Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Soyut Fotoğrafçılık Nedir?

Dünyaya Objektifinizden Şekil Verin!

Belki de beraberinde getirdiği özgürlük nedeniyle soyut fotoğrafçılık fotoğrafçıların gözünde biraz korkutucu olabilir. Bugüne kadar hep fotoğrafçılığın kurallarından bahsedilirken bir anda “kural yok!” denmesi altınızdan zemin çekilmiş gibi hissettirebilir. Ancak “güzellik bakan gözündedir” sözünü bilirsiniz. Soyut fotoğraf da tam olarak gözlemcinin çektiği şeydir ve birçok farklı yorum, görüş ve görüş barındırabilir.

“Soyut fotoğrafçılık nedir” sorusuna tam olarak hiçbir zaman yanıt verilemez. Çünkü soyut fotoğraf soyut sanata benzer şekilde, dünyaya  bakmanın birçok farklı yolunu sunar. Görüntünün kendisi gerçek olmadığı için aslında fotoğrafçılığın ilk ilkelerinden biri olan görmek; burada ikinci plandadır. Çoğu zaman nesnenin ne olabileceğine dair net bir tanım yoktur ve özneyi çevreleyen büyük bir gizem unsuru bırakır.

Soyut Fotoğraf Nasıl Çekilir? – Neler Yapabilirsiniz?

Soyut fotoğrafçılık nedir sorusuna kısaca yanıt verdik. Şimdi sırada soyut fotoğraf nasıl çekilir sorusu var. Açıkçası soyut fotoğraflar çekmenin avantajlarından biri çok ucuz olmasıdır, herhangi bir obje temin etmenize veya seyahat masrafları için para harcamanıza gerek yoktur, her şeye kendi evinizin rahatlığında kolayca erişebilirsiniz… 

Bu nedenle, sizi doğru yöne yönlendirmek için, düşünmenizi sağlayacak ve yolunuza başlamanızı sağlayacak kullanışlı ipuçları ve püf noktaları listesi hazırladık… İlk önce bir nesne seçin, görsel olarak ilginç veya ilgi çekici bulduğunuz herhangi bir şey. Bir nesneyi fotoğraflamadığınız için herhangi bir sıradan nesneyi heyecan verici gösterebilirsiniz. Bunun dışında başarılı soyut fotoğraflar için aşağıda saydıklarımızı deneyebilirsiniz:

  • Dokularla deney yapın; zıt dokular bulun, bunları katmanlara ayırın ve ne tür ilginç kreasyonlar bulabileceğinizi görün.
  • Görüntünüze görseller ekleyin. Gölgeler ve parlak noktalarla çalışın. Bu tür denemeler hareket algısı yaratmaya yardımcı olur.
  • Nesnenizin bir bölümüne odaklanın. Soyut bir fotoğrafçı olarak işiniz bir nesneye bakmanın yeni yollarını bulmak ve yaratmaktır. Nesne üzerinde ilginç dokular, özellikler ve işaretler bulmak için şansınızı zorlayın.
  • Dokular, doğru aydınlatma ile tamamlanarak ilgi çekici hale getirilebilir.
  • Etrafınızdaki yansımalardan yararlanın! Yansımaların fotoğraflarını çekmek gerçekten ilginç kareler yakalamanızı sağlayabilir.
  • Birliktelik izlenimi veren ve diğer alanlara (doku veya renk gibi) vurgu yapan veya tekrarlayan desenler arayın.
  • Neden bir nesneyi başka bir nesneden çekmeyi denemiyorsunuz? Örneğin, cam bardaktan bir portakalın fotoğrafını çekmek? Cam, portakalın görünümüne ilginç bir çarpıtma ekleyerek size günlük bir nesneye alışılmadık bir soyut bakış açısı kazandırabilir.

Gerçekliğe Bağlı Kalmak Zorunda Değilsiniz!

Yukarıda verdiğimiz fikirler soyut fotoğrafçılık için zihninizi biraz açtıysa yeterli! Çünkü yalnızca bunlarla sınırlı kalmak zorunda değilsiniz. Heyecan verici yeni görseller ve kreasyonlar yaratmak için hayal gücünüzü kullanın! Unutmayın, hareket bulanıklığı ve kaydırma ile deneyler yaparak her şeyi karıştırabilirsiniz.

Bu noktada hatırlatmak isteriz ki soyut fotoğraf çekimleri için dokulardan yararlanacaksınız makro lensler dokuya odaklanırken yakın ayrıntıları yakalayabilmenize olanak tanır. Elbette benzer dokunuşları post prodüksiyonla da gerçekleştirebilirsiniz. Eğer post prodüksiyon yazılımlarından veya lens ve makinenizden nasıl yararlanacağınızı biliyorsanız aklınıza yaratıcı bir fikir gelmesi muhteşem soyut fotoğraflar için yeterli olacak! Eğer bu konularda eksiklikleriniz olduğunu düşünüyorsanız da daha fazla vakit kaybetmeden fotoğrafçılık eğitimi alın ve hayal gücünüzü açığa çıkaracak birikimi edinin...

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30