Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Moda Çekimlerinde En Çok Kullanılan 9 Stüdyo Ekipmanı

Işığınızı ve Dekorunuzu Kurun, Profesyonel Çekimlere İmza Atın!

Moda fotoğrafçılığı denince aklımıza ışıklar ve kameralarla dolu bir stüdyo, güzel ve yakışıklı modeller, eğlenceli bir ortam geliyor. Dünyanın en keyifli ve prestijli mesleklerinden biri gibi gözükse de fotoğrafçı için oldukça maliyetli ve emek gerektiren uzun bir yolculuğu kapsıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri de pahalı ekipmanlar almak durumunda kalmaları.

Yaratıcılığı ve konsepti bir arada barındıran bu fotoğrafçılık dalı için stüdyonun ve ekipman kalitesinin önemi tartışılmaz bir durum. Moda çekimlerinde kullanılan stüdyo ekipmanları, bir çekim projesinin ne kadar başarılı olacağını belirleyen baş aktörlerden biri. Peki bir stüdyoda olması gereken ekipmanlar neler? Moda çekimlerinde kullanılacak fotoğraf makineleri ve ışıklar, tripod ve aksesuarlar hangileri? Gelin, yakından bakalım…

1.Fotoğraf makineleri

Moda çekimi ekipmanları hakkında detaylı bilgi vermeden önce hangi fotoğraf makinelerine ihtiyacınız olacağından da bahsedelim. Moda çekimlerinde fulldrame makina tercih edilirken, Nikon D800 ve Canon Mark III tavsiye edilmektedir. Ayrıca bu makinelerle birlikte 24 – 70 mm, 85mm F/1.4, 50mm f/1.4, 24-70mm f/2.8 L, 70-200mm f/4 L, f/2,8, 85mm. f/1.8, 135mm f/2 lensleri kullanarak fotoğraflarınızdan daha iyi sonuç alırsınız.

2.Stüdyo flaş ve ışıkları

Moda çekim ekipmanları arasında makineden sonra en önemli şey ışıklar ve flaşlardır. 400, 600, 1200 Watt gibi farklı seçeneklerde olan paraflaşlar, floresan sürekli ışık kaynakları, led ışıklar, dimerli ışık kaynakları, akülü paraflaşlar, tepe flaşlar bir stüdyonun olmazsa olmazıdır. Tasarladığınız kompozisyona uygun, konunuzu en iyi şekilde aydınlatacak ışıklarla sağlıklı çekimler yapabilirsiniz. Işık standı, tavan ray sistemi ve fonksiyonel boom setler de fotoğraf çekerken işinizi kolaylaştıracaktır.

3.Softbox

Stüdyo ekipmanları listemizde softbox da var elbette. 70x140, 40x180, 60x90, 70x100cm ve daha pek çok farklı ebatta satılan softboxlar çekim ihtiyaçlarınıza ve stüdyonuzun büyüklüğüne göre mutlaka edinmeniz gereken ekipmanlardandır. Petekli, şemsiye tipi, katlanabilen, gridli ve gridsiz modellerden çekim tarzınıza göre en çok kullanacağınız softboxları almalısınız. Stüdyonuzda farklı boyutlarda en az 2 adet softbox olmalı.

4.Şemsiyeler

Moda ve portre çekimlerinin en önemli ekipmanlarından biri olan şemsiyeler geniş alan ya da tek tip aydınlatma istenen durumlarda kullanılır. Farklı boyutlarda üretilen şemsiyeler, bütünüyle bir modeli aydınlatmanızı sağlarken ışık odağını kontrol etmenize de imkan verir. Beyaz, gümüş, transparan, gold gibi seçenekleri olan stüdyo şemsiyelerinizi kullanım amaçlarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre alabilirsiniz. Başarılı bir moda fotoğrafçısı olmak için masraftan kaçınmayın, stüdyonuza en iyi ekipmanları alın.

