Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Odak Uzaklık Ne Demek? Hangi Odak Uzaklık Tercih Edilmelidir?

Odak Uzaklığı Fotoğraf Çekimleri İçin Çok Önemli!

Fotoğraf alanı ile uğraşıyorsanız, objektifler, lensler, odak uzaklık, fotoğraf çekim teknikleri gibi birçok terime kulak aşinalığınız vardır. Hatta bazılarınız fotoğrafçılığın temelini oluşturan bu kelimeleri adları gibi biliyordur. Objektif seçiminde ilk olarak baktığımız şey odak uzaklığıdır. Peki ya bu odak uzaklığı denen şey nedir öncelikle bu konuya değinelim.

Kamera içine giren ışık ışınları belirli bir nokta üzerinde kesişir bu ışınların kesiştiği noktaya odak noktası nedir. Dışarıdan gelen ışığın objektifin belirli bir noktada toplanan ışığın, toplandığı nokta ile algılayıcı sensör arasındaki mesafeyi ifade eden ifadedir. Odak uzaklık ölçüsü olarak mm cinsinden ifade edilir. Bu odak uzaklığı fotoğraf çekimlerinde kullanacağınız lenslerde belirleyici niteliktedir. Objektiflerdeki odak uzaklık değişmesi ile beraber vizörden bakıldığı zaman görüntü daralır ya da genişler. Manzara fotoğrafları gibi geniş alanları kapsayan çekimlerde odak uzaklığı düşük mm’li objektifler kullanılmalı. Daha uzaktaki objektifleri fotoğraflanmak istendiğinde ise daha yüksek mm objektifler kullanılmalı. Özetle bakacak olursak çekeceğiniz görüntü yakın olmasını istiyorsanız büyük mm odak uzaklığa sahip lensler, eğer alanı daha geniş açıdan almak istiyorsanız düşük mm odak uzaklığa sahip lensler kullanılmalıdır.

   

[widget-8]

Odak Uzaklığa Göre Lens Seçimi

Odak uzaklığının değişmesi vizörden görünen alanın genişlemesine ya da daralmasına neden olur. uzak nesneleri çekmek istersek yüksek odak noktasına sahip objektifleri kullanacaksınız. Dar alanı geniş açıyla almak için ise düşük odak noktasına sahip lensler tercihlerinizden olmalı. Fotoğrafçılık alanı aslında görüneni kendi gözünüz ve yöntemlerinizle daha başka ve daha güzel gösterme imkanını size sağlar. İster bir ürünü çekerken ister bir otel odasının çekimini yaparken yada bir manzarayı fotoğraflarken yaratıcılığınız hep ön planda olmalı. Yaratıcı bir fotoğrafçı, doğru teknikleri kullanarak muazzam görsellere imza atacaktır. Bu fotoğrafçı için kaçınılmaz bir durumdur. Çekeceğiniz konuya göre odak uzaklığı iyi seçmeli ve ona gere lens seçimi yapmalısınız.

[widget-18]

Odak Uzunluğa Göre Lens Seçimleri- İnsan Gözüne En Yakın Odak Uzaklığı Standart Kit Lensler Olarak Tespit Edildi!

Araştırmalara bakılırsa insan gözü 43 mm odak uzaklıkla dünyayı seyreder. Genellikle yeni aldığınız makinelerin yanında verilen standart objektif olan kit objektifler İnsan gözüne en yakın olarak tespit edilen objektif türüdür. Hangi odak uzaklık hangi objektifi kapsıyor merak ediyorsanız sizin için objektiflerin odak uzaklığı aralıklarını listeledik.

Tele Objektifler: Tele objektifler 50mm ve daha büyük odak uzaklığa sahip olan objektif türüdür. Tele objektif çıplak gözle görüş açısı zor olan ve uzak mesafe çekimlerinde kullanılan bir objektif türüdür. Doğa, kuş ve gökyüzü fotoğrafçılığı için idealdir.

Geniş Açılı Objektifler: Odak uzaklığı açısından 35mm’den daha kısa uzaklığa sahip objektif türüdür. Görüş açısı standart lenslere göre daha geniş ve daha kısa odak uzunluğuna sahip olan ve konuyu daha geniş bir görüş açısı ile algılayan objektiftir. Geniş açı lens kullanım alanları arasında en yaygını herkesin tahmin edebileceği üzere manzara fotoğrafçılığıdır.

Standart objektifler: 35-50 mm odak uzaklığına sahip objektif türüdür. Görüş açıları insan gözüne en yakın olan objektiflerdir

Konunuza Göre Lens Seçecek Ustalığa Sahip Olabilirsiniz!

Fotoğraf meraklıları çekecekleri konulara göre lens seçimleri de farklılık gösterecektir. Tek lensle her konuyu çekmek ürün olarak çok sağlıklı sonuçlar çıkarmayacaktır. Profesyonel olarak fotoğrafçılık alanında ilerlemek istiyorsanız teknikleriniz kadar ekipmanlarınızda önemlidir. Bundan dolayı özellikle lens seçerken dikkatli olunmasında fayda var. Lens alacaksanız seçimlerinizi manzara, mimari yapı, iç mekânlarda gerçekleştirilecek çekimler için geniş açılı lens, sokak, belgesel, anlık fotoğraflar için standart objektiflerden yana, vahşi yaşam kelebek, kuş, dans gibi konular için ise tele objektiflerden kullanmalısınız. Fotoğrafçılığın bir çok eğlenceli dalından birinde ya da bir kaçında profesyonel olarak çekimler gerçekleştirmek istiyorsanız öncelik olarak temel fotoğrafçılık bilgilerine sahip olmalı ve temel olarak sahip olduğunuz bu bilgileri pratiklerle ve aldığınız eğitimlerle desteklemelisiniz. Kedinize güvenin ve başarının tadını çıkarın. Kadrajınızla hayat vereceğiniz anlar sizi bekliyor!

[widget-7]

Yorum Yap