Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Stüdyoda Portre Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Etkileyici Portreler Oluşturmak İçin Stüdyoya Giriyoruz!

Portre fotoğrafı, yüz ve omuz hizasında çekilen, kişinin duygularını ve kişiliğini yansıtan, yaşanmışlıklara ve hayata tanıklık eden fotoğraflardır. Portre fotoğrafı çekmek kolay bir iş gibi gözükse de fotoğrafçılık bilgi ve deneyimlerinizi en çok konuşturmanız gereken çekim türüdür. Bunun nedeni ise portre fotoğraflarının zaman ve sabır gerektirmesi, anlama ve yaşama odaklanmasıdır.  

Portre fotoğrafı stüdyoda ve sokakta çekilir genel olarak. Sokak fotoğrafçılığında çekilen portreler daha doğal olsa da stüdyoda da doğru ışık ve açıyla mükemmel fotoğraflar elde edilebilir. Stüdyoda çekilen portrelerde modelin ruh halini ve yüzündeki ifadeyi etkileyici bir şekilde yansıtmak için saatlerce fotoğraf çekmeniz gerekebilir. Peki stüdyoda portre fotoğrafı nasıl çekilir? Hangi ışıkları kullanmalısınız? Modelinizle nasıl iletişim kuracaksınız? Gelin, yakından bakalım…

 

[widget-8]

Makinenizi Nasıl Tutmalısınız? Hangi Lensleri Tercih Etmelisiniz?

Stüdyoda portre fotoğraf çekimi yaparken öncelikle makineninizi doğru tutmalısınız. Makinemi tutmayı biliyorum demeyin hemen, her fotoğrafçılık dalına özgü makine tutuş şekilleri ve açılar vardır. Portre fotoğrafçılığında ise ilk olarak bir ayrımın farkına varmanız gerekiyor. Fotoğraf makinenizdeki 2 tane mod aslında moddan çok tutuş şekliniz demek. Nasıl mı?

Manzara fotoğraflarında kullandığınız landscape ile portre fotoğrafı çekerken kullandığınız portrait modu. Her iki modda da portre fotoğrafı çekebilirsiniz. Ancak ilkinde makinenizi daha rahat kavramanız ve geniş açı kullanmanız gerekirken diğerinde makinenizi sabit tutmalı ve iyi kavramalısınız. Landscape, yatay olarak çekilen fotoğraflara, Portrait ise dikey olarak çekilen fotoğraflara denir. Bu durum bile makinenizi nasıl tutacağınızı belirleyecektir.

Stüdyoda portre çekimi yaparken tercih edeceğiniz lens tamamen size kalmış bir durum. Etkileyici bir yüz ifadesi yakalamak istiyorsanız zoom kalitesi yüksek bir lens tercih edin. Ya da konunuzla birlikte başka öğeleri de kareye dahil edecekseniz geniş açılı lenslerden yararlanabilirsiniz.

Stüdyoda Işık Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Stüdyoda portre çekimi yaparken dikkat etmeniz gereken en büyük unsur ışık kullanımıdır. Işığı soldan ya da sağdan verdiğiniz bir portre fotoğrafında modelin yüzünün bir kısmı parlak, diğer kısmı daha karanlık çıkacaktır. Bu durum da modelin yüzünün bir kısmının daha net diğer kısmının ise gizemli kalmasına yol açacaktır.

Stüdyoda kullanacağınız harici flaşlarda modelin tüm yüzü üzerinde patlama yapmamaya özen gösterin. Onun yerine flaşı tavana yansıtarak ışığın daha dengeli dağılmasını sağlayabilirsiniz.

Stüdyo portre fotoğraf çekimlerinizde vereceğiniz duyguya göre cephe ışığı kullanarak tüm yüzü aydınlatabilir, yanal ışık kullanarak bahsettiğimiz gibi gizemli hava yaratabilir, tepe ışığıyla daha farklı kompozisyonlar yaratabilir, ters ışıkla modelinizin duygularını saklayabilirsiniz.

Stüdyo portre çekimi yaparken bir diğer konu da patlayan flaş kullanımıdır. Patlayan flaşlar, modelinizi tedirgin edebilir ve istediğiniz duyguyu vermenizi engelleyebilir. Bu nedenle sabit ışıkta fotoğraf çekmeyi tercih etmelisiniz.

Modelinizi Nasıl Konumlandıracaksınız?