5.Video LED ışıklar

Fotoğrafçılık ekipmanları arasında yer alan ve son yıllarda moda fotoğrafçılarının da sıklıkla kullandığı video LED ışıklar, yaratıcı kompozisyonlar ve dinamik çekimlerde kullanılıyor. Hareketli led ışık sistemleri, panel ledler, ring light olarak bilinen halka ışık kaynakları, omuz üstü led ışıklar, flexible led kitler, aynalı ve aynasız ışık modelleri arasından mutlaka stüdyonuzda da olması gerek. Moda çekimleriyle fark yaratan bir isim olmak istiyorsanız farklı stüdyo ekipmanlarını almalısınız.

6.Reflektör ve yansıtıcılar

Fotoğraf çekerken ışığı yönetmeyi ve istenilen yöne yansıtmayı sağlayan bu ekipmanlar hem kolay kullanılabilir olması hem de ekonomik olmaları nedeniyle fotoğrafçıların dostu adeta. Altın, gümüş, beyaz, siyah ve yarı geçirgen olmak üzere farklı türleri bulunan reflektörler kullanılacak ortama ve çekim türlerine göre satın alınmalıdır. Dış ortamda altın ve yarı geçirgen olanlar daha çok tercih edilirken stüdyo ortamında gümüş ve beyaz reflektörler daha kullanışlı olacaktır.

7.Fon ve askı sistemleri

Greenbox olarak da duyacağınız moda çekimi ekipmanları arasındaki fon perdeleri, 3x6, 2x3 gibi farklı boyutlarda üretilir. Arka planı değiştirmek istediğiniz, modelinizi farklı mekanlarda yansıtacağınız ya da rengine ve kompozisyonuna karar vermediğiniz çekimler için greenbox kullanabilirsiniz. Taşınabilir fon standı, tavan askıları da fonu sabitlemek için gerekli olacaktır. Ayrıca ihtiyaçlarınıza ve çekim planınıza göre backdrop olarak bilinen ve tuğlalı bir duvar, gökyüzü, sis, bulut vb. planlara sahip fonlar da alabilirsiniz.

8.Güç kaynakları/ power pack

Stüdyo çekimlerinde ne olacağı belli olmaz, her an her şey başınıza gelebilir. Elektriğin gitmesi de bunlardan biri. Haftalardır planladığınız çekimin iptal olmasını ve zaman kaybetmeyi istemiyorsanız stüdyonuzda mutlaka güç kaynakları olmalı. Paraflaş ve sürekli ışıklarla uyumlu olmasına, standart priz girişlerine sahip olmasına ve kolay şarj edilebiliyor olmasına dikkat edin. Moda çekimi ekipmanları ve aksesuarlarınızı tamamlayarak sorunsuz çekimler gerçekleştirebilirsiniz.

9.Aksesuarlar ve tetikleyiciler

Flaş ve şemsiye bağlantı adaptörü, bluetooth tetikleyici, Canon ve Nikon uyumlu tetikleyiciler, flaş taşıyıcı adaptörü, uzaktan kumanda, fon taşıma kolu, color checker gibi çekim yaparken işinizi kolaylaştıracak aksesuarlara ve tetikleyicilere de ihtiyacınız var. Art arda ya da belli aralıklarla çekim yapmanız için tetikleyiciler işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Kameranızı rahatça taşımanızı sağlayacak ve stüdyo güvenliğinizi arttıracak ekipmanları almayı da unutmayın.

Moda çekimi ekipmanları her fotoğrafçının ihtiyacına göre şekillenebilir ancak stüdyonuzu açarken almayı unutmamanız gereken en önemli ekipmanları yazımızda verdik. Stüdyo ekipmanlarınızı ve aksesuarlarınızı seçerken fotoğrafçılık sektörüne yön veren markaların en iyi modellerini almaya dikkat edin. Ayrıca stüdyo fotoğrafçılarının önerdiği makine, ışık ve aksesuarları da öğrenin. Başarılı bir moda fotoğrafçısı olmak için önce iyi ekipmanlara ihtiyacınız var.

[widget-26]

Yorum Yap