Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Fotoğrafta Odaklama Teknikleri

Yüksek Kalitede Fotoğraf Elde Etmenin Sırları – Konunuza En Uygun Odaklama Tekniğini Seçin!

Fotoğrafçıların en çok hâkim olması gereken konulardan biri de odaklama işlemidir. Doğru şekilde yapılamayan fotoğraf odaklama çok güzel karelerin çöp olmasına neden olabilir ve haliyle fotoğrafçılarda hayal kırıklığı yaratabilir. Amatör fotoğrafçılar genellikle odaklama ayarlarını makinelerinin tercihine bırakırlar. Otomatik moda alınan fotoğraf odaklama, sorunsuz bir şekilde görüntü verse de bazı durumlarda otomatik mod ile istenen netlik yakalanamayabilir.

Otomatik modun yeterli olmadığı durumlarda ya da gerçekten iyi bir fotoğrafçı olmak isteniyorsa manuel moda hakim olmak gerekir. Fotoğraf çekimlerinde doğru pozlama kadar doğru odaklamanın da önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamanızda yarar var.

   

[widget-8]

Fotoğraf Odaklama Tekniklerinden Yararlanarak Konunuzu Daha İyi Anlatın!

Çekmeye çalıştığınız konunun ön kısmına ya da arka kısımlarına odaklama yapmanız halinde konunuzun netliği azalır ve fotoğrafınızın hiçbir etkileyici yanı kalmaz bundan dolayı fotoğraf odaklama yapacağınız bölgeleri kompozisyonunuza uygun biçimde seçmenizde yarar var. Aksi halde yanlış bölgelerin netlenmesi ile elde ettiğiniz kötü fotoğraflar karşısında canınız sıkılabilir. Çoğu modern fotoğraf makinesi keskin fotoğraflar elde etmek için farklı yöntemler sunar. Dijital makine odaklamalarından en önemli olanları ve yapmanız gereken ayarlar konusunda sizleri bilgilendireceğimiz bir yazı hazırladık. Fotoğraf odaklama teknikleri konusunda vereceğimiz bilgilerden yararlanarak daha net ve kaliteli görseller elde edebilirsiniz.

İşte sizin için hazırladığımız fotoğraf odaklama teknikleri;

  • Odaklama işlemini manuel olarak yapma

Neredeyse tüm makinelerde otomatik odaklama özelliği vardır. Birçok fotoğrafçı sadece otomatik odaklama özelliği kullanarak çekimlerini gerçekleştirmektedir. Fakat otomatik odaklama özelliği her zaman sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlamayacaktır Otomatik odaklamanın başarısız olduğu noktalarda manuel mod kullanılmalıdır.

Manuel odaklama yöntemi özellikle makro fotoğrafçılıkta çok tercih edilir. Canlı görüntü modu oluşturmak, elle fotoğraf odaklama işlemini kolaylaştırır. Canlı görüntü modu sayesinde odaklamak istediğiniz konuyu zumlayarak ekran görüntüsünü büyütebilir ve bu şekilde netlemek istediğiniz noktayı ayrıntılı şekilde görme imkânını yakalayabilirsiniz. Dolayısıyla fotoğraf istenilen keskinliğe ve netliğe ulaşıncaya kadar ayarlarınızı manuel olarak gerçekleştirebilirsiniz.

  • Af-s netleme modu ile fotoğrafta odaklama işlemi

AF-S modu, deklanşöre yarım basıldığı durumda fotoğrafta odaklama işlemini yapar ve deklanşörü serbest bırakana kadar fotoğraf odaklanmış halde bekler. Tekrar odaklama işlemi yapmak isterseniz deklanşöre tekrardan yarım şekilde basarak odak noktasını istediğiniz yere getirebilirsiniz. Fotoğraf odaklama işleminizi bu şekilde tamamlayabilirsiniz. Odakladığınız nesne hareket halindeyse AF-S modu hareketi algılamaz ve odaklama işleminiz başarısızlıkla sonuçlanabilir. Sabit konuları ele alacağınız zaman AF-S modunu kullanmanız daha net fotoğraflar elde etmenizi sağlayacak.

