Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Sisli Havada Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Sisli Hava Bir Nimet! Dramatik ve Nostaljik Fotoğraflar Yaratın!

Fotoğrafçılar için her hava koşulu bir nimettir. Yağmurlu, karlı ve sisli havalar aslında ne kadar zor olsa da muhteşem karelerin ortaya çıkmasını sağlar. Eğer fotoğrafçı, kötü hava koşullarında fotoğraf çekme deneyimine sahipse sisli hava onun için bulunmaz bir fotoğraf stüdyosudur.

Sis, terim anlamıyla baktığımızda, hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristalleridir. Sisli hava, insan görüşünün 1 km’nin altına düştüğü durumlardır ve havada duman şeklinde bir görüntüye neden olur. İlginç bir görsel şölen olan sisli havada; deniz kenarları, sahiller, göl kıyıları, şehirler, ormanlar bambaşka bir atmosfere bürünür. Genellikle sabah saatlerinde oluşan sisli hava, öğleden sonra ısı farkının arttığı saatlerde de oluşabilir.

Sisli havada fotoğraf çekmek için planlama yapmanıza gerek yoktur, her an sis karşınıza çıkabilir. Bu nedenle fotoğraf makinenizin yanınızda olması gerek. Planlı çekim yapmak istiyorsanız hava durumunu takip edin, kompozisyon planınızı çıkarın ve muhteşem görüntüleri bekleyin…

  

[widget-8]

Sis Fotoğrafı Nasıl Çekilir? Makine Ayarlarımız Nasıl Olmalı?

Sisli havada nasıl fotoğraf çekilir sorunuza cevap vermeden önce sis fotoğrafı çekerken makinenizin ayarlarının hangi değerlerde olması gerektiğinden bahsedelim. Sisli hava fotoğrafları için manuel ayarları bilmeniz şart. Bunun nedeni sisli havada fotoğraf çekerken makinenizin ışık ölçüm sisteminin yanılması olasılığıdır. Sisli havada fotoğraf makinesi, yoğun olarak beyaz rengi algıladığı için ışığın yoğun olduğunu sanarak pozlamayı daha kısa süreli yapacaktır. Bu durum da gerçekte gördüğümüz beyaz sis renginin fotoğrafta gri tonlarda çıkmasına neden olacaktır.

Sis fotoğrafı çekerken kadrajımızın %70’i sisle kaplıysa makinemizin ışık değerine göre oluşturduğu otomatik diyafram ve enstantane ile fotoğrafın renkleri daha koyu çıkacaktır. Bu durumu önlemek için makinemizi enstantane öncelikli moda alarak pozlama süresini uzatmalı ve “Poz Telafisi – AE” ayarını + (artı) pozlamamız gerekecektir. Sis yoğunluğuna göre +0.5 ile + 1.5 aralığında bir değer tanımlamamız gerekir. Sis fotoğrafı çekerken kısık diyafram (f: 6.3 – f:7.1 – f:8 – f: 9 – f:11 – f:16) kullanmanız daha iyi olacaktır.

Bunun dışında sisli havada fotoğraf çekmek için netleme noktası ayarlarını manuel yapmanız gerek. Lensinizi “Manuel Focus”a alıp gözle netleme yaptıktan sonra fotoğrafınızı çekebilirsiniz ya da lensinizi “Auto Focus” moduna alıp netleme noktasını konunuza bakarak yarım deklanşör yapıp netledikten sonra tam deklanşörle çekebilirsiniz. Sisli havada nasıl fotoğraf çekilir sorunuz için hazırlık aşamasından bahsettikten sonra diğer teknik ayarlar ve önerilere geçebiliriz. Sisli havada fotoğraf çekmek için bilmeniz gerekenler:

  • Sis fotoğrafı çekerken enstantane hızınızı 1/500 olarak değişken şekilde kullanabilirsiniz. Diyaframı ise f/5.6 ile f/8 değerleri arasında belirleyebilirsiniz. Kısık değerlerde çekim yaparsanız fotoğraflarınız daha iyi olur.
  • Sis fotoğrafı çekmek için uzun pozlama kullanmanız da gerekiyor. Sis hareket halinde olduğu için bulanık fotoğraflarla karşılaşmanız ihtimal dahilindedir. Dikkat çekici bir fotoğraf elde etmek istiyorsanız enstantane hızını genelde 1/15 ve 1/60 aralığında tutabilirsiniz.
  • Sisli hava fotoğraf makinesini yanılttığı için kameraya sanki fazla ışık varmış gibi bir mesaj verir. Bu durumda da az pozlanmış fotoğraflar oluşur. Pozlama telafisini kullanarak bu durumu ortadan kaldırmak mümkün.
  • Sis fotoğrafçılığı eğlenceli olduğu kadar zordur. Dolayısıyla her koşula hazır olmanız gerekir. Yanınızda tripod bulundurarak fotoğraflardaki titremenin önüne geçebilirsiniz.
  • Sisli havada nasıl fotoğraf çekilir diyenler için bir diğer teknik önerimiz de ışık yetersizliğinden dolayı oluşan netleme problemleri için manuel focus (MF) kullanmaktır. Lens üzerinden netleme yapabilirsiniz.
  • Sisli hava fotoğraftaki beyaz dengesini olumsuz etkilediği için RAW çekmek bu durumun telafisi olabilir. Fotoğrafı işlerken istediğimiz gibi sonuç almamız kolaylaşır.
  • Sisli hava fotoğrafları çekerken siyah beyaz tekniğini de deneyebilirsiniz. Fotoğraflarınız daha gizemli ve mistik çıkacaktır.
  • Sisli havalarda makinenizin üzerinde yağmur damlaları oluşabilir. Bu nedenle çekim sırasında makinenizi yağmurlukla ya da kılıfla koruyabilirsiniz.

Sisli hava fotoğrafları için makinenizin tüm özelliklerine hakim olmanız gerektiğini unutmayın. Her hava koşulunda fotoğraf çekmek ustalık ister.

[widget-18]

Şehir Manzaralarına Kadrajınızı Çevirin!

Sisli havada fotoğraf çekmek için yüzlerce kompozisyonunuz olacak. Sis altında şehir manzaraları daha gizemli ve ilgi çekici görünecek. Şehrinizin en kalabalık ya da ışıklı caddelerinde, deniz kenarında ya da ormanlık alanda hayranlık uyandıracak kareler yakalayabilirsiniz.

Sisli hava her zaman karşınıza çıkabilir, bu nedenle fotoğraf makinenizi hep yanınızda bulundurun. Ya da çekim planınızı yapın ve doğanın bu muhteşem gösterisini saatlerce gözlemleyin. Kartpostallara yakışır fotoğraflar çekebilir, bu fotoğrafları sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak binlerce beğeni alabilirsiniz.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30