi daha çabuk ve daha doğru öğrenmenizi sağlayacaktır.
[widget-7]