Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Enstantane Nasıl Ayarlanır?

Pozlama Süresi Ne İşinize Yarar? Enstantane Fotoğrafınıza Ne Katacak?

Enstantane ne demek? Enstantanenin fotoğrafta etkisi nedir? Enstantane nasıl ayarlanır? Enstantane fotoğraf ilişkisi nedir? Bu sorularınızın yanıtı yazımızda! Enstantane deklanşöre basıldığında ışığın sensöre ne kadar süre düşeceğini belirleyen değerdir. Bir yanıyla da sensörün çekilecek olan konuyu ne kadar süre göreceğidir. Fransızca’da (instantané) bir anlık, ansızın” anlamına gelmektedir. Fotoğraf çekmek için deklanşöre bastığımızda ışığa duyarlı alanın ışığı aldığı süre enstantane tanımını karşılamaktadır.

Fotoğraf makinenize hakim olmayı öğrenin!

Fotoğraf makinelerinin otomatik enstantane ayarları vardır. Diyafram düğmesinin hemen yanında olan enstantane ayarı düğmesi,  S Modu (shutter mode) olarak da karşımıza çıkabilir. Enstantene ayarlarını iyi öğrenmek başarılı bir fotoğrafçı olmak için gereklidir. Enstantane nedir, ne işe yarar diyorsanız da merakınızı giderebilmek için yazımızın devamını okuyun…

   

[widget-8]

Doğru Enstantane Değerleri Nelerdir?

Enstantane süreleri saniyelerle ifade edilir ve değerler bu saniye aralığına göre sıralanır. Standart olan bu değerler 30 saniye ile başlarken 1/8000’e kadar devam eder. Bu aralık makinanın özelliğine göre değişkenlik göstermektedir. Bazı makinalarda 1/4000 asgari değer olurken profesyonel cihazlarda 1/8000’e kadar çıkar. 1 saniyenin altındaki değerler 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000 ile oranlanır, 1 saniye üzerindekiler ise 2, 4, 8, 15, 30 değerini alır.

Enstantanenin Fotoğrafa Etkisi Nasıldır?

Enstantanenin fotoğrafa etkisi oldukça önemlidir ve enstantane ayarını yapabiliyor olmak hızlı ve yavaş anları fotoğrafa olması gerektiği gibi yansıtmak demektir. Işığı kontrol edebilmek ise fotoğrafçıya sunulan önemli bir avantajdır. Bu sayede aydınlık ve karanlık fotoğraf elde edilmesi ışığın sensöre ne kadar süreyle düşeceğini hesaplamakla olur. Enstantane fotoğraf ilişiklisi etkileyici fotoğraf çekimi konusunda önemlidir.  Enstantane değerini belirlerken fotoğrafı çekilen konuya göre değerler kullanılır. Uzun pozlama, kısa pozlama, bulb incelenmesi gereken başlıklar arasındadır.

  • Kısa pozlama: Hareketi dondurma ve anı yakalamak amacıyla kısa pozlama yapılır. Kısaca tanımı şu şekildedir:1 saniyenin altında, 1/100 ve daha azı sürelerde yapılan çekimlerdir. Bunu yapabilmek için hızlı enstantane değerleriyle çekim yapılması gerekir. Enstantane hızı doğru ayarlandığında yüksekten düşen bir nesneyi ya da sevimli bir öpücüğü havada yakalamak mümkündür.
  • Uzun pozlama: Uzun pozlama nedir? sorusunun cevabı şudur: Hafif ışıkta hareket eden bir objenin yaydığı hareket hissini yakalamaktır. Mevcut ışığın hüzmeleri fotoğraf aktarılır. Ortamdaki ışık az olduğunda artırmak için yavaş enstantane değeritercih edilir. 1/15 enstantane değeri ve 1 saniye üzerinde olan tüm değerler fotoğrafta uzun pozlamayı ifade eder. Fotoğrafçılıkta enstantane pozlama değerleriyle de ilgilidir.
  • Bulb: Enstantane değeri fotoğraf makinelerinde 30 saniyedir. En yavaş enstantane hızından daha yavaş bir süre istenirse yani uzun pozlama tercih edilirse B/Bulb modu devreye Bu mod sınırsız anlamına gelir ve bu süre istenildiği gibi belirlenir. Makinayı B (bulb) konumuna alıp deklanşöre bastığınızda, parmağınızı deklanşörden kaldırıncaya kadar perde açık kalacaktır.

[widget-18]

Enstantane hakkında bunları bilmeniz gerek!

Fotoğraf makinelerini otomatik moda alarak kullanan fotoğrafçılar en çok hareketli obje çekimlerinde hataya düşerler. Fotoğraf makineleri çekeceğiniz objenin hızını ve hareketini tahmin edemeyeceği için doğru enstantane değeri yakalamak mümkün olmayacaktır. S moduna alarak objenin hareketlerini kontrol etseniz de ışık kaynaklarıyla çekeceğiniz objeyi beslemeniz de gerekmektedir.

Fotoğrafta enstantane ayarları hakkında bir diğer bilmeniz gerekenler:

  • Enstantane süresi saniyeler ile ölçüldüğü bilinir.
  • Pozlama süresi küçüldükçe enstantane değeri büyür.
  • Pozlama süresi kısalırsa daha az ışık alır.
  • Kısa pozlama hızlı enstantane değeri anlamına gelir.
  • Hızlı enstantane değeri ile hareket dondurulur.
  • Uzun pozlama, yavaş enstantane değeri anlamına gelir.
  • Uzun pozlama için tripod ve uzaktan kumanda kullanılır.

Eğer hareketi dondurmak istiyorsak yüksek, devamlılığını sağlamak istiyorsak düşük enstantane kullanmak gerektiğini de unutmayın. Işık, dondurma ve hareketi aktarma enstantanenin fotoğrafa en önemli etkileridir.

Doğru Enstantane Değerleriyle Harika Fotoğraflar!

Doğru enstantane değerleri beraberinde çok başarılı fotoğraf karelerini getirmektedir. Anların etkili bir şekilde anlatılması için kusursuz bir kompozisyon, ışık ve çekim süresi gerekir. Tam olması gerektiği yerde deklanşöre bastığınızda ödüllü fotoğraflar bile ortaya çıkarabilirsiniz.

Daha iyi fotoğraflar çekmek için eğitim alın!

En doğru enstantane değeri ile profesyonel fotoğraflar çekmek istiyorsanız alanında uzman fotoğrafçı eğitmenlerin uygulamalı eğitimlerinden yararlanmanızda fayda var. Profesyonelliğe giden yolda doğru enstantane değerini yakalamak için bol bol pratik yapmalı, makinenizle dost olmalısınız.

[widget-7]

Yorum Yap