[widget-18]

  • AF-C sürekli netleme modu ile odaklama

AF-C Sürekli – Servo AF modu seçildiğinde ve yarım şekilde deklanşöre basıldığında odaklama işlemi yapılır. AF-C, AF-S’den farklı olarak odakladığı nesne hareket halinde olsa dahi nesnenin hareketine göre nesneyi takip eder. Bu mod, hareketli konuyu içeren fotoğraf çekimlerinde fotoğrafçının en büyük yardımcılarından biridir diyebiliriz. AF-C mod ile fotoğraf odaklama işlemi için dikkat etmeniz gereken şey takip edeceğiniz nesnenin odak çerçevesinde kalması için makinenizi hareket önüne doğru ilerletmenizdir. Nesnenin odak çerçevesinin dışına çıkması halinde makine odaklamayı bırakacaktır. AF-C modu ile ilgili bir örnek verelim ve bu bilgilerinizin pekişmesini sağlayalım. Örneğin bir futbol maçındasınız ve X oyuncunun fotoğrafını ya da videosun çekmek istiyorsunuz. Odakladığınız oyuncunun hareketlerini takip ederek makineyi de hareket ettiriyorsunuz. Bir anda sizin seçtiğiniz oyuncunun önüne karşı takımdan bir oyuncu geliyor. Makine bu durumda odağı karşı taraftan gelen oyuncuya geçirebilir ve asıl çekmek istediğiniz oyuncuyu kaybedebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde fotoğraf makinesindeki ayar ile odağın hala istediğiniz oyuncuda bir süre kalmasını sağlayabilirsiniz.

  • AF-A otomatik netleme modu ile odaklama işlemi

Genel olarak bu odaklama tekniğinde af noktasını seçmenin iki yolu bulunuyor. Bu seçimlerden en kolay olanı fotoğraf makinenizin sizin için seçim yapmasını sağlamak. AF-A modunda kameraların otomatik olarak oluşturdukları odak noktaları genel olarak iyi bir şekilde sonuçlanır. Özellikle çekim için fazla zamanın olmadığı durumlarda bu mod kurtarıcı nitelik taşır. Fakat her zaman otomatik mod çok iyi sonuçlar üretmeyebilir. Özellikle makro çekimler yapıyorsanız manuel modlardan yararlanmanızda fayda var.

  • Manuel AF noktası seçimi

AF noktasını kendiniz ayarlamanız fotoğraf makinesinin odaklama işlemi üzerinde maksimum kontrolü sağlamanıza imkan tanır. Eğer dokunmatik bir fotoğraf makinesine sahipseniz, fotoğraf makinesinde fotoğraf odaklamak istediğiniz nokta için ekrana dokunun. Af noktasını istediğiniz alana getirdikten sonra fotoğrafı çekmek için hazırsınız demektir.

Profesyonelleşmek İçin Fotoğrafçılık Kurslarına Başvurun!

Sizler için listelediğimiz fotoğraf odaklama tekniklerini çekimlerinizde uygulayarak bolca pratik yapın. Yapmış olduğunuz uygulamalar sonucunda doğru odaklama ve çekim yöntemleriyle mükemmel netlikteki ve kalitedeki fotoğrafları elde ettiğinizi göreceksiniz. Fotoğraf odaklama işlemleri basit görünse de fotoğrafçılar için hayati önem taşır. Güzel fotoğraflar çekmek için fotoğraf odaklama işleminin yanında doğru tekniklerden ve ekipmanlardan da yararlanmanız gerekir. Doğru teknikler ve doğru bilgilerle fotoğrafçılık alanında profesyonelleşmek için alanında uzman eğitmenlere sahip iyi bir fotoğrafçılık kursuna başvurmalısınız.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30