Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Çift Pozlama Nedir?

Çift Pozlamanın Fotoğrafa Etkisi Ne? Daha İyi Kadrajlar Yakalayın!

Çift pozlama nedir sorunuza yanıt olarak, iki fotoğraf karesinin üstü üste pozlanarak elde edilen görüntü diyebiliriz. Çift pozlama kelimenin tam anlamıyla kareyi iki kez ışığa maruz bırakmaktır. Dijital makinelerle rahatlıkla yapılan bu teknik, analog fotoğrafçılıkta ise gerçek bir kabiliyete dönüşür.

Çift pozlama iki fotoğrafın aynı fotoğraf karesinde elde edilmesini sağlayan bir tekniktir. Çekimlerinde farklılık yaratmak isteyen fotoğrafçıların denediği tekniklerden olan çift pozlama zor olmasa da birkaç adımdan oluşmaktadır. Çift pozlama nasıl yapılır, birlikte bakalım...

[widget-8]

Çift Pozlama Nasıl Yapılır? (Double Exposure)

Çoklu pozlama yapmak için iki teknik kullanılır. Birincisi filmi çekip bitirdikten sonra ruloyu tekrar takıp çekmek, ikincisi ise bir kareyi çektikten sonra filmi ileri sarmadan tekrar üzerine çekim yapmaktır. İlk ruloda çekilen karenin, ikinci çekimdeki hangi kareyle eşleştiğini ancak sonuçlara bakınca görebilirsiniz.

Çift pozlama yapmak için bazı analog makinelerde bu çekimi gerçekleştirebilmek için düğmeler yer alır. Nasıl çalıştığına örnek vermek gerekirse, çift pozlama yapmak istediğiniz karenin ilkini normal bir şekilde çekip ardından fotoğraftaki pimi yukarı doğru iterek kurma kolunu tekrar kurarak yapabilirsiniz. Çift pozlama yapmak için fotoğraftaki pim, filmi ileri sarmadan aynı kare üzerinde çekim yapmanızı sağlayacaktır. Böylece çift pozlama yapmak için iki fotoğraf karesini tek bir film üzerinde gerçekleştirmiş olacaksınız.

Çoklu pozlama pimi olmayan makinelerde de bu tekniği kullanabilirsiniz. Analog fotoğraf makinelerinin altında film bittikten sonra basılan bir tuş yer almaktadır. Filminizi bitirdikten sonra bu tuşa bastığınızda makine size bitirmiş olduğunuz filmi geri sarmanızı sağlayacaktır. Çoklu pozlama yapmak için herhangi bir sarma işlemine geçmeden sarma kolunu açmalısınız. Sonra bir parmağınızı film sarma yönünün tersine doğru sabitlemelisiniz. Çoklu pozlama yapmak için bir parmağınızla alttaki sarma kolunu tutarken bir başka parmağınızla sarma çubuğundaki metal çubuğu dengelemelisiniz. Yani aslında çoklu pozlama yapmak için makinenizi bir kareye ayarlamış gibi olacaksınız. Ama aslında yaptığınız hareketler sizin makinede bir kare üzerinde çift pozlama yapmanızı sağlayacaktır.

Çoklu Pozlama İçin Kamera Ayarları Nasıl Yapılır?

Çoklu pozlama yapabilmek için öncelikle kamera ayarlarınızdan "çoklu pozlama modu"nu aktif hale getirmeniz gerekir. Açtığınız çoklu çekim modunda kaç kere fotoğraf çekeceğinizi belirlemelisiniz. Örneğin kamera ayarlarından "çoklu pozlama modu 2" gibi seçim yapmalısınız. Bu şekilde yaptığınız işlem ile çoklu pozlama tekniğini uygulayabilirsiniz. Ayrıca diğer pozları koruyabilmek için "tüm pozları koruyun" sekmesini açık bırakmanız gerekir. Çoklu pozlama yaparak çektiğiniz fotoğraflara çekiminiz bittikten sonra kamera ekranından bakarak kontrol edebilirsiniz.

Yaratıcılığınızı Arttırmak İçin Çift Pozlama Tekniğini Kullanın!

Çift pozlama yani double exposure için Photoshop ve diğer fotoğraf düzenleme programlarının özelliklerinden de yararlanabilirsiniz. Herhangi 2 kare görüntüyü üst üste getirerek renk ve kadrajını değiştirebilir çifte pozlama örneğine sahip olabilirsiniz. 

Çift pozlama yapmak yaratıcılığınızı arttırmanın en güzel yöntemidir. Bu alanda gelişerek çok etkili fotoğraflara imza atabilirsiniz. Hassas bir uygulama olduğu için tüm detaylarıyla çift pozlama nasıl yapılır bilmelisiniz.

Çoklu pozlama yapmak için yukarıda bahsettiğimiz tekniği uygulamanız sizi bir adım önde tutacaktır. Doğru teknik ve kamera ayarı çift pozlama çekimi yapmak için yeterlidir. Bundan sonrası da sizin yaratıcılığınıza kalacaktır. Çift pozlama hakkında daha çok şey öğrenmek için çift pozlama workshop kurslarına katılabilirsiniz.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30