Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Fotoğrafı Işıkla Boyama Sanatı

Yaratıcı Çekimler Yapmak İsteyenler İçin Işıkla Boyama

Fotoğraf çekmek kimi zaman sıradan bir durum haline gelebiliyor. Denenmemiş teknik ya da çekim tarzı yok gibi geliyor. Ancak fotoğraf teknolojisi geliştikçe yeni çekim türleri açığa çıkıyor. Birbirinin kopyası fotoğraflar dışında ışıkla boyama gibi sanatlarla fotoğraf çekimlerinde fark yaratmak mümkün oluyor.

Klasik fotoğraf çekim tekniklerinin dışında olan ışıkla boyama, basit bir ışık kaynağı ve biraz yaratıcılıkla uzun pozlama kullanılarak şaşkınlık yaratacak fotoğraflara imza atmanızı sağlıyor. Peki ışıkla boyama nasıl yapılır? Işıkla boyama nedir? Yakından bakalım…

   

[widget-8]

Vurgulamak İstediğiniz Objeye Işık İle Enerji Katın!

Çekeceğiniz fotoğrafa farklılık katarak hayranlık uyandırmak istiyorsanız ayrıca fotoğraf karesinde öne çıkarmak istediğiniz bir obje varsa basit bir ışığın hareketi ve uzun pozlama ile gerçekleştireceğiniz çekimlerle dikkati istediğiniz konu veya objenin üstünde toplayabilirsiniz. Işıkla boyamayı yapmak için bolca pratik yapmalı ve biraz hayal gücünüzü kullanmalısınız. Uzun pozlama yöntemi kullanarak çekeceğiniz ışıkla boyama fotoğrafları farklılığı ile sizi şaşırtacaktır. İlk seferde çok iyi sonuçlar alamasınız da biraz pratikten sonra ışıkla boyanmış başarılı ve etkileyici fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Işıkla boyama için ihtiyacınız olan şeyler:

Fotoğraf makinesi: Uzun pozlama çekebileceğiniz ve “blulb” özelliği olan bir fotoğraf makinesi ile manuel odaklama ve en düşük ISO değeri kullanarak mükemmel ışıkla boyama fotoğrafları elde edebilirsiniz.

Tripod: Fotoğraf makinesinde olası titreşimlerin fotoğraf kalitesini bozmaması için tripod kullanımı önemlidir. Uzun pozlama kullanılacaksa kesinlikle tripod kullanılması gerekir.

Işık Kaynağı: El feneri, lazer, LED florasanlar, kablosuz flaş, otomatik dönen LED ışıklar gibi araçları fotoğrafı ışıkla boyama için kullanabilirsiniz.

Karanlık Sahne: Fotoğraf çekiminde ışıkla fotoğrafı boyamanın en etkili şekilde yaratılması için ortamın yeterince karanlık olması gerekir. Yeterince karanlık alan olduktan sonra ister kapalı bir yerde isterseniz açık havada ışıkla boyama çekimlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Hayal gücünüzün tamamen bağımsız olduğu, fotoğraf çekerken adeta oyun oynanırcasına ışıkla çarpıcı şekiller ve simgeler oluşturularak, dikkatleri üzerine çeken fotoğraflar çekmek mümkün. Çok az ekipmana ihtiyaç duyulmasıyla herkesin kolaylıkla deneyebileceği ve üzerinde çalışabileceği ışıkla boyama tekniği çok keyifli!

[widget-18]

Uygularken Ne Kadar Eğleneceğinizi Tahmin Edemezsiniz! – Işıkla Boyama Nasıl Yapılır?

Işıkla boyama nasıl olur? Işık boyama işlemleri için ne yapmak gerekir? diyorsanız yazımızı okumaya devam edin! Işıkla boyama işlemi öncesinde çekim yapacağınız yere karar verin ve ekipmanlarınızı kurun. Fotoğraf makinenizi manuel moda olarak ISO değerini 100 olacak şekilde ayarlayın, f/11 ya da daha yüksek olan bir diyafram belirleyebilirsiniz. Enstantane hızı için 10-30 sn arası bir değer seçin. Işığın kaynak çıkışına göre beyazlık dengesini düzeltme işlemleri yapın. “tungsten” ya da “ akkor” ayarlarını denemenizde yarar var. Fotoğraf makinenizi manuel odak moduna alın ve çekim yapılacak olan yeri önceden odaklayın. Sıra geldi deklanşöre basmaya, deklanşöre basarken öncelikle otomatik zamanlama modunu açın ve zamanlamayı 2 sn. olarak ayarlayın. Bu işlem deklanşöre bastığınız anda oluşacak titremelerden kaynaklı görüntü kaybını önleyecektir.

Fotoğraf boyama işlemi sırasında ışığı nasıl kullanacağınıza dikkat edin. Işığı gezdirdiğiniz yerlerde gölgeler oluşabileceğini unutmayın. Mutlaka fotoğraf makine ekranından çekimlerin kontrolünü yapın. Eğer görüntüler hoşunuza gitmezse enstantane hızında değişiklik yapın. Işığı nesneye olabildiğince yakın tutun. Çünkü ışık ne kadar yakınsa dağılma olasılığı o kadar az oluyor. Işıklandırma için el feneri kullanıyorsanız direk lense yöneltmekten kaçının, ışıklandırma için düşük güce sahip renkli ledler çok doğru ve güzel sonuçlar oluşturacak bir seçim olabilir.

Işığı Özgürce Kullanmayı Sevdiniz Mi?

Fotoğrafı ışıkla boyama sanatı giderek popüler hale geldi. Siz de mümkün olduğu kadar fotoğraflarınıza farklılık katmak için ışıkla boyama tekniğini kullanın. İnternette bu konudaki fotoğraflara bakarak ilham alabilir ve kendi kompozisyonunuzu yaratabilirsiniz.

Uzun pozlamayı ve enstantaneyi bildikçe ışıkla boyamaya hakim olursunuz. Makinenizi kullanmayı, ışığı yönetmeyi, enstantane ve uzun pozlamayı bilmiyorsanız fotoğrafçılık kursundan eğitim alarak bilmediklerinizi öğrenebilirsiniz. Aldığınız eğitimleri pratiğe dökerek mükemmel fotoğraflar elde edecek ve hayranlık uyandıracaksınız!

[widget-7]

Yorum Yap