Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Dünyanın Fotoğrafı Nasıl Çekiliyor?

Fotoğrafçılığın En Bilimsel Hali ile Tanışın!..

İçinde yaşadığımız evrenin etkileyici fotoğrafları ile daha önce karşılaştığınıza eminiz. Aynı şekilde gezegenimiz dünyanın neye benzediğini gözler önüne seren uzaydan çekilen dünya fotoğrafları da hem etkileyici ve huzur verici görünümleri hem de bilimsel bir belge niteliği taşımasıyla fotoğrafçılık tarihinde büyük bir önem arz ediyor.

la fotoğrafçılık tarihinde büyük bir önem arz ediyor.

Peki etkileyiciliği ve önemini bir kenara bırakırsak dünyanın fotoğrafı nasıl çekiliyor? Uzaydan çekilen ilk fotoğraf nasıl çekildi? Tüm bu soruların yanıtını merak ediyorsanız yazımızı incelemeye devam edin, sizler için merak ettiğiniz bu gizemleri inceledik…

Uzaydan Çekilen İlk Fotoğraf – Nasıl Çekildi?

Dünyanın fotoğrafı nasıl çekiliyor sorusuna yanıt vermek için gelin ilk olarak uzaydan çekilen ilk fotoğraf ve fotoğrafın çekim sürecine bakalım. Dünyanın uzaydan fotoğrafı olan ilk ve efsanevi kare White Sands roketi ile çekilmişti. Nitekim genel itibariyle araştırmacılar bu fotoğrafı uzay fotoğrafçılığı için başlangıç kabul ediyor.

Dünyanın ilk fotoğrafı kaç yılında çekilmiştir diye merak ediyorsanız onu da hemen belirtelim. White Sands roketi ile çekilen ve dünyanın uzaydan çekilen ilk fotoğraf karesi olan bu fotoğraf 24 Ekim 1946 yılında çekilmişti.

Dünyanın ilk renkli fotoğrafı ise 1967 yılında çekilmişti ancak yüksek netliğinden ve aslında ilk tam dünya fotoğrafı olmasından başta National Geographic olmak üzere çoğu yayıncının kullandığı renkli dünya fotoğrafı ise dolayı 1972 yılında çekilen ve The Blue Marble olarak isimlendirilen karedir. 

Hasselblad Makineler Uzay Fotoğrafçılığına İmzasını Atmıştı! – Dünyanın Fotoğrafı Nasıl Çekiliyor?

Dünyanın uzaydan fotoğrafı olarak karşılaştığımız ilk karelere kısaca değindik. Şimdi gelelim asıl soruya; dünyanın fotoğrafı nasıl çekiliyor? Çekimlerde hangi ekipmanlar kullanılıyor?

Uzaydan çekilen ilk fotoğraf için White Sands füzesine 35mm’lik bir sinema kamerası bağlanmıştı. Nitekim görüntüler dış uzay başlangıcının hemen üzerinde, atmosferden yalnızca 65 mil yükseklikte çekilmişti. Fotoğrafın çekildiği filmler ise çelik bir kasetle korunduğu için iniş sırasında hasar görmemişti.

Daha sonra 57’deki başarısız Shepard denemesinde ise uyduya Maurer 220G kamera entegre edilmişti. Ancak asıl adımın 1964 yılında Hasselblad 600C serisiyle atıldığını vurgulamak gerekiyor. Orta format bir makine olan 500C, piyasadaki 35mm’lik makinelere kıyasla son derece yüksek bir çözünürlük sunduğu için NASA’nın daha sonraki tercihlerini de belirliyor.

Dijital Kameralar Her Şeyi Değiştirdi!

Yukarıda bahsettiğimiz tüm sürecin dijital makinelerin icadına kadar devam ettiğini söyleyebiliriz. Ancak dijital makinelerle beraber dünyanın fotoğrafı nasıl çekiliyor sorusuna verilmesi gereken yanıt da değişiyor. Çünkü dijital kamera demek; aslında her şeyin elektronik ortama aktarılması demek. Tahmin edersiniz ki uzaya bir film rulosunu sağlıklı bir şekilde göndermeye kıyasla elektronik bir devre göndermek çok daha kolay bir çözüm.

Ayrıca görüntü kalitesi ve yüksek çözünürlük açısından da dijital makineler uzay fotoğrafçılığı için yeni imkanlar yaratıyor. Günümüzde gündelik makinelerin bile 8K’ya kadar ulaşabilen çekim güçleri göz önüne alındığında uzaydan elde edilebilecek görüntülerin geçmişe oranla ne kadar yüksek bir kalitede olabileceği tartışılmaz…

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30