Stüdyoda portre fotoğrafı nasıl çekilir diyenler için bir diğer teknik de modelin doğru konumlandırılmasıdır. Genel olarak fotoğraf makinenizi tripodsuz kullanmanız önerilse de yakın çekimlerde kompozisyonunuzu ayarladıktan sonra fotoğrafınızda noise gibi sorunlarla karşılaşmamak istiyorsanız tripod kullanabilirsiniz.

Ardından modelin yüz hizasından çekeceğiniz fotoğraflarda gözlere odaklanmayı tercih edebilirsiniz. Eğer tüm yüze vurgu yapacaksanız makinenizi modelin yüz hizasına göre konumlandırın. Bir diğer model konumlandırma açısı olan göğüs-bel hizasında modelinizi ayakta olacak şekilde ışığınıza uygun noktalara yerleştirmelisiniz. En etkileyici portreler bu hizadan çıkıyor.

Model konumlandırırken yan, ters ya da cephe ışığından hangisini seçtiğinize göre konum tercih etmeniz gerekir. Aynı zamanda fon, yazı vb. arka planlar kullanıyorsanız modelinizi altın orana göre yerleştirmelisiniz.

Stüdyo Portrelerinde Konuyu Nasıl Anlatacaksınız?

Stüdyoda portre fotoğrafı çekimi sırasında konu ve anlatım sıkıntısı olsa da modelinizi yani konunuzu nasıl anlatacağınızdan bahsedelim. Genellikle portre fotoğrafçıları modelin dibine girerek fotoğraf çekmeyi çok seviyor ancak bu durum modelinizin rahat bir şekilde duygularını ifade etmesini engelliyor. İyi bir portre fotoğrafı çekmek için yapmanız gereken makineyi modelden olabildiğince uzak tutmanızdır. Makineyi modelden uzak tutun ve odak uzunluğunu artırın. Örneğin; modelinizin 10 metre uzağına gidip 135mm odak uzunluğu ile fotoğraf çekin. Konunuzu daha iyi anlatmış olacaksınız böylece.

Stüdyoda dikkat etmeniz gereken en önemli unsurların ilki model, ikincisi ışık, üçüncüsü ise kadrajdır. Bu 3 husus üzerinde sürekli pratik yaparsanız kendinizi geliştirebilirsiniz.

[widget-19]

Bunları Da Unutmayın!

Stüdyoda portre fotoğrafı nasıl çekilir diyenler için en önemli öğelerden bahsettik. Ancak başarılı portre çekimleri için ayrıca;

  • Gözlere netleme yapın.

Portre fotoğraf çekerken dikkat edilecek en önemli nokta gözleri, odak nokta olarak belirlemektir. Sade bir arka plan ya da yakın çekim tekniği kullanın.

  • Sade bir arka plan tercih edin.

Özensiz arka planlar çektiğiniz fotoğrafları amatör gösterir. Her ne kadar portre çekimlerinde modelinizin yüzü ve pozu önemli olsa da arka planı dahil edeceğiniz fotoğraflarda kompozisyonunuza uygun ve modeli gölgede bırakmayacak, dikkat dağıtmayacak bir arka plan kullanın.

  • Makyaj ve aksesuara da dikkat edin.

Sokak portrelerinden farklı olarak stüdyoda portre çekimi tam anlamıyla bir hazırlık gerektirir. Modelinizin ne giyeceğine, hangi renklerde giyineceğine, makyajının nasıl olacağına vermek istediğiniz mesaja göre karar verin. Kullanacağınız şapka, gözlük vb. aksesuarlar da çok önemli unutmayın!

Farklı Kadrajlar Denemekten Kaçınmayın!

Stüdyoda portre fotoğrafı çekimi sırasında ister bir markanın takı, gözlük vb. aksesuarları için çekim yapın, isterseniz kendi portföyünüz ya da sosyal medya hesaplarınız için fotoğraf çekin, yapmanız gereken kendi tarzınızı bulmaktır. Modelinizi sabit bir şekilde konumlandırarak ya da standart kadrajlar belirleyerek yaratıcı olamazsınız.

Stüdyo portre fotoğraflarında tüm ilginin modelde toplanması ve gözlerin önemli olması nedeniyle bakış boşluğuna dikkat etmeli ancak bunun dışında her kadrajı denemelisiniz. Fotoğraflarınızın etkili olması için modelin baktığı yönü mümkün olduğunca geniş tutmanızda fayda var. Portre fotoğraf nasıl çekilir, portre çekim teknikleri nelerdir gibi merak ettiğiniz konular hakkında eğitim almanız da sizi çok geliştirecektir, unutmayın…

[widget-23]

Yorum Yap