- Konu Başlıkları
- ND Filtrelerle Güneş Işığının Yoğunluğunu En Doğru Şekilde Ayarlayın!
- ND Filtreler Parlayan Alanları Net Şekilde Fotoğraflamanıza İmkan Sağlıyor!
- ND Filtre Nasıl Kullanılır?
ND Filtrelerle Güneş Işığının Yoğunluğunu En Doğru Şekilde Ayarlayın!
Açılımı Neutral Density, Türkçesi ise doğal yoğunluk filtresidir ND filtre. Doğa manzara fotoğrafçıları için vazgeçilmez fotoğraf makinesi ekipmanlarından biridir. Bu filtre sayesinde dışarıdan gelen ışıklar, doğal bir şekilde lensten geçerek sensöre azalarak ulaşırlar. ND filtrenin özelliği ışık yoğunluğunu doğal bir şekilde aktararak renk kayıplarının yaşanmasını engellemektir.
ND filtreler siyah ve gri cama sahiptir ve pozlamayı düşürücü etki yaratır. ND filtre ışığı doğal şekilde azaltmasıyla yüksek f değerinde diyaframı düşürerek çekimler yapmanıza imkân sağlar. Bu sayede gündüz vaktinde uzun pozlama yapabilirsiniz. ND filtre ne işe yarar? ND filtre nasıl kullanılır? sorularınıza daha detaylı yanıt almak için yazımızı okumaya devam edin…
[widget-8]
ND Filtreler Parlayan Alanları Net Şekilde Fotoğraflamanıza İmkan Sağlıyor!
ND filtreler, özellikle uzun pozlama yapacağınız sırada ve net alan derinliğini düşürmek istediğiniz anlarda kullanacağınız bir ekipmandır. Havanın açık ve güneşin yoğun olduğu günlerde ışık oldukça fazladır. Işığın fazla olduğu zamanlarda uzun pozlama çekimlerinde hayal edilen sonuçlara ulaşmak için ND filtrelerden yararlanarak, ışığı dengeleyebilirsiniz. Böylece çektiğiniz konunun daha fazla ayrıntısını ön plana çıkarmış olursunuz.
Güneşin yoğun olduğu günlerde yüksek F değerleri ve kısık diyafram ayarıyla beraber ND filtre kullanılarak uzun pozlama yapabilir, kadifemsi görünüme sahip şelaleleri ve denizleri ışık yansıması olmadan görüntüleyebilirsiniz.
Arka planı bulanıklaştırmak istediğiniz fotoğraflarda diyafram değerini açarak net alan derinliğini düşürebilirsiniz. Diyaframı çok açtığınızda ışığın yoğunluğu fazla olacaktır ve bu durulmalarda yine ND filtrelerden yardım almanız gerekecektir.
ND filtrelerin birçok çeşidi vardır. Bu çeşitlilik ND filtrelerin koyuluk derecesine göre oluşur. ND filtrelerin, bir stop ( 2x), iki stop ( 4x), üç stop (8x), altı stop (64x), on stop (1024x) çeşitleri vardır. Çekim planınıza ve ihtiyaçlarınıza göre tercihinizi yapabilirsiniz.
ND Filtre Nasıl Kullanılır?
ND filtrelerin kullanımı uzun pozlama çekimleri ile uğraşan fotoğrafçılar için oldukça kolaydır. Kadrajınıza girecek olan ışık miktarına göre değişkenlik gösteren FD filtrelerle yapılacak olan çekimlerin sabit bir ayarı yoktur. Uygulamada şekillenecek olan ayarlar için tripod kullanımı son derece önemlidir. Deklanşöre el ile basmak yerine uzaktan kumandadan yararlanmanızda fayda var. ND filtre kullanarak çekimler gerçekleştiriliyorsa fotoğraflar RAW formatında çekilmelidir. ND filtrelerle ışığın yoğunluğunu dengelemiş olacaksınız. Gündüz yapacağınız uzun pozlama çekimlerinde bu filtreden yararlanın.
Güzel fotoğraflara imza atmayı herkes ister. İstemenin önüne geçmeye ne dersiniz? Fotoğrafçılıkta eksik olduğunuz konuları tamamlayın. Fotoğrafçılık teknikleri, fotoğraf makinesi ve ekipmanları gibi konulara tam hâkim olarak profesyonellikte ilerleyin. Eksik olduğunu konuları alanında uzman eğitmen kadrosuna sahip iyi bir fotoğrafçılık kursundan yardım alarak gidermenizde fayda var.
[widget-7]