- Konu Başlıkları
- Pozlama Telafisiyle Hatalarınızı Minimuma İndirin!
- Pozlama Telafisi Yaparak Işığı En Doğru Zamanda ve Miktarda Kullanın!
- Manuel Modda Pozlama Telafisi Kontrolü
Pozlama Telafisiyle Hatalarınızı Minimuma İndirin!
Fotoğrafçılık alanında pozlama telafisi nedir? Nasıl kullanılır? Doğru pozlama nasıl elde edilir? Bu gibi sorularınıza bu yazda yanıt bulacaksınız! Fotoğrafçılıkta pozlama telafisi, kullandığınız fotoğraf makinesinin otomatik pozlamasının yanıldığı anlarda kullanabileceğiniz, ışık nedeniyle makinen farklı ölçümler yaptığı durumlarda yapılan ölçümlere müdahale edilmesine denir. Fotoğraf makinelerinde pozlama telafisi genellikle EV şeklinde ifade edilir.
Daha iyi bir fotoğrafçı olmak için pozlama telafisi yapmayı bilmeniz şart…
[widget-8]
Pozlama Telafisi Yaparak Işığı En Doğru Zamanda ve Miktarda Kullanın!
Başlangıçta tüm fotoğraf makinelerinin EV, yani pozlama telafisi değeri 0’dır. Bu değer, çekilecek olan fotoğraftaki aydınlık ve karanlık alanlara göre + veya – yönde değerlerle düzeltilebilir. Kompakt fotoğraf makinelerinde bu değerler +3 ve -3 arasında değişiyorken DSLR fotoğraf makinelerinde bu değerler +5 ve -5 arasında değişim göstermektedir.
ISO, Diyafram ve üç temel bileşen arasında olan Enstantane ile sensöre düşen ışığı kontrol etmeye çalışırız. Bazen sahilde ya da bir ormanda ışığın fotoğrafçıları aldattığı durumlarda yanlış tonlarda ve ışık değerlerinde çekilen fotoğraflar, pozlama telafisi sayesinde düzeltilebilir.
Pozlama telafisi yapmaktaki amaç; çekilen fotoğrafta doğru miktarda ışığı, doğru süre ile sensöre düşürmektir. Bu işlemler başarı ile yapıldığında doğru pozlama gerçekleşmiş olacaktır.
Manuel Modda Pozlama Telafisi Kontrolü
Manuel mod ile çekimlerde fotoğraf makinesi otomatik olarak bir poz değeri ayarlamaz. Tüm ayarlamalar manuel olarak el ile ayarlanması gerekir. Diyafram ve deklanşör hızında her yaptığınız değişimle pozlama değerini değiştirmiş olursunuz. Manuel modda pozlama telafisi ise tek başına pozlamayı değiştirmez. Pozlama telafisiyle manuel modda sadece sayacın kalibrasyonu değişir. Kullanacağınız pozlama telafisi modları ise şunlardır:
Sabit ISO değeriyle manuel pozlama telafisi; fotoğrafçı pozlama değerinin 0 oluncaya kadar deklanşör hızını ve diyafram değerini ayarlar. Eğer fotoğrafçı ekstra pozlama istiyorsa diyafram ve deklanşör hızını +1 görünecek şekilde ayarlar.
Otomatik pozlama modu; fotoğraf makinesi seçilen moda bağlı olarak pozlama modunu “0”da tutacak şekilde diyafram değerini ya da enstantane hızı ile ISO değerini otomatik olarak ayarlar.
Otomatik ISO değerine sahip manuel pozlama modu, pozlamayı değiştirmez. Pozlamayı sadece fotoğrafçı değiştirebilir. Pozlama telafisi kullanarak kameranın ürettiği JPEG’lerin parlaklığının değişimini sağlayabilirsiniz. Pozlama telafisi, ISO, enstantane gibi ayarlara hakim olarak istediğiniz fotoğrafları daha iyi çekebilirsiniz. Eğer bu ayarlara hâkim değilseniz iyi bir fotoğrafçılık kursundan yardım almanızda fayda var. Fotoğrafçılık kurslarında pozlama telafisi nasıl yapılır, pozlama telafisi nedir, fotoğrafta pozlama telafisinin önemi gibi konulara daha ayrıntılı ve profesyonel şekilde cevap bulacaksınız.
[widget-7]