Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

EVF (Elektronik Vizör) Nedir?

EVF Mi Optik Vizör Mü Daha Çok Tercih Ediliyor?

Bir kamerada vizör çeşidi EVF yani elektronik ve optik vizör olmak üzere ikiye ayrılır. Elektronik vizör, aynasız fotoğraf makinelerinin bir kısmında bulunan ve görüntüyü algılayarak elektronik olarak aktarmaya yarayan sistemdir. Ayrıca elektronik vizör kameranın yapacağı çeşitli düzeltmelerde size fikir verir. EVF’nin avantajı odaklayacağı noktayı bildiği için görüntünün bulanık olmasını engellemesidir. Yani elektronik vizörün avantajı görüntü kalitesini ön planda tutmaktır.

Aynasız fotoğraf makinelerinin gövdelerinin değişmesi ile optik vizörler yerini elektronik vizörler almıştır. Optik vizör görüntünün tamamını veremediği için çok fazla tercih edilmemektedir. EVF kullanmanın nedeni ise toplam görüntünün %100’nü vermesidir. Elektronik vizörün avantajı dinamik aralık, beyaz dengesi, renk kontrastlarını ve daha fazlasını vermesidir. Yani bir görüntüde neyi görüyorsanız onu alması demektir. Şimdi birlikte hangisinin tercih edildiğini avantaj ve dezavantajları ile değerlendirelim.

[widget-8]

EVF’nin Avantajı Nedir? Videolarınız Daha Etkili!

Elektronik vizör sayesinde artık daha küçük ve kompakt makineler üretilmeye başladı. Elektronik vizör daha yeni ve güncel sistemler olduğu için beraberinde EVF’nin avantajını da getiriyor. Peki EVF’nin avantajı nedir birlikte bakalım.

  • EVF’nin avantajı, EVF video çekmenin çok kolay olmasıdır. Kamerayı gözünüze dik tutabilir ve fotoğraf çektiğiniz gibi video çekimi yapabilirsiniz.
  • Elektronik vizörün avantajından bir diğeri ise ekranın %100’ünü vizörde göstermesidir.
  • EVF kullanmanın nedeni dinamik aralık, alan derinliği, doygunluk ve daha fazlasını göstermesidir. Bu da bir fotoğrafçı için önemli olan EVF’nin avantajı arasındadır.
  • Elektronik vizörün avantajı arasında olan bir diğer etken ise EVF’nin kamera içinde yer kaplamasıdır.

EVF bir fotoğrafçının özellikle kompozisyon yaratırken istediği kolaylıkları sağlayabilecek bir vizördür. Fotoğraf için önemli olan kontrast, derinlik ve doygunluk gibi özelliklerini fazlasıyla karşılayan avantajlı bir tekniktir.

Optik Vizörün Avantajı Nedir?

Optik vizör, DSLR kameralarda yer alan bir vizör çeşididir. DSLR kameralarda bulunan optik vizörler, görüntüyü objektiften geçirirken belli bir kırılmaya uğrayarak vizöre ulaşır. Yani optik vizörler sensöre ne yansıtılacağını gösterir.  Şimdi de optik vizörün avantajına bir göz atalım.

  • Optik vizörün avantajının başında ekran görüntüsü gelir. Optik vizör ekranın %90’nını vizörde gösterir.
  • Optik vizör aynadan yansıyarak geldiği için görüntüde gecikme yapmaz.
  • Ekran yenileme hızı oldukça yüksektir. Bu sebeple optik vizörler seri çekime uygundur.
  • Optik vizörün avantajı çözünürlükte de ön plana çıkıyor. Çözünürlük ve netlik konusunda oldukça iyidir.

Optik vizör düşük ışık ortamlarında elektronik vizöre göre daha avantajlıdır. Çekim tekniğinize ve konunuza göre optik vizör avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Elektronik Vizör Mü Optik Vizör Mü? Hangisini Kullanalım?

EVF ile çekim yapmanın en güzel yanı EVF ile gördüğünüz pozlamanın fotoğraftakiyle aynı olmasıdır. Manuel pozlama modunda çekim yaparken EVF zorlu ışıklarda size avantaj sağlayarak, tam kontrol sahibi oluyor ve ek çekimler yapmanıza gerek kalmıyor.

Optik vizörler işlev görebilmesi açısından, aynaların ve kamera gövdesi içine yerleştirilecek şekilde tasarlanmışlardır. Bu nedenle günümüz elektronik vizörlerine göre biraz daha hantal görünümdedirler. Elektronik vizöre göre iyi bir görünürlük performansı sergileyemeyen optik vizörler, sadece çıplak gözle gördüğünüzü çekmenize yardımcı olur.

Elektronik vizör ile optik vizörün avantajını göz önünde bulundurarak ona göre bir karar vermelisiniz. Bir fotoğraf çekimi için ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte olan vizör için seçim yapmanız daha doğru olur. Seçim yapmanız gerekirse, size bir fotoğrafta netliği, çözünürlüğü ve doygunluğu verecek bir vizör seçmelisiniz.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30