Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Siyah Beyaz Portre Çekim Teknikleri

En Güçlü Duygular Siyah Beyaz Renklerde Saklı!

Siyah beyaz fotoğrafçılık, fotoğraf sanatının ilk aşaması ve en eski tekniğidir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte siyah beyaz fotoğrafçılık yerini dijitale bıraksa da halen siyah beyaz fotoğrafın tutkunları vardır ve farklı çekim türlerinde bu teknik kullanılır.

Nostaljik ve duygusal bir havası olan siyah beyaz fotoğrafçılığın en çok kullanıldığı alan da portre çekimleridir. Siyah beyaz fotoğraflardaki kompozisyon doğru kullanıldığında portre çekimlerinde, renkli portrelerden daha doyurucu, etkili ve daha akılda kalıcı kareler ortaya çıkar. Siyah beyaz portreler, konunuzun duygularını, mimiklerini ve karakterini yansıtmaya daha müsaittir.

Siyah beyaz portre çekim teknikleri nelerdir? Hangi portre çekimleri siyah beyazla daha etkili olur? biraz yakından bakalım…

 

[widget-8]

Doğru Makine ve Ekipman Seçin

Siyah beyaz portre fotoğrafı çekmek için hem çekim türüne hem de fotoğrafını çekeceğiniz konulara uygun makineler satın almalısınız. Günümüzde DSLR makinelerin tamamında siyah beyaz çekim modu var. Bu modu kullanarak portre fotoğrafı çekebilirsiniz. Aynı zamanda 85 mm civarında odak uzaklığı ve geniş diyafram açıklığı (f/1,2 - f/2,8) olan, 70-200 mm aralıklı bir zum lens (telefoto çekim), 16-35 mm (tam kare) aralığına sahip geniş açılı bir lens kaliteli fotoğraflar çekmeniz için idealdir. Canon EF 85mm f/1.2L Il USM lensi en çok önerilen portre lens modellerinden biridir.

Gözlere Netleme Yapın

Siyah beyaz portre çekim teknikleri arasında en önemlisi gözlere netleme yapmaktır. Portre fotoğraflar için gözler, tüm duyguların yansımasıdır. Modelinizin karakterini ve kompozisyonu en iyi gözler sergilemektedir. Sokakta portre fotoğrafları çekerken arka planda dikkati dağıtacak objeler ya da konular varsa iyi bir fotoğraf elde etmek için gözlere odaklama yapmalısınız. Ayrıca arka planı bulanık yaparak da fotoğrafa farklı bir boyut kazandırabilirsiniz.

Siyah Beyaz Fotoğraflarda Arka Planı Doğru Seçin

Siyah beyaz portre çekimi yaparken stüdyoda ve sokakta yalın arka planlar çok işinize yarar. Özensiz arka planların sizi profesyonellikten uzak göstereceği gibi kalabalık ve karmaşık arka planların da fotoğrafınızın etkisini azaltacağını bilmelisiniz. Bu nedenle ister stüdyoda ister dışarda bir çekim yapın, arka planın sade, modelinizi geri plana atmayacak şekilde olmasına özen gösterin.

Kişiliği Yakalayın

Siyah beyaz fotoğraf çekimi ve portre, hayatla ve kişiyle ilgilidir. Yani yaşanmışlıkları anlatır. Bu nedenle modelinizi iyi tanımlamanız ve kişiliğini görebilmeniz önemlidir. Beden dilini yorumlayarak en uygun pozu verdirmeye çalışın. Modelinizle konuşma imkanınız varsa onu rahatlatın. Böylelikle doğal pozlar yakalamış olursunuz.

Mekanı Doğru Seçin

Siyah beyaz portre çekim teknikleri listemizde bir diğer maddemiz konuya uygun mekan seçimidir. Sokakta çektiğiniz siyah beyaza portreler için herhangi bir plan yapmanız gerekmiyor elbette. Ancak stüdyoda ya da planlı bir şekilde siyah beyaz portre fotoğrafı çekecekseniz modeliniz kadar mekan da önemlidir. Tarihi bir köprüde ya da kalede, uçsuz bucaksız bir ormanın içinde ya da göl kenarında muhteşem portreler elde edebilirsiniz. Bu fotoğraflara bir de siyah beyazın gizemini eklersiniz.

Doğru Işığı Bulun

Siyah beyaz fotoğraf nasıl çekilir diye düşünenler ışığın çok önemli olmadığı fikrine kapılabilirler. Ancak renkli fotoğraflarda olduğu kadar siyah beyaz çekimlerde de ışık önemlidir. Portre fotoğraf çekerken asla dahili flaşa güvenmeyin. Hatta bu flaşı kullanmayın. Modelinizi karşıdan aydınlattığınızda yüzündeki gölgeler ve ifadeler düz bir şekilde görünecektir. Stüdyo ortamında siyah beyaz fotoğrafları harici flaşlarla çekmeyi tercih edin. Modelinizin yüzünün bir yanını diğerine göre daha aydınlık yapın.

[widget-19]

Uzaktan Çekim Yapın

Siyah beyaz portre çekimi her zaman yakından yapılacak değil ya! Bazı modelleri yakından çektiğinizde büyük burunlar ve kocaman bir surat rahatsız edici olabilir. Bunun yerine modelinizi rahat bir ortamda ve sizden biraz uzakta olmak üzere fotoğraflayın. Dilerseniz tele lens kullanarak modelinizin yüzünü daha iyi yakalayabilirsiniz.

Gölgeleri Kullanın

Siyah beyaz portre çekim teknikleri arasında gölgeleri doğru kullanmak da var. Sokakta çekim yapıyorsanız ve doğal ışıktan yararlanacaksanız gün doğumları ve gün batımları size çok güzel gölgeler hazırlayacaktır. Siyah beyaz fotoğrafın en önemli unsuru olan gölgeler, portre çekimlerinde siluet halinde de kullanılabilir.

Yağmur etkisi yaratın.

Siyah beyaz portre çekimi yaparken mutlaka yağmurlu havalardan yararlanın. Stüdyoda çekim yapıyorsanız yağmur etkisi yaratın. Hüznü ve yalnızlığı çağrıştıran yağmur ile portreleriniz daha anlamlı ve duygu yüklü olabilir.

Çekim Açınızı Değiştirin ve Temel Fotoğraf Tekniklerine Sadık Kalın!

Siyah beyaz portre çekim teknikleri içinde son olarak modelinizin fotoğraflarını farklı açılardan çekmenizi ve tüm fotoğraflarda portre çekim tekniklerine sadık kalmanızı önerelim. Etkileyici portreler için modelinizin baktığı yönü mümkün olduğunca geniş tutun ve bakış boşluğu bırakın. Aksi halde dar bir kadraj elde edersiniz ve bu da basit fotoğraflar elde etmenize neden olur.

Siyah beyaz portre çekimi hakkında detaylı bilgi ve deneyime sahip olmak isterseniz portre ya da siyah beyaz fotoğrafçılık hakkında eğitim alabilirsiniz.

[widget-23]

Yorum Yap