Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Uzun Pozlama Nedir?

Doğru Pozlama Yöntemleri İle İstediğin Gibi Gör!

Uzun pozlama nedir sorusuna yanıtlayacak olursak; Uzun Pozlama (long expousure) ışığın az olduğu ortamlarda çekeceğimiz nesnenin fotoğrafta uyandırdığı hareket hissidir. Uzun pozlama tekniği uygulayabilmek için enstantane değerimizin düşük olması gerekmektedir. Enstantane, diyaframdan geçen ışığın sensör üzerinde kalması gereken süre demektir. Demek oluyor ki çekeceğimiz nesneyi sensör üzerinde minimum ortalama 1/15sn gibi bir süre ile pozlayarak bunu elde edebiliriz.

Uzun pozlama yaparken en önemli husus enstantane hızımızdır. Uzun pozlama tekniği uygulanırken enstantane değerleri genellikle 1/8000sn- 30sn arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süre aralığın da 1/15 saniye değerini uzun pozlama başlangıcı olarak belirleyebiliriz. 1/15 saniyenin altında ki 1/10, 1/4, 1/2 , 1’’, 2’’, 4’’ …. 30’’ gibi her değer bize uzun pozlanmış fotoğraf etkisini verecektir.

Uzun pozlama fotoğrafları çekeceğiniz zaman 30sn’nin daha da üzerinde bir enstantane değeri kullanmak istediğinizde makinelerimizde bulunan Bulb moduna geçmemiz gerekmektedir. Bu mod artık makinesinin bir süre sınırı olmadan 30 saniyenin üzerine çıkabildiğimiz bir moddur. 1dk, 5dk, 10dk, 30dk gibi daha uzun enstantane sürelerini kullanabiliriz.

   

[widget-8]

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Uzun pozlama nasıl yapılır diye merak ediyorsanız ve yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur nedir diye düşünüyorsanız merakınızı gidermeye geldik. Şöyle ki fotoğraf makinemizi bir tripod veya benzeri bir ekipman üzerine sabit duracak şekilde yerleştirip uzun pozlama boyunca hiç hareket etmemesinin sağlamak öncelikli dikkat etmemiz gereken noktadır. Bunu yaparken de çekim yapacağımız ortamın ışığına göre süreyi daha da uzatmak için diyafram değerini kısmak ve ISO değerini en düşük değere getirmek hem bize daha uzun bir pozlama süresi verecek hem de daha temiz grensiz fotoğraflar elde etmemizi sağlayacaktır. Böylelikle uzun pozlama fotoğrafları elde edilecektir.

Uzun pozlama nasıl yapılır başlığı altında yıldız ya da samanyolu pozlaması uygulanışına da değinelim. Uzun pozlama tekniği kullanılarak çekilen fotoğraflarda gökyüzündeki detayları almak adına makinemizin ISO başarısına göre 800-1000 ISO gibi değerleri kullanmak zorunda kalabiliriz. Bu bize 100 ISO’ya göre daha grenli bir sonuç verse de çekeceğimiz fotoğrafı RAW formatında çekim sonrasında bilgisayar başında bu istenmeyen durumu düzeltebiliyoruz.

Sizlere uzun pozlama tekniği ile ilgili örnek bir çekim değeri vermemiz gerekir ise şunu söyleyebiliriz. Akşam saatlerinde henüz güneş batmamışken uzun pozlama yapabilmek için öncelikle ortamın ışığını azaltmak adına diyafram değerini mümkün olduğu en kısık değere alalım. F/22 ISO değerimizi de 100 değerinde tutalım. Makinemizin bize 1/4sn gibi bir enstantane değeri verdiğini düşünürsek biz uzun pozlama gerçekleştirmiş oluruz. Ortamın ışığı iyice azaldıkça enstantane süremiz de uyuyacaktır.

Uzun Pozlama Fotoğrafları

Uzun pozlama tekniği birçok fotoğrafçı tarafından özen gösterilen ve sık sık tercih edilen bir yöntemdir. Estetik açıdan oldukça başarılı çekimlerdir. Uzun pozlama fotoğrafları çekilirken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Bu nedenle fotoğrafçıların uzun pozlama tekniği kullanırken oldukça özneli davranmasında yarar var.

Uzun pozlama fotoğrafları ve anı soyutlaştırır. Yani uzun pozlama tekniği insan gözünün göremeyeceği, algılanması zor durumların mevcudiyetidir. Örneğin ateşin izi, suyun yansıması gibi veya uzun araba farlarının ip gibi görüntüsü…  Bunlar uzun pozlama tekniği sonucunda oluşan görüntülerdir. Ve uzun pozlama tekniği ile ortaya çıkan bu görüntüler oldukça hoş ve beğenisi yüksek fotoğraflardır. Siz de uzun pozlama çekimlerinde ustalaşmak isterseniz doğru lens ve birkaç teknik ipucuyla başarılı işlere imza atabilirsiniz.

[widget-7]

Yorum Yap