Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Manzara Ve Doğa Fotoğrafçılığı İçin Öneriler

Manzara ve Doğa Fotoğrafçısı Olmak İsteyenlere Mesleğin Sırları

Doğa, fotoğrafçılar için eşsiz bir albümdür. Manzara ve doğa fotoğrafçılığı için şahane atmosferler ve görüntüler ortaya çıkarır. Ne yapmak istediğini bilen fotoğrafçılar bu görüntüleri profesyonelce değerlendirebilirler.

Manzara ve doğa fotoğrafçılığı mesleğine ise yeni yeni gönül verenler deneyimli fotoğrafçıların önerilerine ihtiyaç duyabilirler. Çünkü doğa ani değişkenleri ile umulmadık sonuçlarla karşılaşmaya neden olabilir. Manzara ve doğa fotoğrafı çekim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak ve mesleğe nereden başlayacaklarını öğrenmek isteyenler için önerilerimiz:

1.Araştırmanızı iyi yapın.

Doğa fotoğrafçılığı ve manzara fotoğraf çekimi  aniden ortaya çıkan görüntülerle anlam kazanır. Daha doğrusu şans eseri muhteşem fotoğraf kareleri çekilir. Bu nedenle fotoğraf çekmeyi düşündüğünüz yerin size her zaman böyle muhteşem kareler bahşetmeyeceğini tahmin ederek hazırlığınızı iyi yapın. Mekanı daha önce görün ve nerelerden fotoğraf çekebileceğinizi az çok planlayın. Özellikle de ışığın istediğiniz fotoğrafı çekmede yardımcı olup olmayacağını iyi gözlemleyin.

2.Hava şartlarını göz önünde bulundurun.

Manzara fotoğrafçılığı ve doğa fotoğrafçılığı için en önemli konulardan biri de hava şartlarıdır. Hava durumuna göre çekim yapabilmek için birkaç günlük sıcaklık değerlerini öğrenin. Hava durumuna göre kalın ve ince giyinin. Soğuk havalarda çekim yapacaksanız mutlaka eldivenlerinizi yanınızda bulundurun. Yürüyüş ayakkabılarınızı da giymeyi ihmal etmeyin.

3.Tripod kullanın.

Manzara fotoğrafı çekim teknikleri açısından tripod kullanmak oldukça önemlidir. Düşük objektif hızları ve ISO’larla baş etmenizi sağlayan tripodlar alan derinliği oluştururken de yardımcı olurlar. Makinenizi sabit tutan tripodlar manzara fotoğraf çekimi için her durumda kurtarıcıdırlar. Bu nedenler manzara ve doğa fotoğrafçılığı yapıyorsanız tripodu ihmal etmeyin.

4.İyi bir lens seçin.

Doğa fotoğraf çekim teknikleri iyi bir lens seçmenizi de beraberinde getirir. Manzarayı daha etkileyici çekmenize olanak tanıyan lenslerle istediğiniz gibi bir görüntüyü kareye sığdırabilirsiniz. Full frame sensörler için 17-200/300 mm zoom triosu, APS-C sensöre sahip gövdeler için 10 – 200 mm’lik aralık yeterlidir. Lensinizi kaliteli seçerseniz doğa fotoğrafçılığı konusunda daha hızlı uzmanlaşırsınız. Fotoğrafçılık kursu eğitmenlerinizden doğru lens seçimi için destek alabilirsiniz.

5.Filtre kullanmayı ihmal etmeyin.

Manzara fotoğrafçılığı için filtre kullanmak gerekir. Polarize filtreler parıltıları ve yansımaları azaltmayı sağlar. Grad filtreler de gökyüzünün yumuşamasını sağlayacağı için manzara fotoğraf çekimleri açısından birebirdir. Uzun pozlandırmalar içinse on-stop ND filtresi yararlı olacaktır. Hareket halinde olan manzara görüntülerini böylece sabitleyebilirsiniz.

6.1/3 kuralını unutmayın.

Manzara ve doğa fotoğrafçılığı için olmazsa olmaz üçte bir kuralıdır. Manzara fotoğrafçılığı yaparken manzarayı 9 eşit parçaya bölerek çekiminizin üçte birini gökyüzü, üçte ikisini yeryüzü olarak ayırın. Dolayısıyla oranlı ve dengeli bir fotoğraf karesi yakalayın.  Dengeli şekilde oluşan bu manzara fotoğraf çekimi oldukça başarılı olacaktır.

