Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Belgesel Fotoğrafçılığı Nedir?

Belgesel Fotoğrafçılığın Teknikleri Ve Çekim Zorlukları

Belgesel fotoğrafçılık, insanları veya hayvanları ya da bir geçmişi, bulundukları bölge veya ortamlarında çok zor şartlar altında gözlemleyip fotoğraflayarak, o yer ve konu hakkında oluşan dökümleri bazen senaryo bazen de hikâye olarak anlatmaktır. Fotoğrafçılığın en zor dallarından biri olan belgesel fotoğrafçılığı yapmak için mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. İyi bir fotoğraf çekebilmek için belgesel fotoğrafçılık teknikleri bilinmeli ve karşılaşılacak çekim zorluklarına karşı hazırlıklı olmalısınız.

Belgesel fotoğrafçılığının çekim zorlukları düşünülerek hata yapmaktan kaçınmalısınız. Yapılan bir hata sizi olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Bu yüzden sürekli takipte olmanız gerekir. Belgesel fotoğrafçılık yapmak için belirli teknikler vardır. Belgesel fotoğrafçılık teknikleri ve çekim zorluklarını sizler için hazırladık. Birlikte bakalım.

1.    Planlı Olan Çekim

Belgesel fotoğraf çekimi yapmak için en sık kullanılan teknik planlı olan çekimlerdir. Bu çekimlerde sadece ayarladığımız zaman geldiğinde anı fotoğraflarız. Belgesel fotoğraf çekimi için planlı olacak çekimlerde ön hazırlığımız mutlaka olmalıdır. Çekim yapacağınız yeri önceden keşfedebilir kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca plan çekim belgesel fotoğrafçılık teknikleri arasında en uygun olan çekim yöntemidir.

2.    Plansız Olan Çekim (Spontane)

Belgesel fotoğrafçılık teknikleri kullanırken plansız yapılan çekimler oldukça önemlidir. Bu yöntem kamerayı göze tutmadan görüntü elde etmektir. Plansız çekimlerde sürekli fotoğraf çekilmez. Belgesel fotoğrafçılığının çekim zorlukları arasında yer alan plansız çekimlerde doğru kareyi bulmak çok önemlidir. Belgesel fotoğrafçılığı yapıyorsanız mutlaka mesleğe hakim olmalısınız. Çünkü hangi karenin doğru ve ilgi çekici olacağını ancak işinde profesyonel olan belgesel fotoğrafçıları anlar.

3.    Ani Çekim

Belgesel fotoğrafçılığının çekim zorlukları düşünüldüğünde akla ilk gelenlerden biri de ani yapılan çekimlerdir. Hızlı bir pozla hemen çekilen fotoğraflardır. Çoğu fotoğrafçının da sıklıkla kullandığı bir yöntemdir. Çünkü genellikle en güzel pozlar ani çekimlerle ortaya çıkar. Fotoğrafa farklı bir doğallık katar. Bu sebeple belgesel fotoğraf çekimi yapacaksanız ani çekimler için pratik yapmanız gerekir.

Belgesel fotoğrafçılık teknikleri alanında eğitim almak çok kişinin hayalidir. Ancak unutulmamalıdır ki belgesel fotoğrafçılığı en zor mesleklerden biridir. Bu işe merakınız varsa mutlaka belgesel fotoğraf çekimi zorlukları hakkında bilgili olun ve ona göre bir yol izleyin. Çünkü belgesel fotoğrafçılığı yapmak dışarıdan zevkli ve kolay gibi görünse de işin içine girince oldukça zor olduğu anlaşılır. Belgesel fotoğrafçılık sadece fotoğraf çekmekten ibaret değil aynı zamanda çekilen fotoğrafları doğru sunabilmek ve bilgileri doğru aktarabilmek işin en önemli parçasıdır.

İşi canlılarla olan meslekler diğer mesleklere göre daha fazla dikkat ister. Hele bir de vahşiyle baş başa kalırsanız hata yapma şansınız yoktur. Eğer siz de belgesel fotoğrafçılık yapmak isterseniz kesinlikle belgesel fotoğrafçılığının çekim zorlukları ve tekniklerini göz önünde bulundurun.

[widget-33]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30