Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Photoshop’taki Median Stack Yöntemi İle Sahnedeki İnsanları Gizlemek

Kusursuz Sahneler Yaratmak Elinizde!

Herkes bulduğu güzel bir sahneyi kusursuz bir şekilde fotoğraflamak ister. Fakat düzenleme aşamasında sahnenin doğallığını bozacak insanların ya da unsurların yer aldığını fark edebilir. Ancak bu önüne geçilebilecek bir durumdur. Photoshop’taki Median Stack yöntemi ile sahnedeki insanları gizlemek mümkündür.

Photoshop’taki Median Stack yöntemi, fotoğraflarınızda gözükmesini istemediğiniz insanları ayıklamanızı sağlayan kullanışlı bir özelliktir. Bunu yapabilmeniz için uygulamanız gereken birkaç adım vardır. Bu adımlar sayesinde fotoğraflarınızda istemediğiniz ögeleri ve kişileri kaldırabilirisiniz. 

[widget-8]

Çekim Süreci Nasıl Olur?

Çekimlerinizden güzel sonuç alabilmek için çekim sürecinde neler yapılır, pozlamaya nasıl hâkim olmalısınız, kaç fotoğraf çekmeniz gerekir bilmelisiniz. Çekime başlamadan yapacağınız ilk şey kameranızı tripod üzerine yerleştirmek olmalıdır. Ardından alan derinliğini belirlemek için makinenizi ‘Diyafram Öncelikli Çekim Modu’na almanız gerekir. Diyaframı f/13 olarak ayarlamanız iyi bir başlangıç olabilir.

Kullandığınız fotoğraf makinesine göre uygun ISO değeri girmeniz gerekir. Girdiğiniz ISO değeri fotoğraflarınızı etkileyeceği için bu değeri doğru ayarlamalısınız. Sonrasında ‘Pozlama Ölçüm Modu’nu ‘Matris’ olarak ayarlayın. Çekim için kameranın AF modunu ve alan modunu ‘Tek nokta AF’ olarak belirleyin.

Pozlama gecikme modunu ortalama 3 saniye olarak tutarsanız, çekim anında titreşim oluşmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca elektronik ön perde deklanşörünü aktif hale getirirseniz, perde hareketinden dolayı oluşabilecek titreşimleri engellemiş olursunuz. Fotoğraf makinenizde canlı önizlemeyi oluşturduktan sonra, kameranızda yer alan döner kadranı konumunu çekime uygun pozisyona getirmelisiniz. Böylece daha sessiz çekimler elde etmiş olursunuz.

Fotoğraf çekimine geçmeden son olarak yapacağınız işlem ise netlemeyi ayarlamaktır. Netlemeyi doğru ayarlamak için AF-ON butonunu aktifleştirebilirsiniz. Eğer bu seçenek kameranızda yoksa lensinizin yapacağı netlemeye hiç dokunmadan direk objektifinizi manuel netleme moduna alabilirsiniz. Hem fotoğraflarınız bozulmaz hem de güzel netleme yaparak çekim yapmış olursunuz. Son olarak çekim sürecinde bu işlemlerle insanların olmasıyla beraber yaklaşık 10’a yakın fotoğraf çekebilirsiniz. Daha sonra fotoğrafları Photoshop ile sahnedeki insanları gizlemek için uygulayacağınız adımlara geçersiniz.

Median Stack İle Sahnedeki İnsanları Gizlemek

Median Stack Photoshop ile sahnedeki insanları gizlemek için kullanılan bir yöntemdir. İnsanların olduğu fakat kaçırmak istemediğiniz sahnelerin fotoğrafını çektikten sonra bu işlem ile istediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz. Median Stack yöntemi ile sahnedeki insanları gizlemek için aşağıdaki adımları dikkate almalısınız.

  • Median Stack yöntemi ile sahnedeki insanları gizlemek için ilk olarak File → Scripts → Load File into Stack kısmını açmalısınız.
  • Photoshop ile sahnedeki insanları gizlemek için Attempt To Automatically Align Source Images adımını takip etmelisiniz.
  • Ardından Create Smart Object after Loading Layers seçeneğini tıklamalısınız.
  • Daha sonra Photoshop ile sahnedeki insanları gizlemek için Layer → Smart Objects → Stack Mode ile işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Yapacağınız bu işlem ile istediğiniz sahneleri kaçırmadan çekebilir sonrasında basit bir düzenleme ile istemediğiniz insanları gizleyebilirsiniz.

Median Stack İle Fotoğraflarınızı Tek karede Birleştirin!

Photoshop’taki Median Stack yöntemi ile sahnedeki insanları gizlemek için uyguladığınız yöntemde fotoğraflarınız tek karede birleştirebilirsiniz. Bunun için Layer → Smart Objects → Stack Mode kısmına gelin ve alt menüden ‘Median’ modunu seçin.

Bu uygulama ile Photoshop’taki Median Stack yöntemi ile sahnedeki insanları gizlemek için izlediğiniz yolda fotoğraflarınızı tek karede birleştirmiş olursunuz. Yani çekim yaptığınız yerlerde çok insan varsa fotoğraf karelerinizi birkaç çekmeli ardından fotoğrafları tek bir karede toplamak için bu yöntemi kullanmalısınız.

[widget-34]

Yorum Yap