Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Sensör Boyunun Fotoğrafa Etkisi – FullFrame Sensör ve Crop Sensör Farkları

Çektiğiniz Fotoğraflarda Sensör Etkisi Ne Kadar Önemli?

Full frame sensör ve crop sensör kavramlarına geçmeden önce sensör nedir, sensör ne demek ve nasıl çalışır gibi sorulara yanıt vermekte yarar var. Sensör nedir? Sensör kelime anlamı olarak algılayıcı anlamına gelir. Fotoğraf makinelerindeki işlevi de ışıktaki verileri ve bilgileri yani görüntüyü algılayıp bu verileri elektronik ortamda işlemesi ve sonra sinyallere dönüştürmesidir.

Bu sensörler fotoğraf makinalarımızın lens takılan yerin hemen arkasında bulunurlar. Ana amaçları lensin içinden geçen görüntüyü işleyip oluşturmaktır. Sensörler kendi içlerinde boyutlarına ve megapixel değerlerine göre değişiklik göstermektedirler.

  

[widget-8]

Harika Fotoğrafları Çekmek İçin İhtiyacınız Olan Tek Şey Full Frame Sensör!

Etkileyici fotoğraflar çekmek için sensörün gücünden yararlanmak gerekiyor. Seçtiğiniz sensörler ile ışığın fotoğraf üzerindeki etkisini arttırabilirsiniz. Hangi sensörü seçmeliyim, full frame sensör ne demek, crop sensör ne demek, ful frame sensör avantajları neler, crop sensör avantajları neler diyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Full frame sensör, fotoğrafçılığın dijital döneme geçtiği andan itibaren kullanılan 24x36mm ebatında ki sensörlere fullframe yani tam kare sensör denir. Fullframe daha sık kullanılan bir tabir olarak dilimize yerleşmiştir. Fullframe boyutundaki bir sensör fotoğraf olarak daha kaliteli fotoğraf anlamına gelmektedir. Burada kalite kelimesi sensörün algıladığı ışık miktarının fotoğraf üzerinde daha çok detayı görmemizi sağlamasıdır. Büyük sensör boyuna sahip olduğundan dolayı full frame sensörler maliyetlidir. Bu sensörlerin yanında daha küçük boyuta sahip ve daha az maliyetli olan Crop sensörler vardır. Crop sensör ne denir biraz daha yakından inceleyelim.

Crop sensör  Full frame sensör boyutunun ortalama 1.5 katı daha küçük olan sensöre denilmektedir. Boyut olarak ortalama 16x24mm olarak piyasaya sürülmektedirler. Crop sensörler fullframe sensörlere göre kalite olarak daha düşük görüntü oluştururlar. Üreticiler maliyetleri düşürmek ve çeşitliliği arttırmak için APS-c diye adlandırılan crop sensörleri piyasaya daha çok sürmektedirler. Bunun asıl sebebi maliyetinin daha düşük olmasıdır.

Nikon ve Sony tarafında APS-c sensörler fullframe sensörün 1.5 katı küçültülüp 23.6×15.8mm ebatlarında iken Canon tarafında ise APS-c sensörler fullframe sensörün 1.6 katı küçültülerek 22.3×14.9mm ebatındadırlar.

Nikon fullframe sensöre sahip makinalarını FX biçiminde lanse ederken APS-c makinalarını ise DX biçiminde adlandırmaktadır. Canon ise bunun gibi bir ibare kullanmamaktadır.

Full Frame Sensör ve Crop Sensör Avantajları Ve Dezavantajları

Fotoğraf çekiminde önemli yere sahip olan sensörün seçimi önemlidir. Sensör seçiminde size yardımcı olması amacıyla full frame ve crop sensörün avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğiz. Öncelikli olarak full frame sensörün avantajlarına değinecek olursak yüksek görüntü kalitesi, ışık algılama hasasiyeti, yüksek ISO değerleriyle daha iyi sonuç, daha sığ alan derinliği ve lensin verdiği odak uzaklığın bire bir görünebilmesiyle full frame sensörler harikalar yaratıyor.

Bir diğer sensör çeşidi olan Crop sensör avantajları, maliyetleri düşük ve odak noktasının uzaklığını 1.5 kat daraltma özelliğine sahip olmasıdır. Bu özellik kullanıcıya göre avantaj ya da dezavantaj olarak farklılık göstere bilmektedir. Crop sensörün full frame sensörden avantajı yalnız maliyetinin daha düşük olmasıdır.  Full frame sensöre göre daha az ışık hassasiyetine sahip, yüksek ISO değerleri full frame sensöre göre daha kötü ve daha az sığ derinliğine sahiptir. Bu verilere bakılırsa crop sensörler full frame sensörlerin altında kalıyor.

Full frame sensöre kıyasla daha düşük bütçeli olan crop sensör, düşük bütçeli olmasından dolayı çokça tercih edilen lenslerdendir. Fakat full frame sensörün maliyetini karşılayacak bütçeye sahipseniz, mükemmel fotoğraf kareleri elde etmek için full frame sensör öncelikli tercihiniz olmalı. Tabi ki makine ve sensör kadar kişinin fotoğraf çekim tekniklerini, fotoğrafta ışık kavramları gibi birçok bilgiye hâkim olması gerekir. Fotoğraf çekme tekniklerine hâkim olmadıktan sonra makinenin ne kadar iyi olduğunun çokta bir önemi yoktur. Bu bilgilere sahip değilseniz iyi bir fotoğrafçılık kursundan yardım alarak mükemmel fotoğraflara imza atabilirsiniz.

[widget-7]

Yorum Yap