Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Gündüz Uzun Pozlama İle Çekim Yapmak

Uzun Pozlama İle Hayal Gücünüzün Ötesine Geçeceksiniz!

Fotoğraf çekimine yeni başladıktan sonra, çektiğimiz fotoğraflara farklılık katmak istemek fotoğrafçıyı geliştirecek etmenlerden biridir. Denizi pürüzsüz havuz gibi, gökyüzünde bulunan bulutları dağılmış bir pamuk gibi, şelaleyi ise donmuş gibi çekmeyi isteyebilirsiniz. Fotoğraf çekiminde bu farkları yakalayacağınız ayarlardan biri de gündüz uzun pozlamadır.

Uzun pozlama perde hızını yavaş tutup makine sensörüne düşen görüntüyü uzun bir şekilde kaydetme işlemine denir. Uzun pozlama tekniklerini kullanarak gündüz vakitlerinde farklı kareler üretebilirsiniz. Gündüz uzun pozlama nasıl yapılır diyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

   

[widget-8]

Gündüz Uzun Pozlama Yapılır Mı? Şehrin En Güzel Saatini Yakalayın!

Genellikle gece çekimlerinde kullanılan uzun pozlama gündüz vakitlerinde de etkileyici fotoğraf çekimleri içinde kullanılıyor. Gündüz uzun pozlama nasıl yapılır kısaca onu açıklayalım.

Uzun pozlama süresi kullanılan makineye göre farklılık göstermektedir. Genel olarak uzun pozlama süresi 30sn – 1/8000 aralığında ele alınırsa ışığın azaldığı ve elde çekim sınırının aşıldığı zaman enstantane hızı olarak 1/15’i ifade edebiliriz. Uzun pozlama, bunun aşağısında kalan ve dakikalar boyunca perdenin aktif kalması ve bu süre boyunca kareye giren görüntülerin pozlanmasıdır. Işığın fazla olduğu ortamlarda, gündüz vakitlerinde ışığın yoğunluğunu azaltacak etmenlerden yararlanmanız gerekir. Bunun için ND( Neutral Density ) ve Polarize Filtreler kullanılabilmektedir. Bu uzun pozlama filtreleri sayesinde ışığın geliş açısını önemli oranda düşürebilir ve görüntüyü yumuşatabilirsiniz. Işığı belirli oranda düşürüp enstantane değeri üzerinde hakimiyet kurarak uzun pozlama yapabilirsiniz. Gündüz uzun pozlama için birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktaları sizin için sıraladık:

  • Dijital SLR fotoğraf makinesi kullanıyorsanız ve gürültü azaltma özelliği varsa, bu gürültü azaltma özelliğini aktif hale getirin. Uzun pozlama sırasında koyu bölgelerde oluşabilecek kumlanmaları bu özellikle azaltma şansını yakalayacaksınız.
  • ND filtre kullanımı varsa yüksek miktarda ışığı kesen yerlerde koyulaşması ışığı azaltırken beyaz dengesinin bozulmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda RAW formatında çekimlerden yararlanmanızda fayda var. RAW formatında çekeceğiniz fotoğrafları kalitesi bozulmadan düzenleme imkanını yakalayacaksınız. Aksi takdirde doğru şekilde yapılamayan ayarlar yüzünden çekeceğiniz fotoğraf hayalinizdeki görüntüyü yakalamayacaktır.
  • Tripod kullanın! Her uzun pozlama çekiminde olduğu gibi gündüz uzun pozlama yapmak için çekim sırasında olası titremelerden kaynaklı görüntüde kalite kaybı yaşamak istemiyorsanız tripod kullanımını kesinlikle es geçmemelisiniz.

Gündüz uzun pozlama yapabilmek için ışığın fazla olduğu saatlerden kaçının ve makine ayarlarınızı çekim yaptığınız mekanın ışık değerlerine göre ayarlayın.

Alanınızda En İyi Olun – Yenilikleri Denemekten Korkmayın!

Uzun pozlamada kullanacağınız ND filtreye sahip değilseniz ISO ayarını en düşük ayara getirin, çok fazla parlaklığa sahip olmayan havada polarize filtreler ışığı birazcık azaltacaktır ve 2 sn. civarında pozlama yapılmasına imkân sağlayacaktır. Uzun pozlamada otomatik ayarlar kullanılmaz. Uzun pozlama sırasında kullanılan otomatik ayarlar ile genellikle hatalı pozlamalar meydana gelir.  Yapacağınız bolca pratikten sonra doğru değerleri yakalayabileceksiniz.

Eğer fotoğraf çekiminde iyi olmak istiyorsanız bu ayarlara ve fotoğraf çekim yöntemlerine, ekipmanlarına hâkim olmalısınız. Aksi takdirde araba sürmeyi bilmeyen şoförden farkınız olmayacaktır. İnsanlarda hayranlık uyandıracak fotoğraflar çekeceksiniz fakat bunun için öncelikle doğru fotoğraf çekim tekniklerini, ekipmanları öğrenmek için profesyonel düzeyde eğitim veren alanında iyi bir fotoğrafçılık kurslarından yardım almanıza yara var. Profesyonel çekimler yapmak için şimdi harekete geçmenin tam sırası!

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30