Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Manzara Fotoğrafçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Manzara Fotoğrafçılığında Kendinizi Gösterin!

Manzara fotoğrafçılığı seyahat fotoğrafçılarının ve seyahat fotoğrafçısı olmak isteyenlerin, fotoğrafçılık yeteneklerini geliştirmek isteyenlerin, doğaya hayran olanların öğrenmek istediği bir fotoğrafçılık dalıdır.  Manzara fotoğrafları arasında şimşek fotoğrafı çekimi manzara fotoğrafçılığı yapanların en çok sevdiği çekimlerden biridir. Uzun pozlama ise manzara ve şimşek fotoğrafı çekilirken en çok kullanılan tekniklerdendir.

Manzara Fotoğrafı Nasıl çekilir? Nelere Dikkat Edilir?

“Manzara fotoğrafı nasıl çekilir?” sorusuna yanıt arayan amatör fotoğrafçıların, ilk olarak lenslerini ve tripodlarını alarak çekim yapabilecekleri yerlere gitmeleri gerekir. Ardından ışığın, bulutların, dağların ve denizlerin uyumu ile birlikte manzara fotoğrafçılığının püf noktalarına dikkat ederek muhteşem manzara fotoğrafları elde edebilirler.

 

[widget-8]

Manzara fotoğrafçılığı ve uzun pozlama için gerekli olan fotoğraf makineleri

Manzara fotoğrafçılığı ve uzun pozlama çalışmalarınızda SRL makinalar kullanarak çekim yapabilirsiniz. Full Frame bir gövde ve geniş açı lensler size hem yüksek ISO performansı hem de keskinlik sağlar. Ayrıca geniş açılı lenslerinizi kullanarak mükemmel manzara fotoğrafları yakalayabilirsiniz. Filtre kullanarak da fotoğrafta en doğru anı yakalamayı kolaylaştırabilirsiniz.

Manzara fotoğrafı ve uzun pozlama objektifleri

Manzara fotoğrafçılığı çekimleri için Canon ve Nikon marka fotoğraf makinelerini kullanabilirsiniz. Canon EF 17-40mm f/4L USM, 16-35 F2.8 L USM, EF 24-70mm f/2.8L, 8-15mm f/4L USM modeller renk dengesini kurmanıza, keskin ve kaliteli görüntüler elde etmenize olanak tanıyacaktır. Işığı doğru ayarlayarak doğru odaklı görseller yakalayabilirsiniz.

  • Filtre seçimi

Manzara çekimi ve uzun pozlama için ND filtre işinize yarayacak modellerdendir. Uzun pozlama yaparken ışığı düzenlemeniz ve görüntüyü sabitlemeniz için ND filtre yararlı olacaktır. Profesyonel bir fotoğrafçı iseniz ve manzara fotoğrafçılığı yapıyorsanız filtrenizi dilediğiniz gibi seçebilirsiniz. En iyi görüntüyü nasıl yakalayacağınızı biliyorsunuzdur zaten.

  • Zaman dilimi seçimi

Manzara fotoğrafı çekmek için uygun zaman dilimleri seçilmelidir. Günbatımı ve gündoğumu manzara çekimi için gerekli olan rengi yakalamanızı sağlayacaktır. Mevsime göre en belirgin renklerin olduğu saatleri belirlemek size kalmış. Fotoğrafçı için günün her anı çekim demek, bunu değerlendirin. Manzara fotoğrafı için en uygun anı kaçırmayın…

  • Tripot ve kablo deklanşör

Manzara fotoğrafçılığı yapıyor iseniz düşük ışık şartlarında ISO yerine tripod kullanmanız daha mantıklıdır. Gece manzara çekim yapmak ve kaliteli manzara fotoğrafları elde etmek istiyorsanız tripot kullanmalısınız. İhtiyaç halinde çantanızda kablo deklanşör de olmalı. Uzak bir bakış açısı ile ideal görüntüyü yakalayabilirsiniz.

  • Fotoğraf İşleme

Manzara fotoğrafları çekerken netlik, derinlik ve kadraj üçlüsünü halledin.  Sonrasında photoshop kullanarak manzara fotoğrafları albümünüzü mükemmel hale getirebilirsiniz. Renk doygunluğunu ayarladığınızda çektiğiniz manzara fotoğrafları göze daha belirgin ve hoş gelmesini sağlarsınız. 

Yıldırım (Şimşek) Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Şimşek fotoğrafı çekmek zor bir iştir. Şimşek kısa sürede çakan ve yakalanması çok zor olan bir doğa olayıdır. Bunun için fotoğrafçı olarak olayın gerçekleşeceği yerde zamanında bulunmanız ve anında deklanşöre basmanız gerekir. Enstantane kullanarak anı dondurabilir ve görüntünüzü çekebilirsiniz ancak şimşeğin çakma anında bu özelliği kullanmanız söz konusu olamaz. Enstantane hızınız ne kadar artarsa sensöre o kadar az ışık düşeceği için kapalı havada fotoğraf çekmek çok zor olur.

Manzara fotoğrafçılığı yapıyorsanız havanın karanlık olduğu durumlarda uzun pozlama yaparak ve tripot kullanarak ışıklı ve hareketli nesneleri yakalayabilirsiniz. Şimşek fotoğrafı için de bu durum geçerlidir elbette. Şimşek fotoğrafı nasıl çekilir sorunuza fotoğrafçılık kurslarında da yanıt bulabilirsiniz. Eğitmenlerinizden uygulamalı şimşek fotoğrafı çekimleri talep edebilirsiniz.

[widget-18]

Yıldırım (Şimşek) Fotoğrafı İçin Ayarlar Ne Olmalı?

Gece fotoğrafçılığı için geçerli olan ayarlar şimşek fotoğrafı çekerken de geçerlidir. Çekimlerde manuel ayar yapılarak kadraja göre uzun pozlama yapılır. Yüksek enstantane olmaması için ISO en düşükte (50 – 60 veya 100), diyafram f2.8 ile 5.6 arasında ve bu iki ayara göre normal bir poz için 30 ile 1 saniye arasında bir perde süresi belirlenmelidir.

Manzara fotoğrafları çekimi için gündüz vakti bulutlu bir havada şimşek fotoğrafı çekimi yapacaksanız ışığı azaltarak ve diyaframı kısarak 5 saniye kadar uzun pozlama yapabilirsiniz. Ancak bu sürede şimşek çakmama ihtimaline karşılık kablo deklanşörü kullanarak sürekli fotoğraf çekmeniz gerekebilir.

Şimşek fotoğrafı çekerken gökyüzündeki şimşeklerin ne tarafa doğru gittiğini takip etmeli ve kadrajınızı seçmelisiniz. Yağmur yapıyorsa makinenize yağmurluk geçirmelisiniz. Şimşek fotoğrafı çekerken en büyük rahatlığınız da evinizin balkonundan çekim yapabilmeniz olacaktır. Zarar görmemek için şimşek fotoğrafı çekerken şimşeklerin düştüğü bölgeye makul bir uzaklıkta olmalısınız.

Manzara fotoğrafı nasıl çekilir, şimşek fotoğrafı çekmek zor mudur, uzun pozlamada nelere dikkat edilir sorularınıza umarım yanıt verebilmişizdir. Manzara fotoğrafçılığını daha detaylı öğrenmek için eğitimlerimizden yararlanabilirsiniz…

[widget-7]

Yorum Yap