7.Ön planı etkili kullanın.

Doğa fotoğrafı çekim teknikleri genellikle anı bekleyerek en iyi ışığı yakalamak üzerine kuruludur. Ancak iyi bir ön plan uzun bir bekleme sürecinden sizi kurtarabilir. Kayalar, ağaçlar, köprüler görmek istediğiniz fotoğraf karesini tamamlayabilir. 17 – 35 mm aralığında geniş açılı lensler kullanarak ön planınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Manzara fotoğraf çekimlerinizde özellikle gün batımını kullanarak ön planınıza romantik bir ışık yakalayabilirsiniz.

8.Gün batımını ve gün doğumunu yakalayın.

Manzara fotoğrafçılığı açısından gün batımı ve gün doğumu etkileyici fotoğraflar hazırlar. Bulunduğunuz kente göre bu zamanları takip ederek hareket ederseniz iyi bir görüntü yakalarsınız. Güneş doğmadan ve batmadan önce seçtiğiniz çekim mekanında ekipmanlarınızı kurun ve güneş doğana ve batana kadar çekebildiğiniz kadar çok fotoğraf çekin.

9.Şehir manzaralarından da yararlanın.

Manzara fotoğrafçılığı dediğimizde aklımıza ilk olarak doğanın güzelliklerini fotoğraflamak geliyor. Aksine insan tarafından oluşturulmuş fotoğraflar da manzara fotoğrafları sayılabilir. Şehirleri farklı bir manzara fotoğrafı çekim teknikleri kullanarak etkileyici şekilde çekebilirsiniz. Issız sokakları gün batımında çekebilir, gökdelenlerin üzerinde havanın kararmaya yüz tutan görüntüsünü ölümsüzleştirebilirsiniz.

10.Durgun gölleri ve denizleri fotoğraflayın.

Durgun bir göl ve deniz doğa fotoğrafçılığı için eşsiz kareler oluşturur. Gün doğumu ve batımında yakalayacağınız görüntülerle fotoğrafçılık yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Doğa fotoğrafı çekim tekniklerinden olan kompozisyon ve ön planı kullanarak sadelik ve derinlik algısı yaratabilirsiniz. Su üzerindeki yansımalar, ıslak kumlar, kızıl ve mavinin buluşması özel fotoğraflar oluşturacak.

11.Kar manzaralarından yararlanın.

Kış fotoğrafı çekmek zor ve yorucu olsa da huzurlu karelerin ortaya çıkmasını sağladığı için manzara fotoğrafçıları tarafından tercih edilir. Güneşin tepede olduğu saatlerden yararlanarak parlak fotoğraflar çekin. Polarize filtre kullanarak gökyüzündeki mavi rengi derinleştirebilirsiniz, istediğiniz efekti de yapabilirsiniz. Yakın plan buz saçaklarını, dallarda oluşan buz desenlerini zoom lensler ile çekin. Doğa fotoğrafçılığı açısından en eğlenceli çekimlerden birine imza atın.

12.Erkenden yollara düşün.

Doğa fotoğrafçısı iseniz erkenden yollara düşmeniz gerekir. Karı, buzu, sisi, gün doğumunu yakalamak için günün erken saatlerinde belirlediğiniz mekana gidin. Manzara fotoğrafçılığı aniden oluşan karelerin yanında planlı çalışmayı da gerektirir. Manzara ve doğa fotoğrafçılığı yapıyorsanız günün tüm ışıklarını yakalayın. Ve eşsiz kareler oluşturun.

Manzara ve doğa fotoğrafı çekim teknikleri açısından daha detaylı bilgi almak için fotoğrafçılık eğitimi almalısınız. Doğa fotoğrafçılığı kursu ve manzara fotoğrafçılığı kursu temel eğitimleri ile çekim tekniklerini öğrenmenizi sağlayacaktır. Manzara ve doğa fotoğrafçılığı ile ilgili yeterli ölçüde bilgi birikimi edindikten sonrasın ise kendinizi doğanın kollarına bırakarak fotoğrafçılığın tadına varmalısınız…

[widget-30]

Yorum Yap