Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

RAW Mı JPEG Mi? Çekiminiz İçin En Doğru Formatı Seçin!

RAW Ve JPEG Formatı Nedir? Neye Göre Seçilir? Sorularınızın Cevabı Burada!

Fotoğraf çekerken herkesin aklına RAW mı JPEG mi çekim yapmalıyım sorusu takılıyor. RAW veya JPEG formatını nasıl seçeceğinizi bilmiyor musunuz? Bu yazı tam size göre. Tüm sorularınıza cevap bulacaksınız. Öncelikle RAW nedir? JPEG nedir? Bu konulara hâkim olmalısınız. Kısaca açıklamak gerekirse JPEG formatı aslında bir fotoğraf formatı değil sıkıştırma formatıdır. Çekilen fotoğraflar makinenin yazılımına göre düzenlenip son haline getirilmesi sonucunda gereksiz yere dosyada yer kaplayan verilerin atılması sonucunda sunulan çıktıdır JPEG formatı.

Bu formatta birçok renk değerleri ve aralıkları atıldığından dolayı büyük olarak ve ayrıntılı çalışacağınız fotoğraflarda kalitenin düşmesine neden olur. Hangi formatı kullanmalıyım RAW mı JPEG mi diyorsanız size tavsiyemiz günlük çekilen fotoğraflar dışında profesyonel fotoğraflar çekiyor ve kaliteli fotoğraflar elde etmek istiyorsanız seçiminizi RAW formatından yana yapmanızdır.

   

[widget-8]

JPEG Formatının Avantajları Nelerdir? Hafızanız Sınırlıysa JPEG Fotoğraflar Seçerek Daha Fazla Fotoğraf Çekimi Yapabilirsiniz!

JPEG formatı kullanımı genellikle günlük hayatınızda yapacağınız çekimlerde kullandığınız formattır. Hafızayı hemen doldurmamak amacıyla gereksiz verilerden kurtularak gerçeğe en yakın fotoğrafı oluşturan bu sıkıştırma formatı telefonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Cep telefonlarında birkaç model dışında tamamı JPEG formatını desteklemektedir. Bunun nedeni hafızada en az yer kaplayacak ve göze en güzel gözükecek fotoğrafı oluşturmaktır.

Evet, fotoğrafları en güzel ve en beğeneceğiniz hale getiren bu format dijital fotoğraf makinelerinde ve cep telefonlarında LCD ekranlardan bakıldığında kendi ekran değerlerine göre ve çözünürlüklerine göre fotoğrafları en iyi şekilde işler. Bu özelliği ile fotoğraflarınızı keyifli bir şekilde izlemenize ve anında sosyal medyaya paylaşmanıza JPEG formatı imkân sağlar.

Hafızanız yetersiz ve düşük boyutlarda ise kullanacağınız format kesinlikle JPEG formatı olmalıdır. Photoshop gibi programlarla uğraşmayan ve amatör fotoğrafçılık yapan kişiler için JPEG formatı ideal bir seçim olacaktır. Profesyonel olarak yapacağınız ürün, model gibi çekimlerde JPEG formatı seçimi çok doğru bir seçim olmayacaktır.  Ciddi işleriniz için RAW formatını kullanmanızda yarar var.

RAW Formatı Nerelerde Kullanılır? Avantajları Nelerdir?

RAW formatı profesyonel fotoğraf çekimleri için ve fotoğrafçılıkla ciddi olarak ilgilenen kişilerin tercih ettiği fotoğraf formatıdır. RAW formatı ile çekilen fotoğraflarda görüntü ile ilgili tüm bilgiler RAW dosyasında bulunur. Bu bilgiler RAW formatı ile çekilen fotoğrafınıza ait orijinal görüntü kalitesini bozmadan fotoğraf üzerinde sınırsız renk, kontrast, ışık, gölge, şekillerde oynama gibi bir çok alanda değişiklik yapmanızı sağlar. RAW ile çekilen fotoğraflarınızda düzenleme yapmak için photoshopp programlarından yararlanabilirsiniz. Yapacağınız düzenlemeler sonrasında fotoğraf çözünürlüğünde ve kalitesinde değişim olmayacaktır. Elinizde olan RAW fotoğraftan istediğiniz kadar JPEG fotoğraf çıkarabilir boyutunu istediğin kadar küçültebilirsiniz. Fakat JPEG formatına çevirdiğiniz fotoğrafı tekrardan RAW formatına çeviremeyeceğinizi aklınızın bir köşesinde bulundurmanızda yara var. Profesyonel fotoğraf çekimlerinde, ışığı ayarlayamadığınız ayarlarınız fotoğraf ayarlarını yapamadığınız durumlarda fotoğrafı RAW formatında çekip sonrasında fotoğraf düzenleme programlarından yararlanarak ayarlarını yapabilirsiniz. İşinizi şansa bırakmak istemediğiniz durumlarda fotoğrafı RAW formatında çekmenizi tavsiye ederiz.

Fotoğraf makinelerinden bazıları 12-14 stop dinamik aralığına sahiplerdir. Yani en koyu tondan en açık tona kadar 12-14 spot poz telafisi kullanılabilir. Bu özellik fotoğraflarda ayarlanamamış, az pozlanmış yâda fazla bozlamaların meydana getirdiği kötü görüntüyü ortadan kaldırmak için işe yaramaktadır. Ancak bu görüntüleri düzeltmek için fotoğraf RAW formatında çekilmiş olmaları gerekir. RAW fotoğraflar 12-14 bit şekillinde kayıt edilebilirken JPEG fotoğraflar 8 bit büyüklüğünde kayıt edilebilmektedir. Bu da JPEG fotoğraflarda düzenleme yapma ihtimalini daha çok azaltıyor. JPEG fotoğraflarında 6 pozdan fazla düzenleme yapamazsınız. Yapacağınız düzenlemelerde ciddi anlamda deformasyonlar meydana gelecek ve fotoğraf gerçekliğinden uzaklaşacaktır. Bu bilgilere dayanarak fotoğraf çekimlerinizde RAW mı JPEG mi kullanacağınıza karar v erebilirsiniz. RAW format ve JPEG format hakkında daha ayrıntılı bilgi ve doğru fotoğraf çekimleri için fotoğrafçılık kurslarına başvurabilir fotoğraflarınızı profesyonel şekilde düzenleyip insanlarda hayranlık uyandırabilirsiniz.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30